Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

141-150

Här kan du lyssna på avsnitt 141-150 av Kylskåpsradion!

#100 149 Om temadagar och kylskåpskarantän

Vem borde Åsskar firat på fars dag och när är det dockornas, gurkaglassens och kylskåpets dag egentligen? Vad är Mårtensafton, Hågkomstens dag och varför vill Åsskar sätta sig i kylskåpskarantän? Det får du veta i dagens avsnitt! 

Dessutom berättar Gabriel om Transmongoliska järnvägen och svarar på kluriga frågor om kärlek och avundsjuka. Och så "Vad händer och fötter" om presidentvalet i USA såklart!

Dagens ord: Mårtensafton, Hågkomstens dag, vapenstillestånd, stupa, avundsjuka


#100 148 Om Mongoliet

Idag åker vi till Åsskars favoritland: MONGOLIET! En gång var det världshistoriens största imperium, idag är det jordens mest glesbefolkade land. Vad äter dom? Vad heter dom? Vem var Djingis Khan? Vad betyder Ulan Bator? Vad är en nomad? Hur kan Gabriel bli mångmiljonär? Det är några frågor som får svar i dagens avsnitt!

Dagens ord: nomad, khan


#100 147 Om vinnaren i julkalenderomröstningen

Åsskar är helt säker på vilket förslag som vunnit omröstningen och han förbereder sig för att fira. Men får han egentligen rätt? Idag får du veta vad som kommer bli temat på årets julkalender!! 

Efter att resultatet presenterats svarar Åsskar och Gabriel på massa frågor och berättar om vad som händer (och fötter). Dom diskuterar hat, vad dom gör när dom blir arga och att det är normalt att vara annorlunda. 

Dagens ord: tolerera, restriktioner


#100 146 Om pesten, medeltiden och digerdöden

Idag reser Gabriel och Åsskar 700 år bakåt i tiden till medeltiden! Gabriel berättar om mänsklighetens största fiende pesten, och Åsskar drar sina bästa riddarskämt. De pratar om digerdöden, hur sjukvården utvecklats och varför vi kan vara glada för att vi inte lever på 1300-talet. 

Dagens ord: pesten, digerdöden, tabu, kamouflage, grädda


#100 145 Om mobbning, höstlov och hundratusen miljoner sekunder

Åsskar får lov att ha lov och du kan räkna med att han räknar matte! Hur lång tid är egentligen hundratusen miljoner sekunder? Det hjälper Gabriel honom att ta reda på. 

De svarar också på massor av frågor om mobbning, att inte vilja svika sina vänner, kränkningar och misstag, och Åsskar låter inte Gabriel avsluta avsnittet utan det blir bara längre och längre! 

Dagens ord: anonym, kvantitet, kvalitet


#100 144 Inför årets julkalender

Äntligen är det dags att presentera omröstningen inför årets julkalender!! Åsskar försöker skapa julstämning i podden när de 8 alternativen läses upp. RÖSTA HÄR: https://forms.gle/MCTFLxM4DhrEJ1qi7

Dessutom förklarar Gabriel varför alla snackar så mycket om valet i USA och Åsskar drar sina bästa (h)julskämt! 


#100 143 Om Japan

Idag reser Åsskar och Gabriel 800 mil österut till JAPAN! Varför finns det nästan inga papperskorgar i Tokyo? Hur många kejsare har Japan haft? Vad är en samuraj? Hur många kan gå över vägen samtidigt i en korsning? Hur går sumobrottning till? Detta och mycket annat får du lära dig idag!

Dessutom berättar Gabriel om hur långt det är runt jorden och vad en antipod är för något. 

Dagens ord: antipod


#100 142 Om World Food Programme och Nobels fredspris

Årets Nobelpris har presenterats och Gabriel och Åsskar fokuserar som vanligt lite extra på fredspristagaren som i år är världens största humanitära organisation: FNs livsmedelsprogram. Vad betyder egentligen det? Och varför har dom fått fredspriset? 

Dessutom berättar Åsskar om sina planer på en gurka-kokbok, drar massor av matskämt och så presenteras resultatet på omröstningen om en ny introjingel!

Dagens ord: livsmedel, förtära, förebyggande, humanitär organisation


#100 141 Om dyslexi med Louise Lindqvist

Det är dags för Kylskåpsradion att ringa upp ännu en expert, denna gången för att prata om dyslexi! Louise har själv dyslexi och är dessutom barnpsykolog och föreläsare och svarar på lyssnarnas kluriga frågor. Vad är dyslexi? Hur känns det att ha dyslexi? Hur ska man tänka när det är svårt i skolan? Vad kan man få för hjälp? Detta och mycket annat pratar dom om i dagens avsnitt! 

Dessutom har Åsskar samlat ihop massa skämt om skolan och Gabriel berättar om kända personer som haft dyslexi. 

Läs mer om Dyssepodden och FDB: https://www.fdb.nu/material/dyssepodden/

Dagens ord: dyslexi