Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

101-110

Här kan du lyssna på avsnitt 101-110 av Kylskåpsradion!

#100 110 Om att tänka utanför ramarna. FRÅGEAVSNITT

Det är dags för ett nytt frågeavsnitt och Gabriel och Åsskar tar sig an 110 frågor och inlägg, kan dom slå världsrekord? Gabriel pratar om att kissa i poolen, Åsskar inser att han har ätit choklad och tillsammans diskuterar dom många kluriga inlägg om skolan, oro och relationer. Dessutom förklarar Gabriel vad uttrycket "att tänka utanför ramarna" eller "att tänka utanför boxen" betyder och hur viktigt det är med nya idéer!

Dagens ord: vårdnadshavare


#100 109 Om Nordkorea

Äntligen måndag och äntligen ett nytt land! Lyssnarna har röstat och flest röster fick Nordkorea, därför reser vi idag österut till landet som ligger sist på tidningen The Economists demokrati-index. Det är ett land som är väldigt olikt Sverige och i dagens avsnitt diskuterar Gabriel och Åsskar diktatur, propaganda och frihet. Dom berättar om Nordkoreas eviga (!) president Kim Il Sung, efternamn som är förnamn, världsrekord i golf, frisyrer, OS-guld och mycket annat. 

Dagens ord: kontinent, diktatur, diktator


#100 108 Om pandor och Sherlock Åsskar

Äntligen kommer alla lyssnares förslag på hur mysteriet med förgiftade greve Gabriel ska sluta! Dessutom läser Åsskar upp massa misstag som Gabriel råkat göra i podden och hävdar att han själv är felfri. Men är det egentligen så? 

I avsnittet får du också lära dig massor om pandor! Bland annat om var dom bor, vad dom äter, hur små dom är när dom föds och hur mycket dom växer under sitt första år i livet. 

Dagens ord: utrotningshotad

Här kan du lära dig mer om djur och natur: https://www.pandaplanet.se/


#100 107 Om fängelse och gurkastölder. Intervju med Vårsol

Någon har stulit en av Åsskars gurkor!! Eller? Och kan personen sättas i fängelse bara för att Åsskar vill det?

Gabriel berättar om frihetsberövande, att vara lika inför lagen och de olika stegen innan en person sätts i fängelse. Sedan ringer dom upp Pauline som jobbar på Vårsols samtalscenter, hon berättar om hur det är i ett fängelse och hur det kan kännas för ett barn som har en förälder som sitter i fängelse. 

Dagens ord: frihetsberövad, åklagare, advokat, jurist, häkte, kriminalvård, frivård

Hit kan du höra av dig om du har en förälder som sitter i fängelse och behöver någon att prata med: 

https://bufff.nu/ 020-200 330

www.fralsningsarmen.se/varsol 036-17 32 72

www.raddningsmissionen.se/verksamhetsomraden/solrosen 031-71 21 310

www.oppengemenskap.se/verksamhter/kumulus/ 0702-60 83 81

https://insidan.kriminalvarden.se/ - Mer information om hur det är i ett fängelse. 


#100 106 Åsskar sjunger om karantän och ger 5 tips

Dagens avsnitt börjar med Åsskars nya sång om karantänen! Sen delar han med sig av sina fem bästa tips på saker man kan göra om man har långtråkigt. Gabriel tycker dock inte tipsen är lika bra som Åsskar gör... 

Fun facts handlar om gäspningar, diskret är dagens ord och dessutom berättar Gabriel om teckenspråk. Och så drar dom massa skämt såklart! 

Dagens ord: diskret, cliffhanger


#100 105 Om 78 miljarder pruttar och annat viktigt (FRÅGEAVSNITT)

Hur många fjärtar pruttas det varje dag på jorden? Vad gör jag när min kompis blir mobbad? Har Gabriel kissat i en trappuppgång? Känner ni någon som har dött? Jag blir retad för mitt namn, något tips? Har maskar ögon? Min kompis har börjat skada sig själv, vad ska jag göra??!?

Detta är några av alla 105 FRÅGOR som Gabriel och Åsskar svarar på i dagens frågeavsnitt! Om du vill fråga något och få ett privat svar som inte läses upp i podden kan du skicka ett mail till: kylskapsradion@fralsningsarmen.se


#100 104 Om sexuella övergrepp på internet. Intervju med ECPAT.

Det är kris!! Åsskar har hittat en hemsk tidningsartikel och tillsammans med Gabriel ringer han upp Anna Karin som jobbar på ECPAT, en barnrättsorganisation som kämpar för att skydda barn mot sexuella övergrepp. Anna Karin berättar mer om det som står i artikeln och ger sina bästa tips för att vara trygg på internet:

1. Du kan alltid stänga av

2. Prata med en vuxen

3. Du måste aldrig göra något du inte vill

4. Skärmdumpa det som har hänt

5. Blockera användaren

6. Anmäl till polisen

Och kom ihåg: det är ALDRIG ditt fel om du blir utsatt och du behöver aldrig skämmas över något som hänt.

Dagens ord: sexualbrott

ECPATS stödlinje kan du ringa på: 020-112 110

Läs mer här: https://www.ecpat.se/stodlinje


#100 103 Om Brasilien

Idag drömmer vi oss bort till andra sidan Atlanten, till det största landet i Sydamerika som är på femte plats i världen i både yta och befolkning: BRASILIEN! Gabriel berättar spännande fakta om amazonas, Åsskar drar Brasilien-skämt och går undan så fort det blir snack om fotboll. Tillsammans berättar dom även om bönodlingar, skövling av regnskog, guldrush, namn, maträtter och mycket annat. 


#100 102 Vad betyder sex och hur får man barn?

I dagens avsnitt pratar Gabriel och Åsskar om vad sex är och hur barn blir till. Dom berättar om ägg och spermier, puberteten, mens och mycket annat. 

Kom ihåg att ingen får tvinga dig att göra något du inte vill med din kropp och du får aldrig tvinga någon annan att göra något den inte vill. Kom också ihåg att det är inte pinsamt att ställa frågor om kroppen, sex, kärlek och relationer. Alla människor har vi en kropp och det är det mest naturliga som helst att prata om, så våga fråga!

Dagens ord: sex


#100 101 HUNDRAEN INLÄGG I ETT AVSNITT!

Kylskåpsradion är tillbaka med ännu ett frågeavsnitt, denna gång med 101 inlägg!! Tillsammans går Åsskar och Gabriel igenom massa misstag i podden, Gabriel måste välja namn på sina eventuella barn, Åsskar måste välja mellan tomatglass och mangoglass och berättar att han vill flytta till Mariestad. Dom lär sig vad grus grus betyder, pratar om hemskola och karantän, berättar om de nya spelen och massa annat!