Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

EUROPAKALENDERN

EUROPAKALENDERN DAG 24: Julafton

Det är julafton och Åsskar är taggad som aldrig förr!!! Men vad är han taggad på egentligen? Julkappar? Nejdå. Julberättelsen? Nja. Slutet av Europakalendern? Självklart inte. Att läsa upp alla skämt efter varandra? Lite, men inte lika taggad som han är för: ………. LYSSNA SÅ FÅR DU VETA!


EUROPAKALENDERN DAG 23: Storbritannien

Näst sista dagen, vi tar båten över havet och landar i Storbritannien! För hundra år sedan täckte brittiska imperiet nästan en fjärdedel av jordens yta, vad finns kvar egentligen? Och vad är Storbritannien och vad är England, Skottland, Wales och Nordirland? Och BREXIT?!?! Det finns mycket att svara på i dagens avsnitt. 

Dessutom berättar Åsskar vad han gör i slöjden och Gabriel pratar om hur man kan tänka när man är mobbad och utsatt i skolan. 


EUROPAKALENDERN DAG 22: Ryssland

Från världens minsta land igår rullar vi vidare till världens största land idag! Gabriel berättar om Rysslands geografi och historia från Tsarryssland till revolution, inbördeskrig och Sovjetunionen fram till idag med Ryska federationen som ligger långt nere på plats 144 på demokratiindex. Dessutom drar Åsskar flera julskämt, kollar in lite omröstningar och svarar på maaaassa frågor. 


EUROPAKALENDERN DAG 21: Vatikanstaten

Idag reser vi till VÄRLDENS MINSTA LAND! Med ca 800 invånare är Vatikanstaten en självständig mikrostat inuti staden Rom som styrs av påven och är centrum för den romersk-katolska kyrkan. Runt Vatikanstaten går en 3.2 kilometer lång mur, alltså skulle du hinna promenera runt hela landet medan du lyssnar på avsnittet! Trots sin ringa storlek finns inne i Vatikanstaten bland annat världens största kyrka Peterskyrkan, Sixtinska kapellet med Michelangelos takmålningar och påvens palats med 1400 rum. 


EUROPAKALENDERN DAG 20: Spanien

Nu åker vi hem till Åsskars bästa vän, men vem är det egentligen? Det och mycket annat får ni veta i dagens avsnitt! Bland annat berättar Gabriel om export och import, Åsskar påstår att vi under julen borde be om ursäkt till vår planet, klagar på att Gabriel alltid säger att allt är intressant och som svar berättar Gabriel om hur intressant det är att följa det som händer i Spanien.


EUROPAKALENDERN DAG 19: Portugal

Efter att ha svarat på massa frågor rullar Gabriel och Åsskar söderut till ett av Europas varmaste länder: Portugal! Och på tal om värme berättar Gabriel om världens varmaste och kallaste platser, samt att portugisiska är världens sjätte största språk, men bara 5% av alla som talar det bor i Portugal. Hur går det till egentligen? Lyssna så får du lära dig!


EUROPAKALENDERN DAG 18: Österrike

Genom alperna åker vi från Italien vidare till dagens land! Ett land med lång historia, höga berg, en dryck till huvudstad och känt för sin klassiska musik. Dessutom diskuterar Åsskar och Gabriel hur man kan tänka för att samsas här på jorden och vad som egentligen är demokrati. Och så läser dom upp massa roliga skämt!


EUROPAKALENDERN DAG 17: Italien

Idag reser vi västerut över adriatiska havet till landet som på kartan ser ut som en stor stövel! Det är landet med flest världsarv av alla länder, känt för sin mat, glass, mode och lyxiga bilar. Gabriel berättar dessutom om romarrikets arv, Åsskar fortsätter dra massa julvitsar och tillsammans diskuterar de skillnaderna mellan glass och gelato. 


EUROPAKALENDERN DAG 16: Bosnien och Hercegovina

Ny dag och ett nytt land med massa spännande berättelser, historia och maträtter. Gabriel berättar om Bosnienkriget och om när han körde genom Bosnien och hans intryck av landet och från människorna där. Men först två pinsamma historier från senaste veckan!!! 

Dessutom börjar Gabriel och Åsskar ladda upp inför julafton med massa jul-skämt, skriv dina bästa vitsar i frågelådan!


EUROPAKALENDERN DAG 15: Grekland

Varför pratar vi egentligen så mycket om antikens Grekland? Vad är en filosof och vem var Platon? I dagens avsnitt rullar Gabriel och Åsskar vidare till Grekland och pratar om allt ifrån flera tusen år gammal historia till senaste årens ekonomiska kris. Berg, hav, långa kuststräckor, ruiner och luftföreningar: allting ryms i detta avsnitt!


EUROPAKALENDERN DAG 14: Kroatien

Idag testar Åsskar och Gabriel något nytt och spelar in en slags LIVEPODD utan manus och redigering. Följ med in bakom kulisserna på Kylskåpsradion, hör Åsskar snubbla på orden och Gabriel ta pauser för att rapa. Dessutom avslöjar dom hur en vanlig inspelning av podden brukar gå till! 

Självklart blir det även massa olika slags fakta om dagens land: Kroatien! 


EUROPAKALENDERN DAG 13: Luciaparodier

Idag blir det inget nytt land, utan istället en film med luciaparodier! Åsskar och Gabriel har skrivit nya texter till kända luciasånger och gjort 5 musikvideos till dom, alla är samlade i en youtubefilm. Alla sångerna går också att lyssna på i dagens poddavsnitt. 


EUROPAKALENDERN DAG 12: Nederländerna

Dag 12 och vi rullar österut och kommer snabbt fram till landet med högst befolkningstäthet i Europa: Nederländerna! (borträknat mikrostaterna) Gabriel och Åsskar diskuterar varför landet ibland kallas för Holland, har teorier om varför nederländska män är längst i världen, pratar om VM i glass och förklarar att en del av Holland är havsbotten. 

Dessutom berättar Gabriel om ljusets hastighet och hur långt det är till solen, stjärnorna och närmsta galaxen!


EUROPAKALENDERN DAG 11: Belgien

Choklad, Manneken Pis, EU, flerspråkighet och Brysselkål: just det, vi är i Belgien! Men innan dess reser Åsskar i fantasin till Godisriket Helg-igen och beskriver 11 snabba från detta påhittade land. Dessutom uppmärksammas ett misstag i gårdagens avsnitt! 


EUROPAKALENDERN DAG 10: Estland

Idag fyller europakalendern 10 avsnitt och det firas genom en tillbakablick över de länder och sånger som varit med hittills! Därefter rullar Gabriel och Åsskar vidare till Estland och pratar om delade nationalsånger, sovjetunionen, pirukas och den senaste PISA-undersökningen. Dessutom ett känt estniskt skämt som får en att tänka till. 


EUROPAKALENDERN DAG 9: Danmark

Smörrebröd, Öresundsbron, Dannebrogen, Grönland och Kalmarunionen är alla saker Gabriel och Åsskar pratar om i dagens avsnitt om DANMARK! Dessutom förklarar Gabriel de olika väderstrecken och Åsskar visar att han är klurifax-kungen! 


EUROPAKALENDERN DAG 8: Finland

Idag åker vi till ännu ett av våra grannland, denna gången i öster! Det är världens lyckligaste land, kallat tusen sjöarnas land och har varit självständigt i strax över 100 år. Kan ni Finna Landet? 


EUROPAKALENDERN DAG 7: Island

Visste du att Island är en vulkanö? Och världens äldsta existerande demokrati? OCH ETT GLASS-LAND?!?! Vare sig du visste det eller inte borde du lyssna på dagens avsnitt och lära dig mer om Island, skratta åt Åsskars tokigheter och reflektera över Gabriel och Åsskars diskussion om skämt. 


EUROPAKALENDERN DAG 6: Frankrike

Frihet! Jämlikhet! Broderskap! Vad kommer dom orden ifrån egentligen? Det pratar Gabriel och Åsskar om i dagens avsnitt, som handlar om Frankrike och fokuserar lite extra på franska revolutionen! Dessutom gör Åsskar en egen redigering av podden, sjunger en traditionsenlig sång om dagens land och så drar dom tillsammans massa franska skämt och svarar på frågor. 


EUROPAKALENDERN DAG 5: Polen

Idag blir det häng i poolen! Eller jag menar, på pålen. Nej, POLEN! Men är det i Sydpolen eller Nordpolen? Alla dessa krångliga ord som låter nästan likadant försöker Åsskar och Gabriel reda ut i dagens avsnitt. Dessutom genomför dom för första gången 10 SNABBA, berättar om polska jultraditioner och Åsskar sjunger en ny julsång! (eller rättare sagt en parodi på en gammal julsång)


EUROPAKALENDERN DAG 4: Tyskland

På fjärde dagen i vår kalender tar vi oss till landet med flest invånare i Europa, nämligen TYSKLAND! Gabriel och Åsskar pratar om Tysklands moderna historia från världskrig till Berlinmurens fall, att dom är världens fjärde största ekonomi, vilka maträtter som är populära och självklart några särskilda, tyska skämt.


EUROPAKALENDERN DAG 3: Norge

Dag 3 och det är dags att ta oss an rivalerna i väst: NORGE! Åsskar påminner Gabriel om alla förluster mot Norge i skidspåren senaste åren, Gabriel berättar om Norges oljefond, kolets kretslopp och varför olja är farligt för miljön. Och självklart pratar dom om AGURKIS och drar massa SVENSKEVITSER!


EUROPAKALENDERN DAG 2: Albanien

Dag 2 och vi åker vidare till ALBANIEN!! En liten republik på västra balkan som är det tredje fattigaste landet i Europa, har ca 3 miljoner invånare och en yta som motsvarar 6% av Sveriges. Om detta och massa annat pratar Gabriel och Åsskar i dagens avsnitt av EUROPAKALENDERN! 


EUROPAKALENDERN DAG 1: Sverige

Äntligen december! Då vet ni vad som händer! Det är dags för julkalender! Om alla europas länder!

Första avsnittet av årets julkalender är här och det handlar om SVERIGE! Åsskar och Gabriel pratar om invånare per kvadratkilometer, glass, statsskick och drar massa norgevitsar. Dessutom börjar allt med en galen invigning!