Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

DJURKALENDERN

DJURKALENDERN är Kylskåpsradions julkalender år 2020. Med ett nytt avsnitt om dagen i 24 dagar berättar Åsskar och Gabriel fakta om olika djur och spännande historiska berättelser.

DJURKALENDERN DAG 24: Om renar och tappade saker till tippen

Det är julafton!! Åsskar väcker Gabriel med en nytolkning av en klassisk julsång och det hela håller på att sluta i katastrof. Efter den chockerande starten sammanfattar dom ALLA dagar i Djurkalendern och Åsskar sjunger den fullständiga versionen av Kylskåpsradions djursång! Sedan blir det snack om hjortar och renar, samiska namn, sibiriska flockar, smutsiga mossor och amerikanska dikter som förklarar varför renar är ett juldjur. Dessutom kommer Åsskar fram till att Rudolf måste va en tjej? 

GOD JUL alla älskade lyssnare, tack för att ni har lyssnat på Djurkalendern!

Dagens ord: Sápmi, renlav, vaja, sarv, härk, Pudu, mule


DJURKALENDERN DAG 23: Om anpassningsbara kameleonter

Idag handlar djurkalendern om världens klurifaxigaste djur: kameleonter! Gabriel och Åsskar berättar om var dom bor, hur och varför dom byter färg på huden, om deras tunga som är längre än kroppen och deras ögon som inte följer varandra. Dom diskuterar även flexibilitet och att det är viktigt att fokusera på att försöka hitta lösningar på problem!

Början av avsnittet är fyllt med inlägg från lyssnarna, det handlar fails, stora dinosaurier, snäckors 25 000 tänder, gifta ormar och massa annat. 

Dagens ord: kamouflage, flexibel, biologi, sociologi, dopparedan


DJURKALENDERN DAG 22: Om att fira jul som sengångare

Årets julklapp är här! Eller? Åsskar tycker det är helt fantastiskt, Gabriel är tveksam... Men efter lite snack om fails och coronapandemin börjar dom berätta om dagens djur: sengångare! Hur långsamma är dom egentligen och varför?? Var bor dom? Hur överlever dom? Hur lång tid tar det för dom att bajsa? Varför har dom 9 halskotor och vad händer när dom tar tag i sin egen arm? Det är lite av all intressant, och tokig, fakta du får lära dig i dagens avsnitt. 

Dessutom berättar Åsskar om vad han tycker Gabriel borde lära sig av sengångare och att vi alla i år får fira en sengångarjul. 

Dagens ord: sengångarjul


DJURKALENDERN DAG 21: Om att ha isbjörnar runt hörnet

ÄNTLIGEN en ny sång av Kylskåpsradion, där Åsskar sammanfattar alla djurkalenderns dagar. Efter den fantastiska sånginsatsen åker Gabriel och Åsskar norrut till Arktis och pratar om isbjörnar! Hur stora är dom? Vad äter dom? Hur klarar dom kylan? Kan dom simma? Vad är ramar och hur många isbjörnar finns det egentligen? Det får du lära dig i dagens avsnitt. 

Dessutom berättar Gabriel om staden Churchill i Kanada där dom har fått lära sig att leva med ständig fara för isbjörnar, och Åsskar drar såklart massor av isbjörns-skämt! 

Dagens ord: ramar, Ursus maritimus 


DJURKALENDERN DAG 20: Om hästen kloke Hans

Dagens avsnitt handlar om Hoppus galoppus, vilket på Åsskars påhittade latin betyder hästar! Vilket är världsrekordet i höjdhopp för en häst? Hur snabbt springer dom? Hur mycket sover dom och kan dom sova när dom står? Vad är skritt, trav och galopp? Hur stor var världens största häst och hur mycket är egentligen en hästkraft? Det förklarar Gabriel och Åsskar, dessutom berättar Gabriel den spännande historien om kloke Hans som var superduktig på matte! Eller? 

Dagens ord: skritt, trav, galopp, ponny, källkritik


DJURKALENDERN DAG 19: Om inte så kloka ugglor

Åsskar får utmaningen att lista ut vilka djur det är som hörs i introjingeln och han kommer med många intressanta (tokiga) teorier. När det väl är avklarat berättar Gabriel om ugglor och var dom bor, deras kikarögon, varför dom har platta ansikten, hur dom äter och när man kan få höra dom. Åsskar drar massa rooooooliga skämt och tillsammans diskuterar dom hur man kan bli klok som en kråka! 

Dagens ord: vingspann, uv, klok


DJURKALENDERN DAG 18: Om långsamma snäckor

Dagens avsnitt går i sniiiigelfart och det tar ett tag att komma igång. Men är egentligen snäckor och sniglar samma sak, eller vad skiljer dom åt? Och hur många olika sorters snäckor finns det? Vad äter dom? Hur används deras skal? Var bor dom och hur lång tid tar det för en snäcka att gå över vägen? Det får du svar på idag! 

Dagens ord: helix, hermafrodit


DJURKALENDERN DAG 17: Om läskiga ormar (och julmust)

Varför är julmusten läskig? Och var gömmer sig Åsskar när han blir rädd? Det diskuterar Gabriel och Åsskar innan de börjar prata om världens näst farligaste djur: ormar! Vilken är världens farligaste orm? Och den giftigaste? Varför är ormar ens giftiga? Är huggormar farliga? Varför har ormar en kluven tunga? Bor det ormar i havet och hur vanligt är det att bli biten av en orm? Det får du veta i dagens avsnitt! 

Dessutom berättar Gabriel om när han hade en svart mamba i trädgården och en kobra i köket, och varför ormbett drabbar de som lever i fattigdom värst. 

Dagens ord: väsa, kulmust


DJURKALENDERN DAG 16: Om leoparder med bra tålamod

Dagens avsnitt handlar om leoparder!! Var lever dom och hur stora är dom? Hur länge är dom barn och går dom i skolan? Det svarar Gabriel och Åsskar på i dagens avsnitt, dessutom läser dom upp flera inlägg från lyssnarna och pratar om leoparders tålamod.

Dagens ord: tålamod, panter


DJURKALENDERN DAG 15: Om coola bläckfiskar

Åsskar har varit med om något helt fantastiskt och Gabriel försöker gissa vad som hänt. När det är löst  pratar de om coola bläckfiskar, Åsskar ger förslag på namn och Gabriel berättar om deras tre hjärtan, åtta armar och nio hjärnor. De pratar även om hur länge det funnits bläckfiskar, hur stora dom kan bli och varför dom heter just BLÄCKfiskar. 

Dessutom hittar Åsskar på en ny version av Aladdin-asken!

Dagens ord: el gigante, fossil, sepia


DJURKALENDERN DAG 14: Om kattbjörn/röd panda som varken är katt, björn eller panda

Dagens avsnitt handlar om djuret kattbjörn, även kallat röd panda, som inte är släkt med vare sig katt, björn eller panda. Så varför heter den egentligen så? Och var bor den? Vad äter den? Hur sover den? Hur många finns det av den? Varför kallar Åsskar den coronaanpassad och vad betyder egentligen "röd panda-effekten"?! Lyssna så får du veta! 

Dagens ord: The red panda effect, förväntan


DJURKALENDERN DAG 13: Om hjuliga hamstrar

Det är lucia och självklart dags för Kylskåpsradions parodier. Gabriel berättar om hur stora hamstrar blir, vad dom äter, om deras stora kinder och om hur vilda hamstrar bygger bon med förråd för att gå i vintersömn. Åsskar drar massa hamsterskämt, bland annat kommer han med förslag på vad en trådlös mus borde heta, och tillsammans diskuterar dom varför det är viktigt att röra på sig. 

Dagens ord: hamstra


DJURKALENDERN DAG 12: Om dammsugande sjögurkor

ÄNTLIGEN!! Det ropar Åsskar när han får veta att det är sjögurkor som är dagens djur. Men vad är egentligen en sjögurka? Var bor dom? Hur stora är dom? Hur äter dom? Hur andas dom? Varför kallas dom havets dammsugare? Det berättar Gabriel medan Åsskar drar skämt och ger gurka-matlagningstips. 

Dagens ord: sediment


DJURKALENDERN DAG 11: Om sjuksköterske-katten Rademenes

Vilken är världens största katt? Varför har katter morrhår? Hur länge har det funnits tamkatter? Hur många katter bor det i Sverige och är det sant att det finns kattmumier?! Det och massa annat pratar Gabriel och Åsskar om i dagens avsnitt. Dessutom slår Åsskar rekord i antal djurskämt och Gabriel berättar den fantastiska berättelsen om sjuksköterske-katten Rademenes och hur viktigt det är med kramar. 

Dagens ord: paronomasi, mumie, morrhår


DJURKALENDERN DAG 10: Om den tacksamma valen

Dagens avsnitt handlar om valar! Gabriel och Åsskar pratar om blåvalen som är världshistoriens största djur och grönlandsvalen som är ett av jordens äldsta djur. De berättar om vilka andra arter som ingår i valfamiljen, hur långt kan valar höras under vatten, hur mycket dom väger och hur dom andas. Dessutom berättar Gabriel en fantastisk historia om en tacksam knölval och Åsskar drar såklart massor av val-skämt. 

OBS! Det här avsnittet är ej VALfritt!

Dagens ord: barder, ocean


DJURKALENDERN DAG 9: Om hunden Balto

Idag berättar Åsskar om hur vandrande kylskåp ska förändra världen innan Gabriel förklarar varför hundar kallas för "människans bästa vän". Han berättar om hundraser, olika världsrekord och när hundar blir vuxna, samt den fantastiska berättelsen om slädhunden Balto i 1920-talets Alaska. Åsskar drar såklart HUNDratusen skämt. 

Dagens ord: rabies, difteri, herrelös


DJURKALENDERN DAG 8: Om ekorrar som planerar

Vad kollar ekorren på på tv och varför kommer den klara matteprovet? Svaret på det berättar Åsskar i dagens skämt! I den mer seriösa delen av programmet berättar Gabriel om olika arter av ekorrar, vart dom bor, hur stora dom är, vad dom äter, vad namnet betyder och vad vi kan lära oss av dem. 

Dagens ord: Sciurus vulgaris


DJURKALENDERN DAG 7: Om vargar och talesätt

Idag handlar Djurkalendern om hundens stamfader: vargen. Vart bor dom? Hur många finns det? Vad äter dom? Hur stora kan dom bli? Vad innebär det egentligen att äta som en varg? Det och massa annan fakta och talesätt som har med vargar att göra berättar Gabriel och Åsskar om i dagens avsnitt! 

Dagens ord: tik, kull, lya


DJURKALENDERN DAG 6: Om koalor och oväntade vänner

Dagens djur bor i trädtopparna i östra Australien, lever på eukalyptusblad och sover nästan hela dagarna. Åsskar myntar uttrycket "äta som en koala" och Gabriel räknar ut hur många köttbullar per dag det innebär. De pratar om giftig mat, pungdjur, svala trädstammar och naturkatastrofer, dessutom berättar Gabriel den fantastiska historien om räddningshunden Bear, koalornas oväntade vän! Och Åsskar drar, såklart, massor av koala-skämt.

Dagens ord: habitat, pung


DJURKALENDERN DAG 5: Om lejon som förvånar

Femte avsnittet av DJURKALENDERN handlar om djurens konung: lejon! Men hur blev dom egentligen kungar? Och vilket djur skulle vinna om djuren höll ett demokratiskt val? Det berättar Åsskar sina teorier om. Gabriel berättar fakta om lejon och historiska berättelser från både Borås och Etiopien. Och så blir det såklart roliga lejon-skämt! 

Dagens ord: simba


DJURKALENDERN DAG 4: Om kaniner som inte gillar det vi tror

I dagens avsnitt försöker Åsskar få djuren att rimma på alla datum och så berättar han hur man gör ett kylskåp i cool lera. Gabriel svarar på en klurig fråga från en lyssnare innan dom tillsammans börjar prata om dagens djur: kanin! Saker dom berättar om är: hur många arter och raser det finns, hur snabbt dom kan springa, varför dom äter bajs och varför dom har så långa öron. 

Dessutom lär kaninerna oss en viktig lärdom om att ibland kan det bli fel fastän man menar rätt! Därför är det viktigt att vi respekterar vad andra känner. 

Dagens ord: utfryst, nattbajs, druvbajs


DJURKALENDERN DAG 3: Om svårfilmade snöleoparder

Gabriel och Åsskar är kvar i bergen i Himalaya och pratar idag om ett av de stora kattdjuren: SNÖLEOPARDEN! Gabriel berättar om dess svans som används som halsduk, hur långt den kan ta sig på en natt, hur tjock pälsen är, tassar som snöskor och hur mycket arbete som ligger bakom några få minuters film. Åsskar drar såklart massor av snöleopard-skämt och klurar på rim till andra advent. 

Dagens ord: rovdjur


DJURKALENDERN DAG 2: Om jakar i Tibet

Ny dag och nytt djur! Idag åker Gabriel och Åsskar till Tibet och berättar om långhåriga oxar, nämligen JAKAR. Hur stora kan dom bli? Vad betyder det att idissla? Hur många jakar finns det? Hur kalla temperaturer kan dom klara? Vad är egentligen Tibet? Det får du lära dig i dagens avsnitt!

Dessutom drar Åsskar MASSOR av roliga jak-skämt och Gabriel berättar en riktig fun fact om jak-bajs. 

Dagens ord: idissla, domesticerad, Tibet


DJURKALENDERN DAG 1: Om duvan Cher Ami

Äntligen december och ÄNTLIGEN dags för DJURKALENDERN där Gabriel och Åsskar pratar om ett nytt djur varje dag fram till julafton! Dom berättar både fakta om djuret och spännande historier som har med djuret att göra. Rösta i omröstningen på hemsidan för att vara med och bestämma vilka djur dom ska prata om, du kan även skriva dina egna förslag i frågelådan.

Det första avsnittet handlar om duvor, särskilt brevduvan Cher Ami som räddade flera hundra människor i första världskriget. Gabriel förklarar vad en fredsduva är för något och varför det bor så mycket duvor inne i städerna och Åsskar berättar vad han tror att turturduva heter på latin. Och så blir det duv-skämt såklart!