Stöd vårt internationella arbete

Café Ängstugan i Nyköping - ett populärt utflyktsmål

Frälsningsarméns Café Ängstugan är ett härligt och uppskattat utflyktmål under sommaren för tusentals Nyköpingsbor. De senaste åren har närmare 15 000 besökare kommit varje sommar.

I en havsvik, cirka 5 km från Nyköping centrum och cirka 10 mil från Stockholm ligger Frälsningsarméns sommarhem Café Ängsstugan, som ägs och sköts helt ideellt av kåren i Nyköping.

Under sommaren har kåren all sin verksamhet förlagd dit. Där serveras kaffe med gott bröd, härliga smörgåsar, matpajer, glass med mera. Varje lördagskväll är det musikkväll och vissa söndagar gudstjänst.

Nyköpings kår har varit på plats sedan 1929 då tomten med en liten scoutstuga köptes in för 500 kronor. Nuvarande byggnad invigdes 1953 och användes till en början enbart av kårens egna ungdomar, men senare också till läger och kurser för juniorsoldater, sång- och musikgrupper och scouter.

Några somrar har där varit dagkoloni för Nyköpingsbarn. Den öppna, offentliga verksamheten som är så populär, med kaffeservering, musik och gudstjänster kom till på 80-talet. Att Nyköpingsborna gillar sin Ängsstuga går inte att ta miste på. De senaste åren har närmare 15 000 besökare kommit varje sommar.

(Ur Stridsropet nr 2-2016)