logotype

Nödrop från kvinnocentret i Akalla - maten räcker inte!

Corona-krisens framfart märks alltmer hos de allra mest utsatta och flera kyrkor inklusive Frälsningsarmén slår nu larm. I Akalla drabbas asylsökande kvinnor och familjer hårt när maten rent bokstavligt tar slut. ”Jag ser desperation i mammornas ansikten nu”, säger Jenny Alm, verksamhetsansvarig på Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla.

Jenny Alm riktar likt flera kristna samfund ett nödrop till omvärlden angående de asylsökande och personer i annan utsatt situation just nu i corona-tider.

-Jag ser desperation i mammornas ansikten nu. Maten till de kvinnor som kommer till vår matutdelning räcker inte. Situationen är allvarlig. Vi delar varje vecka ut matkassar till 50 familjer, men nu har vi en kö på 30 kvinnor i stort behov av mat till sina familjer, säger Jenny Alm.

Väldigt låg månadsinkomst för asylsökande

Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla får sedan länge mat från bland annat ICA, Hemköp och flera bagerier. Dessa delas ut efter samtal och bedömning av situation och behov. Men corona-pandemin har gjort att många förlorat de små och ofta osäkra jobb man hade.

- Som asylsökande har man 1 800 kronor i månaden att leva på. De människor vi arbetar med har inget extra stöd utöver det. Dessutom har Migrationsverket nu bromsat intervjuerna med asylsökande vilket gör att den processen tar ännu längre tid, säger hon.

Barn får bristfälliga måltider

Värst är naturligtvis situationen för barnen, berättar Jenny. De som får mat på skolan klarar sig bättre, men med flera långhelger och stundande lov blir situationen för många ohållbar. Hemma kan maten vara bristfällig och dålig. Många bor oerhört trångt och alla har inte heller kök, utan får laga mat hos någon annan.

-Vi arbetar med smarta, slitstarka och uppfinningsrika mammor, som är vana att lösa problem, hjälpa varandra och dela med sig av det man har. Men det är en känslig grupp som snabbt blir fattiga. Och utan mat tappar man kraft och blir ännu mer ångestfylld, understryker Jenny.

Oron för corona är pressande

Hon försöker uppmuntra alla som hämtar Frälsningsarméns matkassar att verkligen äta sig mätta och försöka sköta om sig. Lätt hänt är annars att man ger all mat till barnen, men nu behöver också de vuxna fungera för att orka igenom krisen.

Oron för att smittas av corona är också påtaglig och många mammor uttrycker rädsla för hur det ska gå med familjerna i hemländerna. Informationen om viruset kom sent till förorterna och skulle ha behövts spridas muntligen, med team på torget, menar Jenny Alm.

Stöttar via samtal och svenskundervisning på webben

Dessutom smittades personalen från Frälsningsarmén i början av corona-utbrottet och kunde inte finnas till för kvinnorna på de sätt de ville.

-Men vi ringde alla våra omkring  100 kvinnor som läser svenska på centret. Vi hörde oss för hur vi kunde stötta dem och informerade hur de skulle sköta om sig. Nu har vi öppet för enskilda samtal men all svenskundervisning sker över nätet, säger hon.

Hoppas på extra givmildhet

Jenny Alm hoppas på ett utökat stöd nu under krisperioden. Företag som vill skänka mat är varmt välkomna att höra av sig, liksom privatpersoner.

-Jag brukar inte vara så orolig, men i denna kristid behöver vi hjälpa de fattiga extra mycket, säger hon.

Text: Carina Tyskbo
Foto: Jonas Nimmersjö

Vill du hjälpa kvinnocentret i Akalla med mat under corona-krisen?

  • SWISHA till 123 513 97 12 
  • Matkassar lämnas till: Husbykyrkan, Bergengatan 18 i Kista/Husby. Obs! Endast på tisdagar mellan kl. 08.00-12.00.
  • Matkassen kan innehålla: Kyckling , fisk, mejeriprodukter såsom mjölk, ost, yoghurt samt potatis, pasta, frukostmat, grönsaker och frukt. Ej skinka, korv eller fläsk.
  • Kontakta Jenny Alm: jenny.alm@fralsningsarmen.se