MOBBNING (youtube.com)

"Om jag säger något blir det bara värre..." - berättelser från verkligheten. Del 3. Mobbning Berättelserna läses upp av elever på Gränbyskolan i Uppsala. Berättelserna är inte deras egna, de har skickats anonymt av barn och unga till Prinsparets Stiftelse via initiativet #viberättar.

Våld mot barn 2022

har genomförts av Stiftelsen Allmänna Barnhuset på uppdrag av regeringen i syfte att följa upp tidigare kartläggningar av våld mot barn avseende förekomst, attityder till så kallat uppfostringsvåld och riskfaktorer för våld. Drygt 5 800 elever från årskurs 9 i grundskolan har svarat på frågor om utsatthet för våld under hela uppväxten.

"Om jag säger något blir det bara värre..." - berättelser från verkligheten. Del 1. Näthat

NÄTHAT (youtube.com)

"Om jag säger något blir det bara värre..." - berättelser från verkligheten. Del 2. Sexuella trakasserier

SEXUELLA TRAKASSERIER (youtube.com)

"Om jag säger något blir det bara värre..." - berättelser från verkligheten. Del 3. Mobbning
Våld mot barn 2022 (youtube.com)

"Om jag säger något blir det bara värre..." - berättelser från verkligheten. Del 4. Machokultur

MACHOKULTUR (youtube.com)

"Om jag säger något blir det bara värre..." - berättelser från verkligheten. Del 5. Rasism

RASISM (youtube.com)

"Om jag säger något blir det bara värre..." - berättelser från verkligheten. Del 6. Du är inte ensam.

Du är inte ensam! (youtube.com)


Orosanmälan

En hjälp till dig som anar att ett barn far illa

Orosanmälan (youtube.com)

 

Våld är när någon gör dig illa.

Det kan handla om att någon slår eller tar i dig hårt, säger kränkande och nedsättande och saker, eller att din förälder hotar med att överge dig. Den här filmen handlar om vad våld är. Se fler filmer på bris.se/play.

Om våld (youtube.com)

 


TRYGGHET PÅ DIGITALA MÖTEN
 - tips på vad som är viktigt att tänka på ur ett trygghetsperspektiv när barnsamlingar arrangeras på digitala mötesplatser som Zoom. 

I DRÖMMAR KAN ALLA FLYGA är en musikvideo av och med barn som handlar om deras drömmar och syn på delaktighet. 

I DRÖMMAR KAN ALLA FLYGA - uppföljaren är fylld med intervjuer där barn berättar sina tankar om utanförskap, delaktighet och människovärde.

VUXENPERSPEKTIVET är en träffsäker komedi av och med en grupp barn där vår barnsyn ifrågasätts genom att kommentarer som brukar sägas om barn istället används om vuxna. 

Filmen ALL THAT WE SHARE utmanar normer och fokuserar på vad som förenar oss som människor. 


Om Koll på soc - Koll på soc (kollpasoc.se)

Koll på soc är en sajt om socialtjänsten för dig som är under 21 år. Soc och socialtjänsten är samma sak. Sajten är ett stöd för dig som redan är i kontakt med soc, har funderat på att kontakta soc för att du mår dåligt, eller vet någon annan som mår dåligt
vill veta mer om soc.
På sajten finns bland annat information om vad soc gör, tips inför möten med soc och hjälp för dig som vill ta kontakt med dem.

Lennart Bång - Stå upp för de Tysta - YouTube

Stå upp för de Tysta syftar på att Stå upp för de mobbade, stå upp för de som inte vågar/kan/vill berätta av olika anledningar.
Filmen är en ideell satsning av Lennart Bång, Javier Vilar Ehrlin, Joel Sandberg i samarbete med Lovisedalsskolan och Bällstabergsskolan i Vallentuna samt ett flertal barn, ungdomar och skådespelare. Vårat mål är inte pekpinnar, ömkan eller hämnd. Vi vill bara belysa och påminna om mobbning, hur det drabbar allt för många och vad som kan göras. Små saker som kan hjälpa stort. Små saker av många. Av dig och mig. Av alla.

RAPPORT OM BARNS UTSATTHET PÅ EXPOSEKONTON - februari 2023
Jag tittade bara, jag gjorde inget elakt”
Rapporten visar bland annat att en stor del av barnen som hängs ut på exposekonton är väldigt unga – ofta i mellanstadieåldern – och att förövarna många gånger är äldre barn som förmått den utsatta att skicka nakenbilder.
Unga flickor exposas på nätet - ny rapport om exposekonton - ECPAT Sverige

SVT Play Influencern Pontus Rasmusson om kritiken att flörta och prata sex • 8 min.  Under hösten 2022 föll Rasmussons Youtubeimperium när Svenska Dagbladet publicerade en större granskning av hans sociala medier. Det framkom att han anspelat på sex i flera av sina videor, som riktar sig mot barn och ungdomar.

Lilla Aktuellt publicerad SVT Play 25 nov 2022/ Kan ses till 25 nov 2023.

Lilla Aktuellt - Experten: Influencers har ett stort ansvar | SVT Barn

(1) Är det delbart? Om att ta, ha och dela nakenbilder. - YouTube
Är det delbart? är en film på 16 min om Vanessa och hennes kompisar och om vad som kan hända när det gäller att ta, ha och dela nakenbilder på nätet.
Finns även uppdelade i fyra kortare filmer; del 1-4.
Filmerna är en del av polisens brottsförebyggande arbete för att öka kunskapen om och förebygga sexualbrott mot barn på nätet.


(1) Delbart? Utredare om unga på nätet. - YouTube
Unga på nätet. 11 frågor och svar.


Här hittar du mer resurser;  material och information finns på www.polisen.se/delbart.


(1) Bästa medicinen mot andliga övergrepp - Niklas Piensoho (Filadelfia Bibel) - YouTube
25 min utifrån Joh 10:10 för att undvika andliga övergrepp. Jesus talar om sig själv som den gode herden i kontrast med den lejde herden, som Jesus ibland även beskriver som "tjuven"... Bra samtalsmaterial.

(1) Friends förklarar | Vad är mobbning? - YouTube
Vad är mobbning och vad är en kränkning? Och vem avgör om det är mobbning? Calle, som är utbildningschef på Friends, svarar på dessa frågor och ger exempel på olika typer av mobbning. Ta del av mer kunskap, konkreta råd och stöd om mobbning i Friends kunskapsbank: https://friends.se/kunskapsbanken

 

Stor ökning av samtal till Bris under jullovet: ”Kris har ställts på kris”

Publicerad och uppdaterad 13 januari 2023

Nästan 2 400 samtal från barn i Sverige kom in till Bris, Barnens rätt i samhällets, stödlinje under det gångna jullovet. Det är en ökning med 19 procent jämfört med i fjol. Samtalen handlar om allt från psykisk ohälsa till våld i hemmet, men också barns oro över föräldrars ekonomi.
Stor ökning av samtal till Bris under jullovet: ”Kris har ställts på kris” | SVT Nyheter