Grupper och anmälan

Nedan kan du läsa om våra grupper och anmäla intresse om du eller någon i din familj önskar delta. 

Anhöriggrupp - Sorg

För barn och ungdomar som har en förälder eller ett syskon som dött.

Detta är en grupp för dig som har en förälder eller ett syskon som dött. Många barn tror att de är ensamma om att ha förlorat en familjemedlem, på Vårsol vill vi ge möjlighet för dig att träffa andra som vet hur det kan kännas när någon i familjen dör. I gruppen hjälps vi åt att sätta ord på sorgen. Genom kreativa övningar och olika teman vill vi både minnas det som var och hjälpa till att fundera över vad som tröstar och hjälper nu och framåt. En grupp för barn att träffa andra barn tillsammans med kuratorer på Vårsol.

Vi träffas en gång i veckan under åtta tillfällen. Det är kostnadsfritt att delta. Inför första träffen önskar vi ett samtal med vårdnadshavare.

Vi träffas måndagar kl. 15.30-17.00.

Datum för hösten 2024

16 september

23 september

30 september

7 oktober

14 oktober

21 oktober

4 november

11 november

 

Mötesplatsen

En mötesplats för familjer i sorg efter dödsfall

”Allt är nästan som förut och allt, precis allt är olika mot förut” - Skorpan, Bröderna Lejonhjärta

Hos oss får barn och ungdomar 0–16 år, i Jönköpings län, hjälp att bearbeta sorgen efter en förälder eller ett syskon som dött. Dödsfallet kan ha skett nyligen eller en längre tid tillbaka. Till Mötesplatsen kommer barnet tillsammans med en vuxen, det kan vara en förälder eller annan viktig person. När vi ses anpassar vi upplägget utifrån ålder och behov. Vår strävan är att alla ska trivas och känna sig trygga.

Vi önskar att Mötesplatsen får vara en plats för gemenskap som ger möjlighet att träffa andra som befinner sig i liknande situationer. Här hjälps vi åt att sätta ord på sorgen. Genom kreativa övningar och olika teman stöttar vi familjen att minnas det som var och att hitta nya vägar framåt. Tillsammans delar vi erfarenheter om hur sorg påverkar familjen och livet. Vi ger även tid för gemenskap, olika aktiviteter och utflykter.

Vi träffas en gång i månaden och tar in nya deltagare under hela året. Träffarna är kostnadsfria. Inför första träffen önskar vi ett samtal med vårdnadshavare.

Vi träffas torsdagar kl. 16:30-18:00.

Datum för hösten 2024

12 september - Uppstart

10 oktober - Grill och gemenskap i Stadsparken

7 november – Kreativ kväll, ”Ljus i mörkret”

5 december – Julmys och tankar inför högtider

Datum för våren 2025

23 januari – Tema: Minnen

20 februari – Aktivitet utanför Vårsol

20 mars – ”Pärlornas promenad” (Samlas på Vårsol)

24 april – Tema: Känslor

22 maj – Sommaravslutning

 

Me-We

För unga omsorgsgivare

Detta är en grupp för dig som är mellan 16–19 år som ger eller har gett stöd till en familjemedlem som har en fysisk/psykisk ohälsa eller en funktionsnedsättning. Att ge omsorg till en närstående kan bidra till press och stress, vilket i sin tur kan leda till egen psykisk ohälsa, skolfrånvaro och framtida hälsoproblem. ME-WE-modellen vill stärka unga omsorgsgivare inför vuxenlivet samt bidra till positiv psykisk hälsa. Vi önskar att denna gruppen kan få vara en plats att träffa och dela erfarenheter med andra som befinner sig eller har befunnit sig i liknande situationer.

För dig som är under 18 år så önskar vi ett samtal med vårdnadshavare innan första träffen. Det är kostnadsfritt att delta i gruppen.

Vi träffas en gång i veckan under åtta tillfällen. Träffarna kommer vara på onsdagar kl. 15.00-17.00.

Datum för hösten 2024

11 september

25 september

9 oktober

23 oktober

6 november

20 november

4 december

 

Anhöriggrupp - Psykisk ohälsa och/eller NPF-diagnos

För barn och ungdomar som har en förälder eller ett syskon med psykisk ohälsa och/eller neuropsykiatriskt funktionshinder (NPF).
Detta är en grupp för dig som har en förälder eller ett syskon med psykisk ohälsa och/eller NPF. Många barn och ungdomar tror att de är ensamma om sin situation. Genom kreativa övningar och olika teman vill vi hjälps åt att sätta ord på hur man kan uppleva det och hur det kan vara. Vi önskar att denna gruppen kan få vara en plats att träffas och dela erfarenheter med andra som befinner sig eller har befunnit sig i liknande situationer.
Vi träffas en gång i veckan under åtta tillfällen. Det är kostnadsfritt att delta. Inför första träffen önskar vi ett samtal med vårdnadshavare.
Vi träffas tisdagar kl. 15.30-17.00.

Datum för hösten 2024

17 september
24 september
1 oktober
8 oktober
15 oktober
22 oktober
5 november
12 november

 

Intresseanmälan

Är du och/eller någon i din familj intresserad av att vara med i någon av ovanstående grupper? 

Fyll i formuläret nedan, så tar vi kontakt med dig.