En äldre man, Tommy, står vid en tegelvägg utanför en port iklädd en blå täckjacka och tittar in i kameran.

Tommy som är hemlös sover hos Frälsningsarmén

På akutboendet Midsommarkransen får han förutom möjlighet till stöd och samtal också en sängplats, varm mat och möjlighet att duscha och tvätta.

Politikerträff om nollvision mot hemlöshet

Riksdagsmän från socialutskottet kom den 23 november till Frälsningsarméns akutboende i Midsommarkransen, Stockholm för att tala om Frälsningsarméns nollvision mot hemlöshet. Från dem som arbetar närmast den utsatta gruppen fick politikerna många tips på vad som kan göras.

Sofia Fållsten är verksamhetschef för Frälsningsarméns härbärge Midsommarkransen i Stockholm

Social träning och motivation på stödboendet

På Frälsningsarméns akutboende Midsommarkransen i Stockholm hamnar många personer (i hemlöshet) som har tung problematik, med missbruk och psykiska besvär och akutboendet är bra på att ta emot och stötta denna grupp människor. ”Att gå från ett fungerande liv till ett marginaliserat liv i hemlöshet kan gå fort”, säger Sofia Fållsten, verksamhetschef.

Minskad flexibilitet under pandemin drabbar utsatta

I kristider är det extra viktigt med flexibilitet och tillgänglighet för den som behöver hjälp och stöd. Det senaste året har det i och med pandemin och alla restriktioner snarare blivit tvärtom. För Frälsningsarméns sociala verksamheter är det nu stort fokus på att täcka upp och utöka stödet där det finns luckor i systemet. På Midsommarkransens akut- och motivationsboende i Stockholm satsar bland annat på att utöka sitt uppsökande arbete och öka gästernas delaktighet.

Ingen vill i grunden vara hemlös

För män i hemlöshet finns Frälsningsarméns akutboende i Midsommarkransen som ett ljus i mörkret. Här erbjuds 34 sängplatser, varm mat, dusch, tvätt och hjälp med mediciner. Men också ett stöd på vägen mot en friskare vardag.

De tror på mig här - det känns helt suveränt!

Missbruk och hemlöshet har präglat Lars Sjöbergs liv och i processen mot ett drogfritt liv har han ibland hamnat mellan stolarna. Nyligen flyttade han ut från Frälsningsarméns akut- och motivationsboende i Midsommarkransen. Där känner han sig hemma och han lovordar den engagerade personalen. Likadant med Sociala centret i Hornstull och nu hoppas han få en plats på Halvvägshuset i Hjorthagen.

"Jag äger ingenting"

Efter många år i hemlöshet är Bernt van att bo där det finns möjlighet. Till Frälsningsarméns akutboende i Midsommarkransen i Stockholm kommer han ofta. Här finns mat, tvål, en säng och om man vill, samtal. Men han längtar till tiden då han hade ett eget hem.