Träna sig på att lyckas och misslyckas
När vårdinsatser är starkt sammanlänkade ökar chanserna för de boende att klara steget ut i självständighet. Många har aldrig haft vad man kallar ett normalt liv och behöver träna sig på att både misslyckas och lyckas.
Just nu är Ingela och hennes kollegor särskilt glada då en man som sedan länge bott på Lilla Bommen tog möjligheten att flytta till Slussen, och sedan vidare till Nylösegården igen. I dag arbetar han vidare med sin drogfrihet och har en lönebidragsanställning på Lilla Bommen. På så sätt sprider han hopp till andra, vilket skapar ringar på vattnet.
— Han har aldrig i sitt 50−åriga liv haft ordning i sin tillvaro. Det är fantastiskt roligt att se hur vårt arbete verkligen hjälper människor till ett upprättat liv! Målet är att han så småningom ska kunna gå upp på heltid, säger Ingela och låter nöjd.
Ett vinnande koncept - ger hopp om att bli drogfri
Ingela och hennes kollegor har nu arbetat med vårdkedjan i omkring två år och ser tydligt de goda resultaten. Processerna går fortare, personer kan snabbare fångas upp och hamnar inte mellan stolarna som tidigare. Att Slussen öppnat innebär en möjlighet att skapa hopp om att kunna ta sig ur sitt beroende.
— Det här är verkligen ett vinnande koncept! Handläggare hos Socialtjänsten utrycker att de är nöjda med vårt arbete. De ser att det går bra för brukarna just på grund av Slussen, säger Ingela entusiastiskt.
Struktur och rutiner skapar trygghet
Flera av de boende på Lilla Bommen har passerat 40−årsåldern och börjar bli rejält trötta på sin livsföring. De flesta ställen har portat dem, ingen orkar längre med dem. Den gruppen behöver någon som kan hjälpa dem, ordna saker och orka driva processer. Där kan Ingela och hennes kollegor vara ett stort stöd.
— Vi har även en kaplan som arbetar i vår verksamhet som finns till för samtal vid behov. Ett tillfrisknande från droger väcker ju ofta existentiella frågor, menar Ingela.
Själv har hon arbetat med missbruksrelaterat socialt arbete i olika konstellationer hela livet. Carola Gårdare har även hon lång erfarenhet och ett långt chefskap inom neuropsykiatrin inom kommunen. Hon har sett missbruk och psykisk ohälsa från det perspektivet.
De båda cheferna är fulla av entusiasm och har stora visioner för framtiden. Göteborgs stad efterfrågar dessutom fler boendelösningar. Frälsningsarméns natursköna lägergård Knappekulla ligger sedan årsskiftet under Lilla Bommen, vilket öppnar stora möjligheter för både boende och personal till utflykter, aktiviteter, arbetsträning, kurser och liknande.
— Vi vill bygga ut vårdkedjan ännu mer med ett eget behandlingshem och utslussningslägenheter, poängterar hon.
Kvalificerat samarbete bästa missbruksvården
Lilla Bommen samarbetar även med nattvandrarna inom projekt Jesaja från Frälsningsarméns Östra kår. Också där skapas en vårdkedja när exempelvis de ensamkommande kan få komma direkt från gatan till akutboendet. För att personer ska lyckas byta riktning i livet krävs kvalificerat stöd under mycket lång tid. Många instanser behöver samverka, menar Ingela.
— Vi har allt att vinna när vi som arbetar med missbruksfrågor hjälper varandra och har en nära kontakt, avslutar hon.
Text: Carina Tyskbo, foto: Jonas Nimmersjö