”Människor svälter sig själva för att ha råd med medicin”
Under våren har Maria Olausson mött allt fler som har svårt att klara av sina medicinkostnader.
– Det har varit en tydlig trend under våren, berättar hon.
Även om det finns frikort för den som kämpar med höga medicinkostnader uppstår ofta problem, enligt Maria Olausson.
– En del har så dyra mediciner att de kommer upp i frikort redan efter ett uttag. Men det spelar ingen roll att medicinen blir gratis på sikt om de inte har råd att göra det första uttaget.
Maria Olausson berättar om människor som svälter sig själva för att ha råd med medicin.
– Den som har ett stort behov av till exempel en hjärtmedicin är beredd att gå ganska långt för att få ut sin medicin. En del väljer att leva på väldigt lite mat för att ha råd med sina medicinkostnader, förklarar hon.
Socialtjänsten bad Frälsningsarmén om akut hjälp
Det är inte bara privatpersoner som vänder sig till Frälsningsarmén för att be om akut hjälp. Maria Olausson är allt oftare med om att personer från myndigheter och andra offentliga aktörer hör av sig för att be om hjälp.
För en tid sedan ringde en handläggare på Socialtjänsten till Maria Olausson. En kvinna hade fallit mellan stolarna och av oklar anledning inte beviljats någon ersättning.
– Jag fick veta att kvinnan inte hade ätit på fyra dagar, eftersom hon hade gett den enda mat hon hade till sin dotter. Jag förstår hennes prioritering, men tycker det är hemskt att någon ska behöva svälta sig själv för att barnen ska ha möjlighet att äta, säger Maria Olausson.
Maria Olausson håller med om att det är lite omvänt att Socialtjänsten vänder sig till Frälsningsarmén om någon är akut hungrig.
– Det är ju förstås upp och ner. Handläggaren på Socialtjänsten jobbade inte själv med ekonomiskt bistånd eller försörjningsstöd, och kunde inte förklara varför kvinnan hade hamnat i den här situationen. Men av någon anledning hade hon slussats mellan olika enheter utan att någon hade kunnat hjälpa henne. Och då vände sig handläggaren till oss.
Frälsningsarmén i Nässjö hjälpte både kvinnan och hennes dotter med mat och kläder. Men med löfte från Socialtjänsten att handläggaren skulle se till att kvinnan fick den ersättning hon hade rätt till.
”Vi är människors medvandrare under en sträcka i livet”
Situationen med en förälder som äter mindre själv för att barnen ska kunna äta sig mätta är på inget sätt unik. Den har tvärtom blivit allt vanligare, enligt Maria Olausson.
– Jag har mött flera personer på sistone, som har tappat väldigt mycket i vikt för att de har prioriterat mat till sina barn.
Maria Olausson är ofta frustrerad över de allt större maskorna i välfärdsnätet. Och det är inte svårt att känna empati med de människor som faller mellan stolarna.
– Vi gråter tillsammans och delar sorgen över situationen. Men samtidigt försöker vi nå in med den hjälp vi kan för att människor ska kunna klara tillfälliga svackor och komma på fötter igen.
För Maria Olausson är det viktigt att möta de människor som faller mellan stolarna, och som därför behöver be om hjälp, med stor respekt och omsorg.
– Vi försöker se oss som människors medvandrare. Vi tvingar oss inte på någon, men erbjuder den som hamnat i utsatthet att gå med under en sträcka i livet när benen inte bär.
En förutsättning för att Frälsningsarmén ska kunna hjälpa människor i nöd är att det finns resurser att fördela. Och Maria Olausson märker en tilltagande vilja bland människor att bidra.
– Det verkar som att fler människor börjar förstå allvaret i situationen för de mest utsatta i samhället. Vi märker att fler vill vara med och bidra till hjälpen och det gör mig hoppfull.
* Fredrik heter egentligen någonting annat.
Text: Lukas Berggren