Utdelningen startar innan insamlingen är avslutad
Varje år är det en spännande utmaning då utdelningen av julbidrag startar innan insamlingen är avslutad. Frågan "Kommer vi få in tillräckligt för att täcka upp för alla de vi redan bokat in och beviljat julbidrag till?" är vad kåren lever med dag som natt under veckorna före julafton. Hittills har det de insamlade medlen alltid räckt till behoven och man hoppas att det även gör det i år.
Böss-skrammel och företagsgåvor
Insamlingen utgörs dels av julgrytan med böss-skrammel utanför olika köpcentra, dels av gåvor på girokontot från gotländska företag och familjer som väljer detta som alternativ till att köpa julklappar åt varandra/sina anställda.
Presentcheckar och julklappar
För de insamlade medlen köper Krukmakarens hus presentcheckar på "Visby Centrum", innefattande ett par mataffärer och klädkedjor, alternativt ICA presentcheckar (som inte gäller för tobak och alkoholinköp). Julklappar insamlas genom gott samarbete med affärsföretagarna i Visby Centrum, som anordnar en välbesökt Tomteparad genom staden, där alla kan lägga julklappar under granen på Stora Torget.
Personliga möten, fika och välsignelsebön
Under vecka 50 och 51 delas julbidrag och julklappar ut. Krukmakarens hus bokar in personliga möten med var och en av mottagarna, som också bjuds på fika och samvaro i Krukmakarens Café i väntan på sin tur. Förutom presentcheckar och julklappar till barn och barnbarn ger man en stunds gott samtal samt välsignelsebön för de som vill.
Julaftonens julfirande
På julafton har Krukmakarens hus ett öppet julfirande för behövande från klockan 11.00 till klockan 16.00. Några företag sponsrar och några restauranger bidrar med härlig julmat till i ett dignande julbord. Till julbordet brukar det komma 130 personer som samlas kring julens budskap, äter, sjunger, dansar, umgås, leker, och får tomtebesök med julklappar.
Dagen avslutas med kaffe och tårta, och för den som föredrar visas Kalles jul på storbildsvideo. Detta firande möjliggörs tack vare generösa insatser av frivilliga köksarbetare.
Text: Birgitta Bane