Svårt att klara sig till nästa utbetalning
Vad beror den här nya utsattheten i vårt land på, tänker du?
— Nivåerna för försörjningsstöd och andra bidrag/ersättningar från samhället har stått stilla, medan priserna på mat och annat däremot skjutit i höjden. Det blir ohållbart för människor. Vi behöver se över de system vi har. Det är så olyckligt när det blir glapp mellan olika myndigheter och människor faller mellan stolarna. Då har individen ingen buffert, och kan inte klara sig de månader som är fram till en utbetalning.
Vad betyder det för Frälsningsarmén?
— Vi som arbetar inom Frälsningsarmén och i andra kyrkor måste ha medvetenheten om hur samhället och välfärdssystemet fungerar, det som kyrkorna också har varit med och byggt upp. Vi kan vara en viktig påverkansröst utåt och förändra strukturer för hur man ser på personer i utsatthet och vad de behöver.
— Vi kan vara med och ge nya livsmöjligheter till människor men vi bär inte ansvaret för människors ekonomi och livsförhållanden. Enligt lagen är det kommunerna som svarar för socialtjänsten inom sitt område - de har det yttersta ansvaret för att enskilda får den hjälp som behövs.
Saknar kläder, mat och hygienartiklar
Hur ser det ut för Ukraina-flyktingarna som kommit till Östersund?
— Stödet från Migrationsverket på 71 kronor per dag gör det svårt att köpa mat, hygienartiklar och kläder. Nu har det gått över ett år och många av de unga flyktingkvinnornas barn har vuxit ur eller slitit sina kläder och behöver nya för årstiden. Många vill ha ett arbete här och försörja sig själva. Men arbetsgivare har ofta krav på att man kan svenska, så det är svårt.
Berätta om ert körprojekt för flyktingar!
— I höstas började vi bjuda in flyktingarna från Ukraina till körsång och gemenskap, det gällde även för daglediga som finns här på Frälsningsarmén varje vecka. Nu kommer 15-20 personer varje vecka, det är väldigt positivt. Kören skapar något att göra som skingrar stress kring ekonomin, situationen i hemlandet, och oron för de anhöriga. Våra ukrainska vänner får träna svenska, lära känna svenskar och få nya vänner. Våra svenska daglediga tycker också att det är spännande att få lära sig mer om Ukraina.
Hur ser det ut för dem som lever i hemlöshet?
— Jag tycker att det är något fler hemlösa nu som frågar efter matkassar, flest män från 40 år och uppåt. Svenska Kyrkan har en värmestuga i grannkvarteret, där kan de värma sig och få stöd. Men en del kommer även till oss. De uttrycker att de inte får plats på akutboendet här i Östersund och har svårt att hitta sovplats för natten, de flesta ställer stänger till natten. De försöker till exempel sova hos en kompis.
”Vi kan ge mycket som samhället inte kan”
Hur ser du på civilsamhällets och i synnerhet Frälsningsarméns uppgift i den här nöden?
— Den kristna tron och att hjälpa behövande går hand i hand. Det är väldigt tydligt inom Frälsningsarmén. Vi kan göra punktinsatser men vi kan också ge så mycket annat som samhället inte kan: enskilda samtal, personlig hjälp, andligt stöd och gemenskap.
— Jag önskar att vi kunde ha ännu mer gemenskapsfrämjande aktiviteter, till exempel ett kafé eller öppen lunchgemenskap eller någon form av öppet hus.
Text: Carina Tyskbo
Foto: Inger Silferdal
Hjälp en person i utsatthet
Exempel på hur din gåva hjälper
50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
Välj engångsbelopp
Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.
Välj betalsätt
Familjer saknar mat för dagen ›
Föräldrar kan inte laga middag till barnen, inte packa en matsäck eller klä barnen efter årstid. Läs den gripande berättelsen från kårledare Lotta Lundell.
Antalet hjälpsökande hos Frälsningsarmén ökar markant ›
Ökade räntor, rekordhöga elpriser och en inflation som pressar upp matpriserna har lett till ett kraftigt höjt tryck på Frälsningsarméns kårer runt om i landet. En av kårerna som märker av det ökade antalet hjälpsökande är Templet i Stockholm.
Nöden är stor hos barnfamiljer och äldre ›
Allt fler ensamstående föräldrar och äldre har inte råd med mat, kläder, hyra och mediciner. Men behoven är stora och ökar.