logotype
Hjälp oss ge fler en god jul

Julfirande på behandlingshemmet Kurön

”Det är med glansiga ögon som en del tar emot sin julgåva och säger att något sådant har de aldrig fått förut”, berättar Gunilla Blom, biträdande verksamhetschef på Kurön, Frälsningsarméns behandlingshem för substansberoende.

En högtid som oftast ska firas med familjen och släkten

På vintern när isen ligger på Mälaren är det bara isbrytaren Hampus, av de båtar som är stationerade på Frälsningsarméns behandlingshem för substansberoende, som kan ta folk till och från ön. Kurön ligger i Ekerö kommun mitt i Mälaren. Att gå över isen är ingen bra idé, eftersom en av Mälarens mest trafikerade farleder går mellan Kurön och Adelsö.
Julen är en mycket speciell tid för alla och verkligen för de personer som vistas på Kurön, menar Gunilla Blom, biträdande verksamhetschef på Kurön.

– Julen är en högtid som oftast ska firas med familjen och släkten, men vad gör en klient som är Kurön? Frågar sig Gunilla Blom.

Gemensam julfest och en julklapp

En fördel med Kurön är att det är ett behandlingshem där det finns gott om plats för besökare, med eller utan barn. Men inte alla har anhöriga som kan komma på besök och till jul därför anordnar man en gemensam julfest där personalen som arbetar över julhelgen gör allt för att det ska bli en fin och mysig stund. Alla klienter får en julklapp som någon i personalen köpt för att passa just den mottagaren.

– Det är med glansiga ögon som en del tar emot sin julgåva och säger att något sådant har de aldrig fått förut, berättar Gunilla Blom. Längtan och saknaden efter anhöriga är en svår sak men i gemenskapen med klienter och personal kan helgen bli lättare.

Tidigare klienter återvänder till julhelgen

– Att Kurön betytt mycket för tidigare klienter visar sig också bland de återvändande gäster som kommer till jul- och nyårshelgerna, säger Gunilla Blom. Trevligt att återse "gamla" klienter som också kan bidra med framtidstro för de som vistas på ön just nu.

Text och foto: Jonas Nimmersjö