logotype
Du kan minska hemlösheten - ge en gåva nu

"Jag borde släppt taget för länge sedan"

Berith Holm var under många år gift med en man som var fast i missbruk. På Frälsningsarméns dåvarande behandlingshem Kurön fick både hon och han hjälp och stöd. Att ta sig ur ett medberoende kan vara nästan lika svårt som att bli fri från sitt missbruk, menar Berith.

Berith Holm står i solen utanför Café Boulevard i Sundbyberg och väntar. Det är inte många gäster här än så länge, en och annan tidig lunchpensionär tittar lite nyfiket när hon låter sig fotograferas. Hon har en tatuering av Michael Jackson på överarmen, han är en stor idol som betytt mycket.

– Dessutom föddes vi samma år, säger hon och ler. Tyvärr hann jag aldrig höra honom spela live, jag tog hand om min man då, säger hon.

Makens långa missbruk präglade livet

Hon suckar lite när hon börjar berätta. Mannen som hon har två barn tillsammans med har kommit att prägla stora delar av hennes liv. Fastän de är separerade sedan länge handlar tillvaron fortfarande mycket om att vara ett stöd för honom i hans missbruk, som startade tidigt och eskalerade under olika faser i livet. När det var som värst kunde han dricka tre liter vin och sex starköl under ett dygn.

– Vi var gifta i 22 år och fick två fina barn tillsammans. Han hade även två barn från ett tidigare förhållande, säger Berith.

Bröt till slut upp från äktenskapet

Hela livet har Beriths exmake jobbat som chaufför och kört buss, taxi och långtradare. När drickandet gick för långt upptäckte man brister i hans körjournaler och till slut förlorade han färdtjänstkortet - men taxikortet fick han behålla.

När Berith fick nog och äktenskapet sprack föll exmaken ner i ett djupt mörker och drack mer än någonsin. Han utvecklade epilepsi och alkoholdemens, och hämtades ett par gånger av polis för tvångsbehandling på LVM-hem (lag om vård av missbrukare).

Fick behandling på Frälsningsarméns behandlingshem

I perioder har maken varit helt alkoholfri, bland annat under det året han bodde på Frälsningsarméns dåvarande behandlingshem Kurön. Här fick han behandling mot missbruket och stöd kring hur man ska hantera livet i vardagen utan alkohol.

– Vi väntade länge på att få komma till Kurön. Det var så bra, säger Berith med eftertryck. Jag besökte honom där en gång i veckan.

Tog lån i Beriths namn

Mannens missbruk har lett till ett ständigt pengabekymmer. Lönen har gått till sprit, öl och vin och när makens mamma dog drack han upp hela arvet. Han har flera gånger försökt ta lån i Beriths namn och lyckades vid ett tillfälle, något som drabbat Berith, som nu måste betala tillbaka närmare 3000 kronor i månaden fram till sin pension.

Fick bra hjälp för medberoende på Kurön

Hon besökte några stödcenter för medberoende men tyckte aldrig att det gav något. När man på Kurön startade en familjeklubb för anhöriga tyckte Berith dock att hon för första gången fick vettig hjälp.

Utbildades till ledare för Familjeklubben

Hon fortsatte i över ett år och fick sedan en betald utbildning av Kurön för att bli ST, Servant Teacher, en stödjande lärare som själv kan hålla i klubbmöten. Till mötena kan både makar, barn och barnbarn komma och tala med andra i samma situation.

Konceptet med Familjeklubb finns i många länder. Grundaren är en ungersk psykiater som noterade att många patienter fanns i missbruksproblematik.

– Tyvärr var det svårt att dra igång en familjeklubb här i Sundbyberg. Och i dem jag gick till blev det lite mycket kafferep på slutet, och det kan jag ha själv hemma. Så just nu är jag inte med i något stödsammanhang, säger Berith.

Svårt släppa taget när någon är i nöd

Som medberoende vet Berith att hon borde sagt stopp för länge sedan, men som maka och medmänniska har det varit svårt att sätta en gräns för omsorgen om en människa i nöd. Hon frågar sig dagligen varför hon gör allt detta.

– Kärleken är blind, säger hon krasst. Personalen på Kurön sade samma sak till mig: "Släpp taget". Men när han inte kommer ihåg att äta tycker jag att jag måste hjälpa till.

Hon välkomnar fortfarande exmannen hem till sig på mat och fika. Barn och barnbarn träffar han bara hemma hos henne då relationen dem emellan inte är så god. Och hans vänner är alla borta.

Hjälpt andra hela livet

Berith tror att hennes omhändertagande sida har att göra med att hon är yngst av fem syskon och alltid har varit bra på att medla och bry sig om. En av systrarna var svårt sjuk och Berith hjälpte henne mycket. Dessutom stöttar hon ofta sin styvmor som sitter i rullstol. Tidigare relationer till män har också varit ganska komplicerade. Själv är Berith återhållsam med alkohol.

– Ibland tänker jag: "Jag orkar inte mer". Och så sätter jag ner foten. Men jag trampar igenom igen. Jag skulle få otroliga skuldkänslor om jag släppte honom. Visst är jag arg på mig själv, men samtidigt har jag förlikat mig med hur jag är, säger hon.

Har inte ork för någon ny relation

Berith har arbetat i butik men efter en arbetsskada skolades hon om och jobbar nu heltid på ett gruppboende för funktionshindrade. Hon trivs bra. Någon ny relation har hon varken haft ork eller tid med, inte behovet heller som hon säger.

– Hade jag stoppat detta i tid kanske jag hade träffat någon. När jag inte hjälper andra vill jag snarare vara ifred. Vänner däremot har jag men de tidigaste vännerna har försvunnit. Och jag har fin kontakt med alla barn och barnbarn.

"Bryt helt med den missbrukande"

På frågan om hur man kan hjälpa en medberoende har hon ett tydligt svar:

– Uppmana personen att helt bryta med den missbrukande! Att man håller någon under sina vingar gör det bara värre. Låt den anhörige gå ner i botten tills att ingen plockar upp honom eller henne mer. Det är den enda vägen, även om jag inte haft kraft att vara så hård, säger Berith Holm och tillägger:

-Och acceptera aldrig någonsin våld!

Text och foto: Carina Tyskbo