logotype
Hjälp en person i utsatthet - ge en gåva nu

”Det bästa beslutet jag har tagit i mitt liv”

Missbruk, kriminalitet och ett liv på gatan har präglat Michaels liv fram tills för något år sedan. Tack vare Frälsningsarméns behandlingshem Kurön i Stockholm har han fått ordning på tillvaron. Det går att bryta med det gamla, men det krävs arbete och tålamod, menar han.

Verksamheten Kurön HVB lades ner 30 september 2022. 

Michaels far försvann ur bilden när sonen endast var ett år gammal och på den sidan av släkten förekom det en hel del missbruk. Även mamman drack mycket och när Michael var åtta år flyttade de två från Finland till Sverige och hamnade i Rinkeby. Michael upplevde området som lite av ett ghetto som präglades av utanförskap. Han började dricka öl i tidiga tonåren, ensam eller med vänner, ibland även med sin mor och hennes umgänge.

– Alkohol var ju tillgänglig hemma och när jag var 11-12 år blev jag herre i huset och slängde ut mammas fyllekompisar när det behövdes. Det fanns ingen kärlek i vår familj eller släkt och min mamma hade ingen talan, berättar Michael.

Snus, cigaretter och snart även droger, såsom hasch, kom snart också in i bilden för Michaels del. Intresset för skolan slocknade tidigt. Redan vid 13 års ålder råkade han göra en tjej gravid och då hoppade han av skolan och började jobba på Konsum som ett sätt att ta sitt ansvar i situationen.
– Men tjejen och barnet dog i en bilolycka två veckor innan den planerade födseln, berättar Michael.

Missbruk leder ofta till kriminalitet

Hans osunda leverne eskalerade och han började även begå brott. Han har varit torped och pengautpressare och tjänade en tid som legosoldat i forna Jugoslavien då många liv gick till spillo. Han hade även själv en hotbild emot sig och har suttit i fängelse vid flera tillfällen. Då Michael har saknat bostad har han bott på alla typer av härbärgen och stödboenden. Han har alltid sett till att ha någon form av tak över huvudet om det så har varit i ett tält, i en bil eller i någon källare han har brutit sin in i.

Han beskriver det som att det finns grader av helvetet på jorden. Längst ner är "kolgruvan" men han har aldrig kommit längre än till "källaren".

– Min självbevarelsedrift och överlevnadsinstinkt gjorde att jag lät min kropp återhämta sig emellanåt men ibland har jag önskat att jag hade kommit till kolgruvan och fått mig en lärdom tidigare, menar Michael.

”På Kurön beslöt jag att göra något åt min situation”

Michael

År 2009 hamnade han på Frälsningsarméns behandlingshem enligt HVB (hem för vård och boende) Kurön i Stockholm, även om han inte har jättemycket minnen från den tiden. Senare när han var på avgiftning i Hudiksvall så blev han skickad till Kurön igen och då stannade han i sju och en halv månad även om det är vanligast att man stannar två, tre månader.

– Jag behövde det och ville det. När jag klev av båten på Kurön så var det som att komma hem och jag bestämde mig för att göra något åt min situation, säger Michael.
– Det är ett av mina bästa beslut jag har tagit i livet, fortsätter han.

Behandlingshem med möjligheter

På Kurön finns kuratorer som erbjuder samtal och sorgebearbetning. Man kan även studera och sysselsätta sig på olika sätt, exempelvis i köket, vilket Michael valde att göra. Det finns också ett kapell och en kaplan som håller i gudstjänster för dem som vill. Michael brukade inte vara med på dessa men han är positiv till att möjligheten finns. Detta eftersom han har sett hur människor har blivit hjälpta av det. Han påpekar att alla missbrukare tror på alkohol och droger men att en del lyckas byta ut det mot en gudstro.

Michael understryker vikten av att skaffa sig ett nytt nätverk av "vanliga" människor om man vill bryta med gamla vanor och att ägna sig åt aktiviteter som skingrar tankarna. Själv har han engagerat sig i AA, anonyma alkoholister, och fått många nya vänner där. Det är också viktigt att inse att man behöver hjälp och att be om den, anser han.

– En missbrukares värsta ovän är ensamhet och brist på sysselsättning. Det är då tankar kommer som får en att trilla dit igen, påpekar Michael.
– Det har tagit ett och ett halvt år att komma dit jag har kommit idag och det har krävts tårar, blod och svett, fortsätter han.

Att bli av med ett substansberoende är inte alltid helt lätt och Michael nämner att han brukar prata med och peppa andra som kommer till Kurön. De ser honom som ett bra föredöme eftersom han har fått rätsida på livet tack vare tiden där. Han tycker att det är trist att se hur vissa kommer tillbaka gång på gång och nästan väntar på att komma ut och börja dricka igen.

– Vi missbrukare är vana vid quick fix men det gäller att ha tålamod, försöka stå ut och att jobba med sig själv. Det tar tid att få ordning på psyket, fysiken och ekonomin men belöningen kommer efter några månader, säger Michael.
– Kurön betyder allt för mig, men du måste själv ta beslut och vara aktiv när du är där. Om man inte gör något så ger det inget, fortsätter han.

Bort från missbruk och dåliga vanor

Idag är han 54 år och när han passerade 40 blev han sjukpensionerad på grund av att hans kropp var så sliten. Michael har haft en rad fysiskt tunga jobb och har fått nervskador av det och av våld han utsatts för. Han lider även av problem med hjärtat och blodtrycket. Då han har fått diagnosen bipolär, kan han få sina mentala svackor men det är något han tacklar bättre idag. Dessutom är han i slutskedet av behandlingen av hepatit C som han tror han fick via ett jobb då han kom i kontakt med blod. Ibland kan Michael drabbas av nedbrytande tankar från hans förflutna om våld, död och kriminalitet.

– Men det går att vända de tankarna och ersätta dem med andra. Jag tänker på vad jag har fått istället, nämligen nykterhet, behandling och ett bra nätverk av människor, säger han.

Michael tycker att den tuffaste biten har varit att bryta med den kriminella livsstilen eftersom den genererar både pengar och adrenalinpåslag. Därför har han valt att leva under skyddad identitet en tid och det kommer han att fortsätta göra ett tag framöver. Detta för att klippa banden med det gamla umgänget men också för att det finns folk som vill komma åt honom.

Michaels högsta önskan - ett eget boende

Idag bor Michael inneboende hos en vän från AA och under en tid kommer han att bo i en husvagn, men det har han inga problem med. Samtidigt så är hans högsta önskan just nu att få ett eget, ordentligt boende och även om det inte är lätt så har han åtminstone mycket bättre förutsättningar att få det nu.

Michael "muckade" från Kurön nu i mars men han har varit där som gäst flera helger efter det eftersom han trivs så bra i miljön och känner att han kan vila upp sig och får ro i själen där. Tanken är att han ska vara där som volontär några dagar varannan vecka framöver. Han kommer hjälpa till i matsalen och får på så vis ägna sig åt sitt matintresse och sin ungdomsdröm som var att bli kock.

– Kurön har blivit som en familj för mig, jag ger men får mycket tillbaka också, menar han.
– Jag är glad över att de har stått ut med mig där och nu vill jag hjälpa andra, fortsätter han.

Text: Teresia Jansson