Det stora sommarlägret 2022
Det stora, årliga barnlägret kommer äga rum på Västerängs lägergård, norr om Motala, 8-12 augusti. Det är en ny plats för lägret med något enklare standard och Frälsningsarmén ordnar måltiderna och städningen själv.
— Men det är världens finaste ställe vid Vättern med stora skogar och åkrar, påpekar Jennie.
— Och vi har ju världens roligaste och bästa barnläger och det brukar vara ett väldigt stort intresse för det, fortsätter hon.
Man riktar sig till åldrarna 7-12 år och räknar med att kunna ta emot omkring 150 deltagare. Temat för veckan är (N)ÄRA.
— I en tid av pandemi då vi inte har kunnat träffas så tänker vi nu att närhet och närvaro är viktigt och att alla ska känna sig välkomna. Men också att ära och tillbe Gud för att han älskar och tar hand om oss, säger Jennie.
Två poddavsnitt i veckan från Kylskåpsradion
Några som kommer dyka upp där är Gabriel Wahl och dockan Åsskar från Kylskåpsradion, Frälsningsarméns medieprojekt/podcast. Kylskåpsradion tar upp betydelsefulla ämnen, intervjuar intressanta personer och svarar på insändarfrågor och man kommer fortsätta sända två poddavsnitt i veckan fram till augusti. Med andra ord under nästan hela sommarlovet.
— Det känns viktigt för på många sätt är podden extra värdefull då, särskilt om det är dåligt väder och när andra aktiviteter är inställda, säger Gabriel som är projektledare.
Dagkollo i Stockholmsförorten Husby
För tredje året i rad anordnas dagkollot Sommarkul under fyra veckor i Stockholms nordvästra förort Husby. Det är ett av de, enligt Polisens definition, särskilt utsatta områdena i Sverige. Det kostar ingenting för barnen tack vare bidrag som ges till detta. Första sommaren träffade man drygt 70 barn och följande år var deltagarantalet det dubbla så för att alla skulle få möjlighet att vara med fick barnen välja två veckor att närvara på. Så blir det även denna säsong.
— De som varit med tidigare brukar fråga inför varje lov (höstlov, jullov, sportlov och så vidare) om vi bjuder in till något då också. De är alltså väldigt taggade, säger Julia Adolfsson, barnkonsulent i Frälsningsarméns östra division.
— Vi har en snapchat-grupp från Sommarkul med barnen och de lägger redan in nya vänner där inför sommaren, förmodligen för att de också ska få information och kunna delta. Så jag skulle tro att de redan snackar om Sommarkul, fortsätter hon.
”Vi vill ge barnen glädje, kärlek och sommarminnen”
Än är ledarteamet i planeringsstadiet men Julia nämner att det eventuellt blir en vecka med särskilt fotbollsfokus och kanske får även de andra veckorna speciella inriktningar. Fler inslag blir bio, klättring och besök på trampolinparken JumpYard.
— Min förhoppning är att vi ska ge barnen glädje, kärlek och sommarminnen. Både minnen som är gratis att ge, såsom en känsla av att vara sedd och älskad, men också minnen från roliga aktiviteter, säger Julia.
— Liksom tidigare år planerar vi att ha korta samlingar för barnen varje dag för att presentera Jesus och allt gott som finns i Hans namn, fortsätter hon.
Två veckors idrottsfestival i Vårby Gård
FFA, Football for all global, som är Frälsningsarméns integrationsverktyg där unga träffas och spelar fotboll och pratar om livet och samhället. Inom det arbetet har Frälsningsarmén i stockholmsförorten Vårby Gård anordnat fotbollsfestival ett par veckor i början av sommaren. Nu har man bytt namn till idrottsfestival.
— Det är för att vi vill få in fler idrotter som andra bollsporter, boxning och fysisk träning. säger Gabriel Thshidimu, verksamhetsansvarig.
Detta brukar följas av flera veckors sommarhäng med idrottande under mer spontana former ett par timmar per dag. I år firar Vårby Gård 50 år och FFA har fått i uppdrag av kommunen att anordna sporter för barn och unga under tre dagar.
Frälsningsarmén bedriver scoutverksamhet på flera orter men många av dessa scouter kommer förmodligen vara med på den stora Jamboree som anordnas i Skåne denna sommar. Därför har inte Frälsningsarmén något eget rikstäckande scoutläger i år. Man hänvisar istället till barnlägret.
”Barn måste få ha kul och skratta trots både pandemi och krig”
På flera håll i landet väntas i vanlig ordning lokala initiativ tas som utgår från respektive kår. Jennie hoppas att pandemin inte har gjort att man har tappat kontakten med några barn och unga och påpekar att nu när det blivit krig i Europa är meningsfulla aktiviteter viktiga. Inte minst för att medarbetare inom Frälsningsarmén möter en hel del barn som har flytt från sådana förhållanden.
— Det finns en rädsla för att kriget ska komma till Sverige men barn måste få ha kul och skratta trots både pandemi och krig, säger Jennie.
— Jag hoppas att barnen kommer ha roligt, känner sig sedda och får nya kompisar från andra städer, fortsätter hon.
Text: Teresia Jansson