logotype
Du kan minska hemlösheten - ge en gåva nu

Kollon och sommarläger för ungdomar och barn

Sol, bad, glass och nya vänner. Sommarledigheten närmar sig men alla familjer har inte råd med påkostade aktiviteter. Frälsningsarmén bjuder erbjuder läger, dagkollon och utflykter till en låg kostnad. Särskilt uppskattat är det kanske för dem som drabbas hårdast av inflationen.

– Jag tror att en hel del familjer kommer ha det extra svårt ekonomiskt och att sommaren blir annorlunda för många barn och unga. Våra kollon och familjeutflykter är kanske de enda aktiviteter de kommer iväg på så jag tror att det vi erbjuder i år är viktigare än någonsin. Det säger Jennie Gallardo, nationell ungdomssekreterare på Frälsningsarmén.

Summercamp med fokus på varandra

Under midsommarveckans första dagar välkomnas unga i åldern 13-19 år till Summercamp på Ågestagården i Stockholmsförorten Farsta. Avgiften för mat och logi blir inte högre än 1100 kronor per person tack vare bidragsgivare men skulle någon trots detta inte ha råd med den kostnaden ser man till att lösa det. Enligt Jennie ska inte det rådande ekonomiska läget få ta ifrån någon möjligheten att åka på läger.

Man räknar med omkring 50 deltagare som får njuta av gemenskap, bad, roliga aktiviteter, seminarier och andakter. Temat för dagarna är ”Others”.

– Vi vill flytta fokus från mig och mitt till hur man kan finnas till för sina medmänniskor. Vad gör man om en vän mår psykiskt dåligt, håller på att drunkna eller vill ta sitt liv?, säger hon frågande och nämner att det kommer bli praktiska övningar i livräddning och brandsläckning.

– Den psykiska ohälsan bland unga har ökat mycket på senare tid men ibland kan man må bättre av att vara i ett sammanhang där man stöttar andra, fortsätter hon.

För att alla ska kunna vara med under Summercamp, inklusive de med exempelvis NFP-diagnoser, kommer det vara extra många vuxna på plats i år. Viktigt är även att var och en får komma som den är med sina frågor och tvivel. Jennie ser framemot att få ge de unga lite värme, glädje, uppmuntran och framtidstro.

– Vi vill se deltagarna, lyssna på dem och visa att vi förstår och accepterar dem, säger hon.

En sandstrand och en brygga som går ut i vattnet.
En badbrygga vid ett av Frälsningsarméns kollon.

Scoutläger som alla har råd med

På Bäckaby lägergård i Småland samlas barn och unga från hela Sverige till scoutläger i juli/augusti. Även deltagare från kårer utan scoutverksamhet är inbjudna. Lina Ragnar, kårledare i Eksjö, hoppas på omkring 70 deltagare. Om de sökta bidragen blir beviljade kan priset pressas ner till 400 kronor.

– Scoutläger har inte så hög avgift tack vare att vi sover i tält och lagar vår egen mat. Gällande andra arrangemang vet jag att det är många i år som har hört av sig som inte kan betala avgiften eller som önskar betala mindre, säger Lina.

– Och det löser vi på något sätt för alla barn ska ha samma chans att få vara med, ekonomin ska inte avgöra, understryker hon.

Guds omsorg och häftiga lägerminnen

Rubriken för scoutdagarna är Psalm 23, dels med tanke på att det är år 2023 men också då bibelkapitlet handlar om Guds omsorg.

– Gud är med oss i alla tider, både de mörka och ljusa, och temat passar både för den som aldrig har hört om Jesus och den som behöver bli påmind om det, säger Lina.

Hon tror att det kommer många deltagare som inte har någon direkt kyrkvana eftersom scoutverksamheten är väldigt utåtriktad och barn bjuder med sina klasskamrater.

– Min önskan är att alla får med sig att de är älskade av Jesus och att han alltid finns där och håller en i handen, säger Lina.

– Och jag ser framemot att vistas ute och leva tillsammans och jag hoppas att deltagarna får en häftig lägerupplevelse och något fantastiskt att se tillbaka på, fortsätter hon.

Bild på Julia Adolfsson och Gabriel Thshidimu som ingår i Frälsningsarméns ledarteam för barn och unga.
Julia Adolfsson och Gabriel Thshidimu som ingår i Frälsningsarméns ledarteam för barn och unga.

Sommarkul får ungdomsvecka

I stadsdelen Järva i nordvästra Stockholm anordnas Sommarkul för fjärde året i rad. Under tre veckor får barnen i åldern 9-12 år delta i gratis dagkollo i Husby. Intresset har ökat stort för varje gång och nytt för i år är att en fjärde vecka vigs åt en ungdomsgrupp.

– Det är häftigt att vi har fått följa dessa barn som nu blivit tonåringar. Många av dem träffar vi varje vecka så vi känner dem på ett helt annat sätt nu och vet vad de behöver, säger projektansvarige Julia Adolfsson med värme i rösten.

– De har frågat efter detta ända sedan november och de kallar all vår verksamhet för Sommarkul så vi förstår att kollot har fått en speciell plats i deras hjärtan, fortsätter hon och skrattar.

”Mycket bröd och fika går åt nu”

Varje vecka möter hon och kollegorna omkring 80-90 tjejer och killar i olika grupper och det händer att barn knackar på och undrar om de får hänga där då de inte har något att göra. Julia påpekar att barnfattigdomen i området ligger på 23 procent och att den siffran antagligen är högre bland dem som kommer till Frälsningsarméns verksamhet. För dem är inflationen än mer kännbar och inom kårplanteringen i Järva blir det många fikatillfällen. En del barn vill gärna ha med sig mat och annat hem.

– Det går åt väldigt mycket mackor och mellis hos oss och vi köper mer bröd nu är vad vi har gjort tidigare, säger Julia.

– Vi får också allt fler mail från folk som vill ha matkassar fastän vi aldrig har delat ut det hos oss så det är tydligt att människor söker sig till Frälsningsarmén för det behovet, fortsätter hon.

Festlig mat och glass i lass

Under sommarkulveckorna bjuds det varje dag på lunch och två fikor och då man inte har något kök i lokalen för egen tillagning brukar det serveras kebab i bröd och pizzaslice och vid något tillfälle lyxar man till det med restaurangbesök.

– För den som har det tight ekonomiskt betyder det ju jättemycket att under en vecka få äta så pass fin mat, och glass kan det bli både en, två och tre gånger under kolloveckan, säger Julia.

Barn med ensamstående föräldrar och inga syskon kan bli ganska isolerade men på kollot kan ensamma barn hitta varandra. Ett viktigt inslag är att ta med deltagarna på utflykter till, för dem, nya delar av Stockholm. Då blir det fina tillfällen för samtal.

– Relationsbyggandet är så värdefullt och dessa veckor blir en riktig boost på det planet. Vi får vara en trygg plats med goda förebilder som ser och bekräftar barnen, säger Julia.

– Jag hoppas vi kommer nå dem som behöver detta allra mest och att det blir mycket glädje, kärlek, vänskap, skratt och skoj, fortsätter hon.

Gabriel sitter vid ett bord, där håller upp sin docka Åsskar och tittar leendes in i kameran. På bordet står det en dator.
Gabriel med sin docka Åsskar.

Dagkollon på flera orter

Ett annat dagkollo är ”Sommarjoy” för barn i Skövde i åldern 9-12 år. Gemenskap, grillning, bad, bowling, bio och jumpyard står på agendan. Lunch och fika serveras. Kåren i Alingsås har även i år dagkollo på sommarhemmet i Hjälmared i slutet av juni för tolv barn i åldern 7-12 år. Förutom kanotpaddling och andra somriga lekar blir det utflykt till vetenskapscentret Universeum i Göteborg. Även i Västerås bjuds det in till dagkollo.

I Tranås blir det två veckors dagkollo i sommarkyrkan Sännevadet i augusti. Det är kostnadsfritt och bekostas delvis av medel från kårens julgryteinsamling. Barn födda 2011-2015 är välkomna. Kåren har märkt en ökning av hjälpsökande sista tiden och Rickard Carlsson, kårledare, tror att ungefär hälften av förra årets kollodeltagare inte kom iväg på fler sommaraktiviteter.

– Det gör att detta känns extra meningsfullt och jag tror de uppskattade att vi hade planerat in passande aktiviteter och vi var många ledare så vi kunde ha allt fokus på deltagarna. Det gick åt rejält med mat också, säger Rickard glatt och nämner att det serveras lagad lunch, fika och frukost.

– Jag hoppas att barnen får med sig mycket glädje och skratt och att de känner att det finns vuxna som bryr sig om dem och vill engagera sig i unga idag, och att någon på Frälsningsarmén har tid att prata med dem enskilt om det finns behov, fortsätter han.

Familjeläger för dem som behöver det mest

Flera kårer erbjuder familjeläger med subventionerat pris för bland annat dem man möter i det sociala arbetet. Exempelvis Södra vätterbygdens kår som bjuder in omkring 50 deltagare till Gransnäs lägergård i augusti.

Norrköpings kår har en utflykt till vetenskapsmuseet Tom Tits Experiment i Södertälje och ett läger i Flen för utvalda familjer som deltar utan kostnad. Även Kår 393 i Stockholm har familjeläger och Söderkåren har utflykter, liksom kåren i Lidköping.

Gabriel och Åsskar – barnens vänner på nätet

Detta var några smakprov på arrangemang och på nätet finns barnpodden Kylskåpsradion som sällskap. Under juni och juli sänds två avsnitt i veckan och i augusti ett per vecka.

– Vi ser det som positivt att kunna fortsätta sända som vanligt när många andra aktiviteter för barnen tar sommarledigt. Podden är en trygg punkt och en digital gemenskap som kan motverka en del av den ensamhet som sommarlovet kan innebära, säger Gabriel Wahl, projektledare för Kylskåpsradion. 

Text: Teresia Jansson