logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

Kollo med glass, sjögräskrig och vit sand mellan tårna

Höllvikens gård ligger vackert belägen intill Östersjön. Där anordnar Frälsningsarmén i Malmö bad- och sportkollo för de som är 8-13 år. Främst riktar man sig till dem som annars inte har möjlighet att komma iväg på något liknande eller som har föräldrar som arbetar mycket under sommaren.

”Barnens prestationspress släpper här”

Sebastian Waern, kolloledare

Det är den 19:e juni och andra dagen på det bad- och sportkollo som Frälsningsarmén arrangerar i sitt sommarhem för fjärde året i rad. Höllviken ligger en halvtimmes bussfärd från centrala Malmö och med promenadavstånd till Östersjön. På den stora gården ryms ett antal röda stugor av olika modeller och storlekar och en gräsplan för sport och lek. I år är 13 barn med på kollot, de flesta bor i omnejden kring Malmö men några har tagit sig ända ifrån Stockholm. Flera av dem är med för första gången. Gårdagen var fylld av olika lekar i syfte att lära känna varandra.

– Det är helt underbart att få vara med och dela upplevelserna med barnen och jag tror att det betyder mycket för dem att kunna komma tillbaka till skolan och ha något att berätta om vad de har gjort i sommar, säger Åse Divert, som är kårledare i Malmö tillsammans med maken Bertil.

En tillflykt där barnen bara kan vara

Till kåren kommer många hjälpsökande familjer och det är främst de som utgör målgruppen för det här kollot och de efterföljande tre familjekollona på samma ställe. Ofta handlar det om ensamstående föräldrar och/eller de som måste jobba större delen av sommaren. En av ledarna, med ansvar främst för pysselaktiviteterna, är Amanda Divert som är med i kåren och delaktig i kollot för tredje gången.

– En del kommer kanske från dysfunktionella familjer och här har de en tillflykt där de bara kan vara. Här har de heller inte samma kompisar som hemma som de kanske måste hålla upp en fasad för annars, säger hon.

– Det bästa med veckan är att lära känna människor och finnas till för och se dem som kanske är lite utanför gruppen, fortsätter hon.

Till vänster: En pojke som kastar en boll på en gräsmatta. I mitten: En väska och ett par skor på en sandstrand vid vattnet. Till höger: Några träd som står framför ett stort hus.

Idag är det strålande sol men friska vindar och under förmiddagen har barnen ägnat sig åt bollsporter på multiarenan i närheten. Tillbaka på gården blir det hoppande på den stora studsmattan, sumobrottning med tunga dräkter och racketsport på gräsmattan.

En annan av ledarna är Sebastian Waern som är med i en pingstförsamling i Örebro. Han jobbar annars som fritidsledare och har varit engagerad i kollot från första året det anordnades och har sedan fortsatt med det.

– Med tanke på att det inte är så många barn här så har man möjlighet att komma dem väldigt nära och lyfta dem och det går att se hur de slappnar av mer och mer för varje dag, säger han.

– En del som har en stökig attityd i skolan blir helt annorlunda och hur goa som helst när de kommer till ett kollo och prestationspressen släpper, fortsätter han.

Ingen behöver känna någon skam över att de inte har råd

Efter en stund blir det samling på den takförsedda verandan där det serveras köttfärssås och spagetti till lunch. Därefter öppnar kiosken i dörröppningen in till huset och snabbt bildar barnen en kö och diskuterar med varandra vad de tänker köpa. Varje dag får de 15 poäng vardera att handskas med och byta in mot godis eller glass. Det är något som är nytt för i år.

– På så sätt kan alla handla något även om de inte har några fickpengar med sig så ingen behöver känna någon skam över att de inte har råd, säger Amanda Divert.

Idag verkar de flesta vara sugna på glass och tre av dem är systrarna Nalin och Nyrda, 13 respektive 12 år, och vännen Didem, 13 år. Ingen av dem är med i någon annan av Frälsningsarméns verksamheter men systrarnas moster som är kurator hade hört talas om kollot och anmält dem till det. Tjejerna har alla sett framemot att få umgås med kompisar de inte träffar annars och att sola och bada. Nyrda har även haft annat i sikte:

– Att får göra pranks. Vi har hällt vatten på Sebastian och förra året gjorde vi det fast då var det rakskum, säger hon förnöjsamt.

Tre barn som leker sumobrottning.

Många har varit med flera år i rad

Alla tre har rötter i Turkiet och kommer förmodligen att hålla sig i Sverige resten av sommaren och de hoppas på ett besök till nöjesparken Liseberg. När godsakerna har åkt ner i magarna promenerar hela gänget några hundra meter bort till minigolfbanan där de delar in sig i grupper. André som är 14 år har varit med på dessa kollon alla år. På så vis har han lärt känna tjejerna med turkiskt ursprung och nu spelar han tillsammans med dem.

– Det var min syster som tipsade mig och jag gillar främst sporterna, som fotboll, säger han.

Isak, tolv år, är son till Marcus Andersson som är Frälsningsarméns omsorgsofficer och arbetar med döva och blinda i Malmöregionen. Detta är Isaks tredje kollo.

– Det bästa är att spela minigolf och att bada, säger han innan han slår iväg en boll.
– Det tycker jag med, utropar Mirakel, nio år, som är med för första gången.

Även hennes fyra syskon är med under veckan då föräldrarna Monika och Daniel är ytterligare ett par av ledarna. De är ända ifrån Örnsköldsvik och de är delaktiga också under de kommande familjeveckorna.

Varje aktivitet avslutas med återkoppling och avslappning

När minigolfrundan är avklarad har barnen fritid och då blir det full aktivitet vid studsmattan och sumobrottningsringen igen och svensk hip hop ljuder ur någons medhavda högtalare. Ibland hörs höga rop och någon gång lite kiv och går Sebastian Waern emellan och talar barnen tillrätta.

Ledarna samlas till personalmöte för att utvärdera dagen och planera den nästkommande. Carmencita Bou Ezz är medarbetare i Malmö kårs sociala arbete och hon påpekar att det kan ta sin tid för alla inblandade att lära känna varandra sinsemellan och att det ibland kan bli lite revirmarkeringar hos barnen. Men så är det ju också bara andra dagen på kollot.

– Det är en hög aktivitet när det är bad- och sportkollo och då kan det leda till bråk så nu har vi bestämt att vi efter varje aktivitet ska avsluta med återkoppling och avslappning, säger hon.

Under tiden har Daniel Divert haft fullt upp vid de två stora Weber-grillarna intill verandan. Till middag blir det spett med nötkött, piggham och lamm med tillbehör som chips, såser och grönsaker, något som uppskattas bland matgästerna.

Mot kvällen tar vi oss med bil till den långgrunda vita sandstranden i Vellinge. På den långa piren står en vitmålad omklädningshytt placerad och långt ute i havet skymtar en fyr. En brygga i plast med badstegar och varningsskyltar om hur grunt det är leder ut i vattnet och snart är barnen i full gång med sjögräskrig och andra lekar. Om det inte hade varit så torrt och blåsigt hade det även blivit eld i den runda betonggrillen på stranden.

Massvis med aktiviteter, städtävling och finmiddag

De kommande dagarna är flera spännande aktiviteter inbokade, såsom raketbygge och annat pyssel, tree walking som är en höghöjdsbana mellan träd, såpafotboll, gladiatortävling då barn och ledare utmanar varandra i olika grenar och så ändå mer bad och strandrelaterade roligheter förstås. En tävling som sticker ut lite i schemat är torsdagens städtävling. Den innefattar sovrum och samlingslokal och handlar om att bädda, få ordning på kläder och saker och att slänga skräp.

– Den som har städat finast vinner och eftersom det har gått några dagar då så är det läge att fixa iordning lite, påpekar Sebastian Waern.
– Det handlar också om att lära sig att det lönar sig att ha det snyggt omkring sig, fyller Amanda Divert i.

Det blir även lek och dans runt stången under självaste midsommarafton och efterföljande fredagsmys. Lördagkvällen som är kollots sista avslutas med finmiddag med tjusig dukning och bordsservering och sedan blir det festkväll med godsaker och valfria uppträdanden.

Text och foto: Teresia Jansson