logotype
Hjälp ett barn i utsatthet - ge en gåva nu

Stöttar i relationen föräldrar och barn i Järva-området

Frälsningsarméns Familjecenter i Stockholmsområdet Järva har sett lyckade resultat av stödprogrammet Connect gällande kommunikationen mellan föräldrar och barn. Därför erbjuds nu fler former av samtal för vuxna som vill förbättra sina relationer, hantera en kris eller få motivation till förändring.

Hässelby/Vällingby är en av Stockholms utsatta stadsdelar där den socioekonomiska statusen är låg och brottsligheten hög. Där har föräldrar, som har svårigheter i kommunikationen med sina barn, kunnat delta i stödprogrammet Connect via Frälsningsarmén sedan 1,5 år tillbaka. Jenny Alm och Agnieszka Zmyj, på Frälsningsarméns Familjecenter i Järva, har mött mammor och några pappor till omkring 70 barn. Oftast träffas de hemma hos familjerna, varav många har blivit orosanmälda till Socialtjänsten.

– Jag älskar att sitta vid andras köksbord och prata om livet. Och det har varit väldigt starkt att se hur föräldrarnas engagemang har gjort att det skapats relationer till deras barn på ett nytt sätt, säger Jenny.

Rollspel väcker reflektioner

Hon är utbildad coach och verksamhetschef för familjecentret. Agnieszka är behandlingspedagog och samtals-, och gruppledare och enligt henne är en av fördelarna med just Connect att de två kollegorna framför rollspel inför föräldrarna. Detta för att spegla situationer som lätt uppstår i en familj och som är relevanta för målgruppen, såsom olika beteenden i konflikter mellan barn och vuxen.

– När de känner igen sig och förstår att de har samma problem med uppfostran som andra föräldrar, att de inte är ensamma, så byggs en tillit och de blir mottagliga för att reflektera, påpekar Agnieszka.

– De är glada och tackar oss men det är de själva som gör jobbet, fortsätter hon och nämner att syftet med dessa samtal är att reflektera, reglera och reagera.

I grunden handlar det om att se och bekräfta barnens behov i relationen, liksom föräldrarnas. Jenny tar fram ett cerise brett gummiband och tänjer ut det.

– Ibland är bandet mellan mamma och barn väldigt spänt och de behöver varandra mycket. Andra perioder är det mer avslappnat, som i tonåren när barnet blir mer självständigt. Det är ju så det ska vara, säger hon och för ihop händerna så att bandet blir slappt.

– Det är en del av utvecklingen men det kan vara tufft för en förälder som upplever att barnen inte behöver en längre, inflikar Agnieszka.

Olika samtalsformer för olika behov

För att tillgodogöra sig innehållet behöver man ha ork att reflektera och jobba med sig själv men just Connect passar inte alla. Därför vill familjecentret nu erbjuda fler sorters samtal, såsom kris-, och stödsamtal, motiverande samtal genom en förändringsprocess, coaching angående värderingar, syfte och styrkor, men också hjälp med planering och struktur i vardagen.

– De är väldigt nöjda på Socialtjänsten och vi har sett ett bra utfall och en positiv effekt av Connect så det är roligt och vi vill fortsätta med detta och utveckla arbetet, säger Jenny.

I nuläget har man kontakt med en skola i Hässelby där föräldrarna informeras om tjänsterna, likaså de man möter via Frälsningsarméns verksamhet i Husby och kvinnocentret i Akalla. Både grupper, par och enskilda personer tas emot, även kyrkans folk. Kostnaden för enskilda samtal varierar från fall till fall, annars gäller upphandlat ramavtalspris.

Inte enkelt att vara förälder

Enligt Jenny och Agnieszka måste man inte ha dåliga relationer eller bo i ett utsatt område för att ta del av utbudet och de välkomnar alla vuxna att ta kontakt om de vill samtala. Jenny menar på att man kan delta i träffarna i förebyggande syfte och nämner en person som utbrustit ”Tänk om jag hade gått en kurs innan jag blev förälder!”

– Det finns kurser för allt möjligt men det är inte många som går en utbildning när de ska få barn. Det är inte det lättaste att vara förälder, särskilt inte om ens barn väljer sammanhang som man inte vill att de ska vara i, säger hon.

Vill skänka hopp till dem de möter

Jenny som tidigare haft chefsrollen på kvinnocentret under flera år gläds åt att lägga pappersarbetet åt sidan och framöver kunna ägna sin tid åt möten och konversationer med människor. Hon berättar om en vision om ett hus som hon ritade ner för länge sedan. På husets olika våningsplan finns olika slags hjälp att få för besökarna som kan vara både familjer, kvinnor, män och barn. De tas emot i receptionen och hänvisas sedan till rätt våningsplan. De många och stora behoven i Järvaområdet ser hon och Agnieszka nu framemot att möta.

–Det känns väldigt, väldigt roligt och vi är redo att sitta ner och finnas för andra, att bidra med hopp och att hitta de bästa vägarna för detta. Det känns spännande, säger Jenny och tillägger att den som tar kontakt med dem den närmsta tiden kan få en inbjudan till samtal ganska omgående.

Text och foto: Teresia Jansson

För mer info och kontakt: Familjecentrum Järva | Frälsningsarmén (fralsningsarmen.se)