logotype
Hjälp människor i akut utsatthet - ge en gåva nu

Julavslutning och fest för ensamstående föräldrar med barn

Tisdagen den 8 december var det julavslutning för familjeeftermiddagarna man haft varannan tisdag för ensamstående föräldrar och deras barn på Familjecentret i Majorna i Göteborg. ”Denna fest var uppskattad”, berättar Jessica Krusell, verksamhetschef för familjecentret.

Efter maten på julavslutningen hade personalen på familjecentret ett litet drama om varför man firar jul. Jessica berättar att det i dramat var en julgran, lucia och tomte som ”bråkade” med varandra om vem som var orsaken till julfirandet. Alla tyckte de att de själva skulle vara i centrum. Men så mynnade dramat ut i att en annan person i personlaen tog fram julkrubban och berättade julevangeliet. Innan familjerna gick hem tittade tomten förbi och delade ut julklappar till både barnen och deras mammor. Det var liv och rörelse och fullt i lokalerna.

— Det var ett fint avslut på året för denna aktivitet, tycker Jessica Krusell.

Föräldrarna får fin gemenskap med varandra

Föräldrarna som kommer till familjecentrets middagar har olika förutsättningar. Middagarna som man har varannan tisdag under terminerna är öppna för ensamstående mammor och pappor med barn. Under pandemin hade de familjeeftermiddagar varje tisdag för tre familjer åt gången.

— Det är roligt att se vilken gemenskap föräldrarna har med varandra, menar Jessica. De hittar varandra, de har något gemensamt och kan bolla sin vardag med andra i samma situation.

— Många av dem har även börjat umgås med varandra vid andra tillfällen och har blivit goda vänner, samtidigt är det inte några problem för nya att komma med i gemenskapen, berättar Jessica.

Julavslutningen finansieras med anslag som Familjecentret fått från stiftelsen ”Öm och sedlig modervård”. I slutet av januari 2022 ska Familjecentret även anordna enså kallad vinterfest, avslöjar Jessica. Willys i Sisjön kommer då att bjuda på maten. Den festen blir en terminsstart efter juluppehållet.

Hjälp och stödsamtal

Utöver familjeeftermiddagarna har man öppen förskola på Familjecentret Majorna, för dem är det julavslutning med luciatåg, måndagen den 13 december. Under höstterminen har man under tre tisdagar inbjudit till Afternoon Tea för barnfamiljer. Då har det serverats te, scones och muffins.

— Tanken med Afternoon Tea är att de som inte längre är föräldralediga och kan komma till oss på dagtid kan fortsätta gå på detta med sina större barn, berättar Jessica. Där har vi en samling med konceptet Messy Church, med bibelbudskap och pyssel.

På centret har man också babyrytmik och något som kallas Hannas Vardagsrum som är ett forum bara för föräldrarna. Där erbjuds samtal om stöd i föräldrarollen, själavårdssamtal, hjälp med blanketter, hjälp att söka fonder, eller för att öva sig på svenska språket. Personalen gör också hembesök och har möjlighet att följa med som stöd när personer träffar myndigheter.

Text: Jonas Nimmersjö
Foto: Frälsningsarméns familjecenter i Majorna