Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

”Vi står redo att hjälpa i katastrofen”

I Tyskland och delar av Belgien utspelas just nu katastrofscenarier när enorma vattenmassor efter skyfall skapat förödelse och död i flera städer och byar. Frälsningsarmén samarbetar med kommunernas krisgrupper och finns inom kort på plats i de drabbade områdena för att hjälpa utsatta.

Frälsningsarmén i nederländska Limburg står redo att hjälpa i den omfattande översvämningskatastrofen som drabbat flera europeiska länder.


Tyskland och delar av Belgien har drabbats av den värsta väderkatastrof på decennier. Mer än 100 personer har dött och över 1300 saknas fortfarande, samtidigt som tiotusentals evakuerats och fått sina hem förstörda. Då vattennivåerna på grund av flera dagars kraftigt skyfall kom nattetid och steg mycket snabbt fanns ingen möjlighet för många, till exempel sjuka och personer med handikapp att ta sig ut.

Står redo med mat, dryck och filtar
 Frälsningsarmén i Tyskland står efter krismöte under fredagen med ledningen redo att organisera omedelbar central hjälp.

-Vi kommer att tillhandahålla bland annat varma måltider, drycker och filtar i de områden som drabbats mest, säger PR-chef Manfred Simon på Frälsningsarméns huvudkvarter i Köln.

Mest utsatt är området Bad Neuenahr - Ahrweiler som ligger bara sex mil från Frälsningsarmén i Tysklands huvudkontor i Köln. Tusentals personer går heller inte att nå, då telefonkontakterna på många håll upphört.

-Dessutom har kårerna i drabbade städer erbjudit hjälp och officerare från olika kårer i landet har på eget bevåg rest till områdena själva, säger Manfred Simon.

Flera kårer ligger nära de värst drabbade områdena
 Just nu står myndigheterna inför många uppgifter och fokuserar på första hjälpen och att rädda människor. Mycket handlar om att vänta in vilka behov kommunerna kommer att behöva.

De kårer som ligger nära lidande områden är: Solingens kår intill Wuppertal, Hagen kår Frankfurt, Kölns kår och THQ - bredvid staden Bad Neuenahr - Ahrweiler.

Mobila insatsfordon ger hjälp
 -Våra officerare från Korps Stuttgart, som ligger i södra Tyskland, står beredda att ta med sig sin mobila skåpbil (Insatsfordon) hit. Vi har också kontakt med Erik-Wickberg-Haus, vår anläggning i Köln, för att laga varm mat, säger Manfred Simons.

Frälsningsarmén i nederländska Limburg stöder
 I nederländska Limburg är även där situationen katastrofal med stora översvämningar. Kåren låter på sin Facebooksida hälsa att det finns med boende i tankar, böner och även hjälp.

-Vi önskar alla invånare och kommunansvariga i Limburg mycket styrka i de lokala akuta situationerna och översvämningarna  i regionen. Särskilt boende som har evakuerat till hotell och sporthallar på grund av strömavbrott, höga vattennivåer och osäkra situationer.

Frälsningsarmén i Tyskland och Belgien uppmanar omvärlden till bön för de drabbade.

 

Text: Carina Tyskbo

Foto: Frälsningsarmén Limburg

Publicerat: 2021-07-16Skriv ut