Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

”Vi jobbar med bottensatsen i den här berömda missbrukstratten”

”De som idag är i akut hemlöshet lever under radarn. Det är personer i aktivt missbruk, som varken engagerar media eller politiker”, säger Lennart Eld, verksamhetsansvarig för Midsommarkransens akutboende i Stockholm.

Lennart Eld, före detta verksamhetsansvarig på akutboendet Midsommarkransen i Stockholm. Foto: Jonas Nimmersjö

99 procent av gästerna i aktivt missbruk, många också psykisk funktionsnedsättning

Vid Midsommarkransens akutboende i Stockholm kan man ta emot 30 gäster. Det boendet har varit ett härbärge sedan 1989 och tar emot hemlösa män i akut bostadslöshet som är skrivna i Stockholm. Ett annat boende i Stockholm byter namn beroende på tid på året; Vinter- och Sommarnatt är öppet för EU-migranter och har 45 sovplatser.

På Midsommarkransens akutboende för hemlösa träffar vi Lennart Eld som är verksamhetsansvarig. Han beskriver akutboendet som ett klassiskt härbärge där de i 25 år arbetat med hemlösa med akut hemlöshet. På Midsommarkransen är 99 procent av gästerna i aktivt missbruk. En stor del av dem, 65 till 75 procent har dessutom en psykisk funktionsnedsättning.

"En 'creme de la creme' av personer i akut utanförskap"

— Så det är en kombo vi jobbar med, säger Lennart Eld. Det är "creme de la creme" av personer i akut utanförskap, helt enkelt. Hemlöshet i min värld är missbruk och, eller psykisk funktionsnedsättning. Den klassiska mytbilden är att man skilde sig och blev utslängd på gatan och sedan hamnade man rakt in i hemlöshet. Men det finns dock några steg däremellan. Vi jobbar egentligen med bottensatsen i den här berömda missbrukstratten.

Öppettiderna

Öppettiderna på akutboendena varierar. I Stockholm och i Göteborg är det ett dygnetruntboende och på de övriga platserna från kväll till morgon. På de orterna har Frälsningsarmén även så kallade stödboenden. På stödboendena och dygnetruntboendena serveras det tre måltider per dag och Frälsningsarmén erbjuder även andra former av stödinsatser.

Ett stödboende – sluss till eget boende

Arbetet med de hemlösa sker på uppdrag av kommunerna. Hur kommunerna placerar gäster på akutboenden varierar. Ett stödboende innehåller flera steg för att till slut kunna slussa ut den hemlöse till ett eget boende. Syftet är att bryta utanförskapet och hjälpa personerna att komma in i samhället igen. Frälsningsarmén kan också ge förslag om en placering på Frälsningsarméns behandlingshem Kurön, om personen behöver behandling.

Akutboendet – en plats för dusch, mat, tvätt och vila

— Akutboendet är bara en plats för dusch, mat, tvätt och vila, men vi kan även på dessa enheter vara med och slussa till rätt hjälp om personen samtycker till det, berättar Per-Uno Åslund, metodstöd för institutioner och förskolor i Frälsningsarmén.

Andra orsaker än missbruk

Det är lätt att generalisera och säga att hemlöshet orsakas av missbruk. Så är det inte alltid, det finns inte alltid ett samband och det kan finnas en rad andra orsaker till hemlöshet. Bostadsbristen i samhället är en faktor, menar Per-Uno. Det är svårt att få tag på bostäder anpassade efter de behov och den ekonomi de hemlösa har. Nya bostäder är alldeles för dyra.

Socialstyrelsens bild

Att personer blir hemlösa beror sannolikt både på individuella faktorer och brister i samhället, skriver Socialstyrelsen på sin hemsida. Enligt deras kartläggning fanns 33 000 bostadslösa i hela Sverige 2017.

Vilka är hemlösa i dagens samhälle?

Under åren sedan härbärget i Midsommarkransen startade 1989 har det hänt något med gruppen av akut hemlösa. Då var majoriteten av gästerna finska alkoholister i hemlöshet.

– Det var dem man såg på stans gator och kände ett behov av att hjälpa, menar Lennart Eld. Men den gruppen är ju som utdöd idag.

De som idag är i akut hemlöshet menar Lennart lever under radarn. Det är personer i aktivt missbruk, som varken engagerar media eller politiker. Andra grupper av hjälpbehövande har fått det mediala ljuset på sig, det har varit våldsutsatta kvinnor, romer och gruppen av EU-migranter.

Tak-över-huvudet-garantin – cementering av problemet?

Sedan tolv år tillbaka har Stockholm en tak-över-huvud-garanti som innebär att alla som är skrivna i Stockholm har rätt till tak över huvudet. Lennart Eld menar dock att denna garanti inte alltid hjälper då det alltid finns risk för cementering av problemet.

– Jag ser nästan att det finns en överproduktion idag av akuta härbärge¬platser, säger Lennart Eld, och med tak-över-huvud-garantin blev alla nöjda. Missbrukaren blev nöjd, han fick någonstans att sova, fick värme, omtanke och utan krav att förändra sitt liv. Allmänheten blev nöjd. Den tror att det enda som behövs i arbetet med hemlösa är att skapa fler härbärgen.

De som är mest nöjda kanske är politikerna. De köper en ny frivilligorganisation som för en billig penning förväntas ta hand om problemet. Och så kan politikerna gå till media och säga att nu har vi skapat 30 nya bäddar för de stackars hemlösa. Och de sista att bli nöjda är frivilligorganisationerna, som får en klapp på axeln som talar om att de är duktiga. Och det är vi, men vi har inte löst något, säger Lennart.

Att göra det bästa av en omöjlig situation

Steget att komma vidare är väldigt stort. En majoritet av gästerna i Midsommarkransen kommer aldrig någonsin att bo ensamma igen, tror Lennart. Det finns många barriärer att komma över för den hemlöse missbrukaren för att kunna förändra sin situation. På Midsommarkransens boende har de flesta gästerna hög grad av samsjuklighet, så det man kan göra där är att göra det bästa av en omöjlig situation.

"Av 3500 killar vet jag tio som det gått bra för"

— Vi tar emot alla oavsett hur påverkade de är. Och det är ganska ointressant vad man går på för drog, menar Lennart Eld. Det är personen det handlar om. Så vad vi jobbar med är bemötande och sedan bemötande och efter det provar vi med bemötande om inte det fungerar. Det är vad det handlar om. Det är den som är i akut hemlöshet, som saknar var-aktigt boende och är hänvisad till att bo antingen på akutboende eller på gatan. Det är den personen vi har här. Ibland är de inne på sjukhus, på psyket, på kåken, de är häktade och så vidare. Antalet som passerat härigenom sedan jag började är ungefär 3500 killar och jag vet tio som det gått bra för.

Pensionärer, yngre och ensamstående med barn

Både på Midsommarkransens akutboende och på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm ser man att målgruppen av icke svensktalande har ökat. Till sociala centret kommer också ett större antal pensionärer utan missbruk. De har fortfarande kvar sina bostäder, men mås¬te söka hjälp för att har råd att bo kvar. Antalet yngre hemlösa ökar också, menar Per-Uno Åslund.

– Fler och fler söker sig till våra sociala center och många av dem är hemlösa, avslutar Per-Uno. Det är också många ensamstående med barn som kommer till Frälsningsarmén. Under år 2015 var det 276 barn som levde med familjer som blev vräkta. Det är skandalöst, det ska inte ske.

Det började med ungkarlsboenden och härbärgen

Det arbete som Frälsningsarmén har för hemlösa började brett, menar Per-Uno Åslund. Och i princip överallt arbetar man med det på kårerna. Det institutionella arbetet sträcker sig långt tillbaka i tiden då man hade ungkarlsboenden och härbärgen.

Lilla Bommen i Göteborg har funnits sedan 1895, andra institutioner från början av 1970-talet. Härbärgena kallas idag för akutboenden och Frälsningsarmén driver sådana i Göteborg, Sundsvall, Stockholm och Uppsala. Några av dessa är för både män och kvinnor. De som finns i Sundsvall och Uppsala är något mindre än boendena i Göteborg och Stockholm.

Fakta hemlöshet:

Grupper som ökar bland hjälpsökande:

 • Kvinnor
 • fattigpensionärer utan missbruk
 • utlandsfödda
 • papperslösa
 • Socialen vill placera allt fler unga som inte kan svenska.

Övriga förändringar som påverkar hjälparbetet

 • Allt mer tyngre droger hos yngre människor som amfetamin, heroin och blandmissbruk.
 • Ökad andel behövande med psykisk ohälsa, och ökad användning av olagliga mediciner och själv-medicinering.

Siffror - Midsommarkransen 2017

 • 365 nätter hade man öppet
 • 311 gäster på akutboendet
 • 95 var nya gäster
 • 8226 gästnätter (varje använd säng räknas som en gästnatt)
 • 44 år, snittålder
 • 21 år, yngsta gäst
 • 78 år, äldsta gäst

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Skriv ut