Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Mat på väg

Stridsropet följde med Matbankens Isac Helgason på en intensiv stockholmsturné. Frälsningsarméns sociala verksamheter får två gånger i veckan mat och hygienartiklar levererade från Matbankens lager utanför Stockholm. Utan de ovärderliga bidragen skulle många av verksamheterna inte klara att dela ut sina matkassar eller bedriva de viktiga kaféerna.

Matbankens Isac Helgason lastar in mat och hygienartiklar i lastbilen inför leverans till Frälsningsarméns sociala verksamheter. Foto: Jonas Nimmersjö

09.46, Veddesta, Matbanken

— Jag ser er från kontoret. Jag kommer ut strax!

Det är en solig, klar oktobermorgon med singlande gula löv i luften. Isac Hel­gason, verksamhetsansvarig på Matban­ken, låter lika munter på rösten som det visar sig att han är i verkligheten.

Platsen är Veddesta i Järfälla, utanför Stockholm, och Matmissionens cirka 1500 kvadratmeter stora lagerlokaler, där också Frälsningsarméns Matbanken håller till sedan i januari 2018.

Inomhus bär man kartonger och skju­ter tunga gallervagnar med varor. Det morsas glatt från olika håll. Isac visar runt i de olika utrymmena: lager, kontor, butik med billigare varor. I frysrummet slår köldröken ur munnen när han pekar och berättar.

Ute på lagergolvet står pallar med bland annat mjöl, crème fraiche, mjölk, schampo, kaffe och barnmat. Det är Mat­bankens varor som under dagen ska de­las ut till fem av de omkring 15 sociala verksamheter som Frälsningsarmén be­driver i Stockholm. Idag har ett företag dessutom skänkt tre pallar med kopie­ringspapper.

— Basen i vår verksamhet är att ICA:s centrallager förser oss med matvaror och hygienartiklar varje vecka. Vi får en till två pallar, ibland tre. Varorna sorteras här efter avstämning med verksamheterna. Man kanske ska ha utdelning av matkas­sar eller baka i kaféet och behöver mjöl och smör, eller extra mycket pålägg till de mackor som bjuds, säger Isac.

"Jag hämtar Jonatan och så har vi morgonbön tillsammans. Det är helt nödvändigt att starta på det sättet inför Gud"

Han avbryter sig för ett telefonsamtal och hojtar samtidigt bort till kollegan:

— Jonatan, du har lassat in för mycket, det här ska inte in på Söder utan till Akalla!

Jonatan Bachew kom från Trinidad och Tobago med fru och två barn för åtta månader sedan och bytte ett liv som pastor där till lagerjobb och matleverans i det kylslagna Sverige. Han skiner som en sol när han berättar hur familjen trivs med den nya tillvaron. Under tiden baxar han de felaktiga kartongerna ur Peuge­ot-pickupen och upp på lastkajen igen.

Allt är klart och det är dags att rulla in mot Södermalm. När vi lämnar Västerort berättar Isac att arbetsdagen för honom och Jonatan alltid börjar i bilen.

— Jag hämtar Jonatan och så har vi morgonbön tillsammans. Det är helt nödvändigt att starta på det sättet inför Gud, säger han. Jonatan nickar.

10.29, Bergsunds strand, Frälsningsarméns Sociala center

Höstsolens sneda strålar bildar en ljus­gata på asfalten. Grundaren av Matban­ken, Lasse Korhonen, står på trottoaren med en pirra och väntar. Anna-Lena Hjerpe och vikarien Ehab Mageed kom­mer ut i bara tröjärmarna och tar emot varorna, som ska omvandlas till smörgå­sar och matkassar en trappa upp. Gläd­jen är stor över varje skänkt vara, beho­vet ökar och trycket på hjälp är stort, berättar de.

— Ja, självklart vill vi ha kopieringspap­per också, säger Anna-Lena glatt till Isac, och går före upp till centrets köks- och personaldel.

Åter i bilen berättar Isac att han själv tidigare arbetat på härbärge och känner starkt för den typ av verksamheter som han nu får köra ut varor till. Dessutom är en av Matbankens visioner att minska matsvinn och på så sätt påverka miljön till det bättre. Han märker att allt fler fö­retag och organisationer vill vara med på ett hörn.

— Mitt uppdrag är att ta emot varor­na från våra givare på ett seriöst sätt och köra ut dem till våra verksamheter. Dess­utom har jag som mål att komma med nya visioner och strategier för Matban­ken. Sedan jag kom har vi till exempel släppt allt pappersarbete och datorise­rat leveranser och statistik. Det finns så mycket man kan effektivisera, säger han entusiastiskt.

10.50, Söderkåren, Hornsgatan

Kl 10.50: Leverans till Söderkåren på Hornsgatan. Kl 11.15: Leverans till Kår 393 på Gotlandsgatan.

Det är inte helt lätt att parkera på Horns­gatan men Isac och Jonatan knixar in bi­len i en lucka och börjar genast bära in varor. Marie Möller, verksamhetsutveck­lare på Söderkåren, och hennes kollegor kommer ut och hjälper till.

— Matbankens leveranser betyder allt för oss, säger hon och gör tummen upp åt en kartong med ”klämmisar”, mellan­mål för barn.

— Vi har massor av mammor med barn som kommer hit. Förutom kaféverksam­heten delar vi varje onsdag ut 15-20 mat­kassar och för våra besökare är detta helt avgörande.

Hon flyttar sig åt sidan medan kar­tongerna bärs in.

— Antalet hjälpsökande har ökat jät­temycket de senaste åren. Det är väldigt uppskattat när det kommer annat än mat också, lite godis eller så. Besökarna behöver lite roligt ibland, säger hon och ler.

När vi åter rattar runt på Södermalms många enkelriktade gator berättar Isac att han ibland får frågan om maten som delas ut är utgången.

— Jag är väldigt noggrann i mitt urval. Generellt är det väldigt hög kvalitet på det som levereras, och ICA:s gåvor är alltid ur det ordinarie sortimentet, säger han.

11.15, Kår 393, Gotlandsgatan

— Välkomna!

Thomas Andersson, kårledare på Kår 393 håller upp den vackra jugenddörren medan Isac och Jonatan lyfter in kar­tonger med ost, mjölk och torrvaror. Därinne sitter flera damer och drick­er kaffe. Personalen hälsar glatt. Utan Matbanken skulle man inte kunna dela ut sina matkassar varannan vecka eller baka lika mycket till kaféet, berättar Thomas. Maten används även under en träff som kallas Mötesplatsen, två gång­er i veckan.

— Det här är en fantastisk möjlighet, en riktig välsignelse. Tidigare fick vi bröd från ett bageri men de har ändrat sina rutiner så det upphörde tyvärr, säger kår­ledaren innan han vinkar av oss på trot­toaren.

13.00, Butiken Paradiset, Brännkyrkogatan

Efter ett lunchstopp styr vi mot matbu­tiken Paradiset. Ute blåser det lite snålt, men inne är det varmt och ombonat. Allt är arrangerat i harmoni, med enbart na­turliga, hållbara och ofta lokalproduce­rade varor på hyllorna.

Martine Törnkvist har svart skjorta och förkläde precis som övrig personal. Hon le­der oss genom butiken bort till lagret där en bagare kommer släpande på två stora, svarta säckar som han lämpar över till Jonatan.

— Det är vårt fina ekologiska Saltå Kvarn-bröd som vi inte kan sälja i butik, säger Martina. Vi ger så gärna till Fräls­ningsarmén för att minska matsvinnet. Bröd ger vi även till ett soppkök här i Stockholm, säger hon.

13.45, Veddesta, Matbanken

Det är viktigt att hålla rätt vikt på lasten i bilen, därför måste Isac och Jonatan åka hem mellan leveranserna. Åter vid Matban­kens lagerlokaler lastar de på mer varor.

Isac berättar att man efter den heta sommaren 2018 konstaterat att det skul­le behövas en riktig kylbil.

— Att köra kylvaror i het bil och riskera att hamna i bilköer in mot Stockholm är inte så bra.

Han ringer till kvinnocentret i Akalla och stämmer av.

— Vill ni ha russin nu inför jul, kan­ske? frågar han. Bröd? Vi har kopierings­papper idag också. Ok, då vet vi! säger Isac och lyfter upp en låda hudkrämer, bodyscrub och balsam.

När vi åter är på väg berättar han att det på kvinnocentret generellt finns ett stort behov av blöjor, barnmat och hy­gienartiklar för kvinnor, så det försöker han lägga undan till dem.

14.10, Kvinnocentret i Akalla, Kista

Skratten möter oss redan i dörren. Det vimlar kring bilen när Turid, Soledad, Touria och Mari, alla anställda eller en­gagerade på kvinnocentret, hjälper till att bära in varorna.

— Toppen - hudlotion! säger Soledad, och erbjuder kaffe med hembakta kakor.

— Kom, kom och sätt er! säger hon och tar fram koppar.

Till Frälsningsarméns Kvinnocenter kommer familjer med upp till fem barn, som har svårt att få tillvaron att gå ihop. Efter inledande samtal om den ekono­miska bilden delas matkuponger ut att handla mat för, en gång i veckan eller varannan vecka.

Innan vi försiktigt rullar iväg mellan Akallagångens strosande människor, sä­ger Turid Bååth, kaplan på kvinnocentret:

— Det här är väldigt viktigt för oss. Matbankens leveranser innebär ett stort bidrag till vår matutdelning.

15.45, Skogsbo, Frälsningsarméns skyddade boende

Stockholms infartsleder har redan hunnit stocka sig rejält när färden går mot dagens sista anhalt. Isac tittar på klockan.

— Baksidan med att ha sitt arbete mes­tadels på vägarna är att man kan bli sen till förskolehämtning och annat. Som tur är kan jag och min fru hjälpas åt, säger han och sms:ar hem.

När vi till sist når ett av Frälsningsarméns skyddade boenden i ett naturskönt område tar Jenny, en av de anställda, emot varorna som kommer väl till pass inför helgen.

— Det här är toppen! säger hon och kikar ner i lådan. Ett av barnen som bor på boen­det hejar och hjular glatt genom rummet.

— Vi delar ut maten till de kvinnor och barn som bor här hos oss. De bor i själv­hushåll med egna kök men på fredagar lagar vi maten tillsammans.

16.15, På väg hem

Huvudstadens trafik tätnar ytterligare. Solen börjar gå ner bakom träden och det ser ut att bli en klar och kall höstkväll.

Isac Helgasson och Jonatan Bachew tackar varandra för en bra dag och far hem­åt. Totalt 14 mils åkande till Frälsningsar­méns viktiga hjälpverksamheter är över för den här gången.

Text: Carina Tyskbo Foto: Jonas Nimmersjö

Artikeln finns publicerad i tidningen Stridsropet nr 1 - 2019

Publicerat: 2019-01-24Skriv ut