Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Handels långa historia

Redan i slutet av 1800-talet hade Frälsningsarmén i Sverige ett handelsdepartement med en postorderfirma. En period fanns det även en butik på Östermalm i Stockholm med ett varierat sortiment. Med åren har mycket förändrats och handeln sker numera via den webbshop som moderniserades i våras.

Frälsningsarméns handelsdeparte­ment hade tidigt en omfattande katalog med varor som kårerna be­hövde, såsom cyklar, musikinstrument, uniformer med tillbehör men också tidningen Stridsropet. Även brevmär­ken tillverkades och såldes under en tid i Frälsningsarméns regi där vinsten gick till den sociala verksamheten.

Internationellt teförbund bildades

Det importerades också produkter från det internationella sortimentet, ex­empelvis sådant som senare kom att be­nämnas som fair trade-produkter. Man sålde teer, kakao, skokräm och tand­pasta med Frälsningsarméns egna fina förpackningar och etiketter. Det bildad­es bland annat ett internationellt teför­bund, vars intäkter gick till missionsar­betet. Köparna band då upp sig för att köpa teerna i tolv månader och både utomlands och i Sverige fick varorna en stor spridning.

Butikskedja med rättvisemärkta varor

Under åren 2006-2012 drev Fräls­ningsarmén i de nordiska länderna butikskedjan Sally Ann som sålde rätt­visemärkta varor. Ursprungligen kom konceptet från Bangladesh på 90-talet med avsikt att få kvinnor att lämna pro­stitution och fattigdom för att istället tillverka varor man sålde i butikerna. År 2012 bytte butikskedjan namn till Oth­ers och finns nu i bland annat Norge, Danmark och USA. I Sverige säljs tygpå­sar därifrån i Kitch'n-butikerna.

Högkvarteret hade egna skräddare

Förr hade Frälsningsarmén i Sverige ett eget förlag och tryckeri för böcker och tid­ningar och det gavs ut ett antal olika upp­lagor med biblar, något som fortfarande förekommer i England. På högkvarteret fanns det även egna skräddare på som sydde uniformer och modister som tillver­kade bonnettar, de huvudbonader som de kvinnliga medlemmarna brukade bära.

Butik med tre heltidsanställda

 En tid fanns det en butik i korsningen Östermalmsgatan/Nybrogatan i Stock­holm. Butiken hade tre heltidsanställda och var öppen för allmänheten. Då fanns det omkring 900 produkter i sortimen­tet, alltifrån nål och tråd till vykort, bi­blar och böcker. Alla varor var då inte direkt kopplade till Frälsningsarmén. Till basutbudet hörde uniformer, manschett­knappar, blusar och skjortor. Det var plagg och tillbehör som även idag åter­finns i samtliga länders kollektioner även om färgerna skiljer sig något åt. I Afrika är uniformerna ofta vita eller beige och i In­dien finns den traditionella dräkten sari, med Frälsningsarméns sköld på.

Så småningom bildade Frälsningsar­mén ett aktiebolag, det som nu kallas Handels, då det fanns regler som sa att försäljningsorganet skulle vara ett af­färsdrivande eget bolag. Från 1930-talet värvade omkringresande frälsningsoffi­cerare kunder.

Bo Albinsson reste runt med Handels varor

— Den största vinsten gjorde vi tack vare att Stridsropet hade en så stor upp­laga under 20- och 30-talen. Tidningen var grunden till all försäljning, påpekar Bo Albinsson som arbetade för Fräls­ningsarmén under 45 år.

Han reste runt i Sverige under 90-talet och tillsammans med sin fru, Ingrid, som var ledare för Frälsningsarméns kvinno­arbete i Sverige och Lettland, fyllde han ofta en hel bil med produkter från Han­dels sortiment att sälja vidare på de plat­ser som besöktes.

Barnböcker och biblar var mest populärt

— Mitt uppdrag var att visa Frälsnings­armén utåt och under olika tidsperioder var det olika varor som sålde mest. När LP-skivorna kom sålde vi väldigt myck­et av dem, samma sak när CD-skivorna kom. Soppboken, vars vinst gick till det sociala arbetet, gav också mycket pengar, säger Bo Albinsson.

Mycket böcker spreds, bland dem en hel del barnböcker, men senare också biblar på olika språk under invandrings­vågen på 90-talet. Biblarna delades även ut i skolor i evangelisationssyfte och de kunde också fungera som undervisnings­material till religionslärare. Bo Albinsson nämner även storsäljaren Halleluja med bilder av den välkände och hyllade, nu­mera avlidne fotografen Lennart Nilsson. Boken var en bildberättelse om Fräls­ningsarméns sociala och evangeliska ar­bete i Sverige. Den kom ut 1963 och finns på både svenska och engelska.

Klädsel anpassade efter sammanhang

Under åren 1998-2006 var Kerstin Fridberger ansvarig för Handels. Hon är numera pensionär och arbetar deltid som administratör på kåren i Norrkö­ping. Förr gick frälsningssoldaterna i stort sett alltid klädda i sina uniformer men Kerstin Fridberger var med och tog fram diverse fritidskläder, såsom tröjor och t-shirtar, till sortimentet.

— Jag kände att det fanns behov av en mer ledig klädsel och min idé var att man ska känna sig klädd och inte utklädd utan ha kläder som passar för det sam­manhang man verkar i. Sitter man på golvet med en grupp barn kanske inte alltid uniform är det lämpligaste att ha på sig, påpekar hon.

— Jag tyckte också att kläderna måste vara lite mer åldersanpassade då det är svårt att ha samma klädsel om man är 15 respektive 85 år, fortsätter hon.

Tänkte på hur ’vanlig folk’ klär sig

Hon funderade över hur ”vanligt folk” klär sig och till de plagg som togs fram adderades sedan Frälsningsarméns logo­typ. På så vis utökades sortimentet.

— Det blev väldigt populärt och en stor skjuts i försäljningen. Främst sålde vi t-shirtar, toppar, skjortor och blusar, säger Kerstin Fridberger.

Butiken stängdes – webbshopen öppnades

År 1999 stängdes butiken och kunder­na hänvisades till en telefonservice men under tidigt 2000-tal upprättades en webbshop som tillämpas även idag. I vå­ras moderniserades den med nya bilder och ett samarbete upprättades med be­talningstjänsten Klarna för att förenkla handel och betalning för alla parter.

Ett stort sortiment där alla är välkomna att handla

Nu­mera finns i sortimentet 289 produkter, såsom böcker och CD-skivor med musik för både barn och vuxna, noter, kläder, profilprodukter, muggar, och materi­al till kårer såsom affischer och flaggor. Allt är relaterat till Frälsningsarmén men alla produkter finns ännu inte i den nya webbshoppen. Ingrid Elming är på deltid ansvarig för den svenska shopen.

— Syftet med Handels är att vara ett serviceorgan för Frälsningsarméns sol­dater och kårer och främst är det de som handlar men vem som helst kan göra det. CD-skivan En salig samling som är Fräls­ningsarméns sånger framförda av kän­da artister köps även av många utanför Frälsningsarmén, så även en del böcker.

Allmänheten är välkommen

Trots att det egentligen inte finns nå­gon butik för allmänheten så står dörrarna öppna på onsdageftermiddagar på kåren Templet på Östermalm i Stockholm. Detta för att den som har behov av det ska kunna komma dit och prova kläder och handla. Det går även att boka en annan tid för det ändamålet.

Text: Teresia Jansson
Foto: Jonas Nimmersjö och Frälsningsarméns Arkiv

Publicerat: 2017-07-31Skriv ut