Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Gemenskap och upplevelser för äldre

För många äldre är sommaren en tid av ensamhet, då drömmen om en utflykt tillsammans med vänner förblir en dröm och TV-n kanske är det enda sällskapet. Därför började Frälsningsarmén för många år sedan ordna äldredagar eller sommar- och pensionatveckor, som de kallades då.

Foto: Kiki Broms

Att bli äldre betyder inte att viljan och behovet av att ha roligt, träffa andra och få uppleva frid i själen försvunnit. Tvärtom. När dagarna inte längre är uppfyllda av förvärvsarbete kan dygnet ibland tyckas innehålla fler än 24 timmar. Det finns mer tid till det som länge legat på "önska-göra-listan" men också, för en del, mer tid av ensamhet och tristess.

"Att få känna sig delaktig i en gemenskap"

Därför har många kårer i Frälsningsarmén daglig verksamhet bland äldre, med allt från sjukbesök och sångstunder på serviceboenden till anordnande av dagledigträffar men för många äldre är de särskilda sommarutflykterna årets höjdpunkt.

— Att få känna sig delaktig i en gemen¬skap är betydelsefullt och stimulerande. Att bara sitta ner och ta det lugnt, andas frisk luft, känna solens strålar mot kinden, lyssna på fågelsången, spana ut över den ofta spegelblanka sjön Siljan och de blånande bergen, ger förnyad energi till både kropp och själ, säger Inga Gallardo som arbetar med äldreverksamheten på Elisabetgården i Stockholm.

Vid Siljans strand

Elisabetgården började anordna äldredagar 2011 och redan första sommaren kom det 37 deltagare. Nästa år var intresset så stort att man sedan dess fått utöka till två veckor per sommar. Rättviks stiftsgård, vackert belägen vid Siljans strand, har varit platsen för somrarnas äldredagar.

— Att ordna äldredagar är ungefär som att ordna läger för unga men med skillnaden att detaljer som trappor, gångavstånd och terräng är viktiga att beakta, säger Inga.

Glädje och nyfikenhet under utflykterna

Under utflyktsdagarna pratar man mycket och det ligger mycket energi i luften. Det klappas med käppar och rullatorerna far fram med väldig fart. Alla hjälps åt, så att man kommer i och ur bussen vid utflykterna.

— Glädjen och nyfikenheten över att se och upptäcka nya saker kan man inte ta miste på, berättar Inga.

Det andliga betyder också mycket under dagarna, trots att det är en blandad grupp vad gäller erfarenhet av kristet liv och kristen tro.

— Att lyssna till äldre människors röster i sången om Jesus blir som en direktlinje till himlen, att få arbeta med äldre är otroligt givande och berikande, att få ta del av äldre generationers levandsberättelser och erfarenheter ger extra uppmuntran på ens egen vandringsväg, säger Inga.

Vårdnäs stiftsgård utanför Linköping

För sjätte året i rad kommer även Frälsningsarméns kårer i Norrköping och Södra Vätterbygden att tillsammans arrangera äldredagar. Flera år har man hållit till på Vårdnäs stiftsgård utanför Linköping. Lars-Erik Anderberg är äldreomsorgsofficer, har ansvarat för äldredagarna tillsammans med Birgitta Eldeborg Lundin, föreståndare för öppet socialt arbete i Norrköping och han ser ett stort behov hos de äldre att få resa bort några dagar, kanske mest för gemenskapens skull. Många sitter ensamma och har sin släkt långt borta.

"De njuter verkligen av dagen"

Lars-Erik uppskattar mycket att umgås och arbeta med äldre, att få lyssna till deras livsberättelser och ta del av deras livserfarenhet.

— Det lär mig också att var förnöjd och tacksam för det jag har. Vi behöver inte ordna väldigt storslagna arrangemang, utan de människor som kommer är nöjda med det som är, de njuter verkligen av dagen, säger Lars-Erik.

Han drar sig till minnes en äldrevecka för cirka fem år sedan då "två små gummor" från Jönköping deltog, som båda två ville sitta framme hos honom, längst fram i minibussen.

— De hade svårighet att ta sig in i bussen, så jag fick handgripligen lyfta in dem. Sista kvällen har vi alltid en summering av veckan, då man får möjlighet att berätta vad man tyckte om dagarna och då säger en av gummorna: "Det var när vi var på utflykt och såg en massa kor och får. När vi åkte svängde det åt höger, sen åt vänster och sen åt höger igen och det var roligt", citerar Lars-Erik glatt.

Andakter, utflykter, kubbspel och linneservetter

En vanlig dag på äldreveckan i Vårdnäs börjar med att doften av nybryggt kaffe möter deltagarna i det stora ljusa sällskapsrummet. Förväntansfulla pensionärer väntar på vad som skall ske den dagen och längtar efter den uppdukade frukostbuffén. Efter frukost samlas alla i det rum som fått namnet Nygårdsalen för en andakt och dagens begivenheter tillkännages. Det kan röra sig om en utflykt på eftermiddagen, medan förmiddagen avsätts för promenader eller kubbspel på den stora gräsplanen. När deltagarna väl är hemma på seneftermiddagen väntar middagen, då matsalen är uppdukad med linnedukar och linneservetter. Kvällens program består oftast av önskesånger och en kvällsandakt.

— De som väljer att resa med oss på äldredagarna, skulle bli väldigt förvånade om vi inte skulle ha morgon- och kvällsandakter eller om vi inte skulle fira gudstjänst på söndagsförmiddagen eftersom det är en väldigt viktig del för både ledare och deltagare, säger Lars-Erik.

En av utmaningarna är att hitta människor i kårerna som vill följa med som ledare. Det är ju jobb både före, under och efter dagarna. Även ekonomin är en utmaning. Deltagarnas kostnad subventioneras av Frälsningsarmén eftersom den är så hög att inte alla pensionärer har råd att betala.

De som har behov av att komma bort hemifrån ett litet tag

På Södra Vätterbygdens kår vänder man sig i stor utsträckning till människor man möter i kårens olika äldregrupper och gemenskaper. En del av dem är frälsningssoldater, några andra går på olika veckosamlingar. Cirka trettio personer brukar delta i äldredagarna från Södra Vätterbygden och Norrköping, chaufförer och ledare inräknade.

— Äldredagarna är inget det annonseras om i dagspress eller liknande utan vi vänder oss till dem vi upplever skulle ha behov av att komma bort hemifrån ett litet tag, säger Lars-Erik Anderberg. Han avslutar med att berätta att många av deltagarna återvänder år efter år men att även nya kommer med. Skulle någon som bor i Jönköping eller Norrköping med omnejd läsa Nya Stridsropet och bli intresserad kan man vända sig till den lokala kåren för att få ytterligare information.

Tallnäs stiftsgård utanför Skillingaryd

Marie Blomberg, kårledare i Höganäs berättar att Tallnäs stiftsgård utanför Skillingaryd i Småland, i år blir målet för gemensamma äldredagar arrangerade av Frälsningsarmén i Höganäs, Linköping, Halmstad och Örebro. Man gör utflykter till Jönköping, Gränna och Värnamo och ser fram emot fint väder, god mat och trevlig gemenskap.

Ge en gåva till vårt arbete för äldre

Text och foto: Kiki Broms

Ur Stridsropet nr 3-2016

Skriv utKommentera (
)