Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

"Flow" hos Frälsningsarmén i Västerås

Centralt i Västerås ligger Frälsningsarméns kår där förbipasserande lätt kan smita in på en fika i caféet. Hit kommer också många hjälpsökande för samtal och stöd. För unga finns det olika grupper och man har också fotboll för flyktinkillar. ”Folk ute på stan vill prata, få förbön och har en öppen längtan”, säger Christina Vauhkola, kårledare.

Det är en snöslaskig onsdagmorgon och när klockan har slagit 10.30 slås dörrarna upp till gemenskapscentret på övervåningen på Frälsningsarmén i Västerås. I köket pysslar Deniz, Günsen och Maia. Deniz är från Syrien och har varit anställd i caféet i ett år.

— Jag älskar mitt jobb! Det bästa är att baka och servera gästerna och att prata med människor. På så vis lär jag mig svenska ock­så, säger hon med ett strålande leende.

— När jag kom hit blev mitt hjärta varmt och jag började lära känna Jesus. Jag älskar kunderna och de har blivit som en familj för mig här, säger Günsen glatt.

Hon kommer från Turkiet och har ar­betat här länge. Maia som varit i caféet i två år hade först arbetspraktik och är nu anställd på 25 procent. Tjejerna lagar kycklingsoppa och snart har några gäster, de flesta i pensionsåldern, slagit sig ner i de ljusa hemtrevliga lokalerna. I fönstren med utsikt över gågatan ligger färggla­da kuddar och på ena väggen hänger tre vackra tavlor som en kårmedlem har må­lat på temat tro, hopp och kärlek.

Christina och Arne Vauhkola leder kåren som är belägen mitt i Västerås centrum.

"Det var bara att surfa med"

Vid tolvslaget tar Arne Vauhkola fram gitarren. Han är kårledare tillsammans med sin fru Christina sedan tre år till­baka. Det är andakt och de som vill kan sjunga med i sångerna som finns i häfte­na på borden.

— Tänk, att även om man inte känner Gud så är han nära oss, förklarar Arne.

— Och han kan använda precis vem han vill där det finns ett behov, fortsätter han och avslutar senare med en bön till Gud om just detta.

Arne beskriver det som att han och Christina kom in i en kår med ”flow” där det händer mycket och de får se många människor bli frälsta.

— Man blev helt tagen av det i början men det var bara att surfa med. I vår har vi rekordmånga deltagare, 30 stycken, i Alpha- och lärjunga-gruppen, säger han.

Ger människor förbön på stan

Christina påpekar att det inte är nå­gon märkvärdig kår men att det nog handlar mycket om bön. På senare tid har medlemmar i olika åldrar varit ute på stan och bett för dem som ville, och ryktet om det tycks ha spridit sig. Arne nämner att någon gång hann teamet inte ens utanför dörrarna innan nå­gon kom och ville ha förbön för sin kropp.

— Ungdomar har upplevt mirakel och kommit tillbaka helt lyriska, utbrister Christina.

— Folk ute på stan vill prata och vi mö­ter en öppen längtan, fortsätter hon.

Susanna Nordberg och Elaine Tall Wenlöf är ansvariga för kårens sociala arbete och möter många människor med olika behov.

Både praktisk och andlig hjälp

Kårens verksamhet är även ett bra komplement till kommunen när det gäl­ler integration, äldreomsorg och unga. En hel del hjälpsökande kommer till kå­ren och tas då främst emot av Susanna Nordberg och Elaine Tall Wenlöf.

Elaine nämner att de möts av en uppgivenhet hos en del som inte ser någon väg framåt. Det rör sig om människor som lider av sjukdom, arbetslöshet, beroende, med­beroende, misshandel och/eller isolering. Dessa kan erbjudas matkassar eller pre­sentkort på mat och kurser i ekonomi. De får också stöd i att sätta ord på sin situation för att förstå vad de kan göra åt den.

— Men deras största behov tror jag är att möta Jesus. De är väldigt tacksamma över att vi kan hjälpa dem se en ljusning och få upp hoppet, menar Susanna.

Bibelsamtal och fika

Klockan ett ansluter Elaine och Susan­na till bibelsamtalet kring ett av de run­da borden i caféets ena hörn. Christina Vauhkola håller i trådarna och ämnet är de tecken och under som skedde genom apostlarna i Bibeln.

En i skaran är Mu­hammad som också är aktiv inom FFA, Football for all Global, som Frälsningsar­mén anordnar för flyktingkillar. Han har dessutom lett ”Al massira”, motsvaran­de Alpha-kurs, på persiska för dem från Mellanöstern. Han är numera kristen och döpt.

De nio borden i caféet är snart full­satta och vid ett av dem sitter Inga-Lisa och Birgitta, båda 71 år och vänner ända sedan gymnasietiden. Ingen av dem är uttalat kristen.

— Här är det trevligt och behagligt och vänliga människor och jag vet att Fräls­ningsarmén gör ett gott arbete för de ut­slagna, säger Birgitta.

— Jag går hit av många anledningar, bland annat för att minnas min mor som föddes i Västerås och som tyckte om att gå hit och fika med mig när hon levde, fortsätter Birgitta.

FFA Global är ett integrationsverktyg med ursprung i Kanada som Frälsningsarmén idag har på åtta orter i Sverige.

”De bryr sig inte om vad man har för bakgrund eller religion”

Ett par dagar senare, närmare be­stämt fredag kväll, fylls kårlokalerna av en yngre generation. Klockan halv fem samlas dryga tiotalet killar, de flesta från Afghanistan, till FFA. En av dem är Soheil, 19 år, som trots att han bara har varit två år i Sverige talar riktigt bra svenska. Förutom själva fotbollsträning­arna gillar han att träffa nya människor och han nämner speciellt somrarna då killar inom FFA samlas från flera olika städer och har matcher. Men ikväll är det ingen fysisk träning, utan så kallad life class under ledning av Ernesto Ferreira, tidigare fotbollspelare och en av kårens ungdomsledare.

— Han lär oss saker från fotbollen som vi kan använda i livet. Till exempel vad det är som har gjort att vissa fotbollspelare har lyckats bra och andra inte, säger Soheil.

Själv är han muslim och till en början förväntade han sig att de kristna i Sverige inte skulle vara så vänliga emot honom.

— Men de är jättetrevliga här och jag känner inget tryck på mig att bli kristen. Jag har fått mycket hjälp och de bryr sig inte om vad man har för bakgrund eller religion, menar han.

På fredagkvällarna samlas den yngre generationen till Alpha- kurs och tonårsträff. Här planeras det videoinspelning med ledarna Maria Persson och Evangelina Bergh i spetsen.

Grundkurs i kristen tro

Efter en timme bänkar sig dessa kil­lar tillsammans med andra unga i caféet kring det nu dukade långbordet. Totalt är de omkring 25 stycken och på menyn står hamburgare, något som uppskattas. När magarna är mättade blir det Alpha-kurs (grundkurs i kristen tro). Evangelina Bergh, som går på Frälsningsarméns Officerssko­la, gör sin praktik på kåren och håller en predikan om Guds ledning.

— Men vågar vi lita på att Gud leder oss rätt? Svaret är ”Ja!” För även om saker och ting kan vara tuffa ibland så vill han oss bara gott och i slutändan blir allt till det bästa, menar hon.

Fredagshäng för ungdomar

Sedan är det dags för ”FA Youth” och då droppar en del av de lite äldre av. Ma­ria Persson, ungdomsledare, berättar att det blir filmtema kring olika bibelsce­narier. Nere i ungdomsvåningen sitter hennes döttrar, tvillingarna Lea och Ida, och kompisen Leon i soffan. Kamraterna knaprar i sig chips medan de klurar på uppgiften att iscensätta berättelsen om Noas ark. Leon är pratglad och skojfrisk.

— Jag hörde att det skulle bli kebabpiz­za och Fifa-spel här så jag följde med en gång och sen dess har jag varit här varje fredag. Det bästa är att få träffa så bra människor, säger han.

När Maria senare visar vägen ut till parkeringsgaraget påpekar hon just att flera av killarna som kommer till kåren på fredagarna inte är från så etablerat kyrkliga hemförhållanden.

— Och det är jättekul, det är ju så man vill att det ska vara, avslutar hon.

Fakta om kåren i Västerås

  • Startades: år 1892.
  • Anställda: 2 kårledare, 2 socialarbetare, 1 ungdoms­konsulent, 1 ledare för FFA.
  • Civilmedlemmar/soldater: 25 respektive 93 stycken.
  • Juniorsoldater: 11 stycken.
  • Gudstjänstbesökare: cirka 60 stycken.
  • Besökare, gemenskapscen­tret: i genomsnitt 35 stycken.
  • Övriga aktiviteter: Nybörjarbrass, musikkår, körer, dagledigträff, ”Önskesången”, skaparverkstad, studiegård/språkcafé/ läxhjälp för vuxna. För barn och ungdomar: Musikklub­ben, FFA (Football for all), ungdomsalpha, tonårsträff (FA-Youth), lovsångsteam, utbildning i ekonomi, fräls­ningsarméns bistånd, som stöttar utsatta människor i andra länder och i Västerås med omnejd.

Text: Teresia Jansson
Foto: Teresia Jansson och Natanael Johansson

Artikeln finns publicerad i Tidningen Stridsropet  nr 3 - 2019

Publicerat: 2019-07-29Skriv ut