Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

H.M.Konungen besökte Frälsningsarméns kvinnocenter

H.M. Konungen besökte våren under 2017 Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla, Stockholm. Syftet med besöket var att träffa Frälsningsarméns barnrättsjurist Madeleine Sundell, som 2009 mottog Kompassrosstipendiet från Kungens stiftelse Ungt ledarskap.

Foto: Jonas Nimmersjö

Vad stipendiet betytt för Madeleine Sundell

Stipendiet delas årligen ut till unga ledare som visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft. Madeleine Sundell berättade för Kungen att stipendiet Kompassrosen, som hon mottog för åtta år sedan, har betytt mycket för henne: "Idag kan jag se att jag följt mina värderingar och utvecklat ett ledarskap där jag vågat använda juridiken som ett verktyg för social rättvisa och förändring för utsatta människors livsvillkor." Madeleine Sundell arbetar idag som nationell samordnare för Frälsningsarméns arbete mot människohandel.

Kungen poängterade den stora betydelsen av att ha en mentor för en ung persons utveckling.

Kommendör Eva Kleman, ledare för Frälsningsarméns kvinnoarbete i Sverige, gav i sin beskrivning av kvinnocentret att det bästa betyget är att man vill ta med sig sina vänner dit. Kungen fyllde i att det är viktigt att ha ett ställe där man får trygghet och stärks i sitt ledarskap och det i så tidiga år som möjligt.

Rahels berättelse om flykten till Sverige

Efter att Jenny Alm, föreståndare för Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla berättat om verksamheten fick Kungen lyssna till Rahels personliga resa från utsatthet till trygghet.
Rahel kom till Sverige som ensamkommande 17-åring från Etiopien. På grund av krig kom hon ifrån sin familj redan som 12-åring och tillsammans med sin syster hamnade Rahel i Saudi-Arabien där de levde inlåsta och utnyttjades för tvångsarbete.

Efter några år lyckades hon med hjälp att fly till Sverige och så småningom fick hon en plats på ett skyddat boende hos Frälsningsarmén. Trots en lång och svår process fick Rahel en framtidstro. Hon fick möjlighet att studera svenska, fick nytt kontaktnät och en tro på sig själv som resulterade i att hon sedan fyra månader har ett arbete som undersköterska. "Idag vill jag ge tillbaka till Sverige", säger hon.

Frälsningsarmén bryter kvinnornas isolering och utanförskap och ger dem trygghet

Kungen träffade sedan de utlandsfödda kvinnorna som dagligen besöker Akallas kvinnocenter. I 21 år har Frälsningsarmén jobbat med att bryta isolering, utanförskap och skapa trygghet och nycklar till integration för hundratals kvinnor i Akalla. Kvinnorna och deras barn får stöttning i att lära sig svenska och därigenom närma sig arbetslivet och få jobb.

"En Kung kan dyka upp var som helst"

I ett klassrum pågick svenskundervisning med ett 15-tal kvinnor. Kungen var mycket intresserad av kvinnornas situation och ställde många frågor. De fick på svenska berätta vilka länder de kom ifrån och vad de drömde om att arbeta med. En av dem sa att hon aldrig sett en kung förut. Då svarade Kungen humoristiskt: "En Kung kan dyka upp var som helst", och syftade på att ingen av de hundra närvarande kvinnorna i förväg visste att Kungen skulle komma.

Fika med kakbuffé och Guds välsignelse

Besöket avslutades sedan med en uppsluppen fikastund. Där bjöd kvinnorna på en kakbuffé med recept från hela världen.

Kommendör Eva Kleman avslutade med ett kort tal, tackade för Kungens besök och uppmuntran samt önskade alla det bästa man kan få: Guds välsignelse.

Text: Lars Beijer
Foto: Jonas Nimmersjö

Publicerat: 2017-03-28Skriv utKommentera (
)