Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Fortsatt hjälp med vardagssysslor och mycket utomhusaktiviteter

Flera av Frälsningsarméns kårer (församlingar) uppmanar människor att höra av sig om de behöver hjälp och stöd i det rådande läget med corona-pandemin. Det leder till möten med nya ansikten. Allt fler flyttar sina aktiviteter utomhus också, vilket minskar isolering och ger frisk luft och sol på näsan.

Packning och utdelning av matkassar och scoutgrupperna är igång på kåren i Norrköping.

Många av Frälsningsarméns verksamheter och kårer har tvingats ställa om sina aktiviteter på grund av Corona-virusets framfart. Karlstads kår är så pass liten så där har man kunnat fortsätta med söndagsgudstjänsterna på ungefär samma sätt som innan epidemin. Kåren fick en omstart härom året efter att ha legat nere under en tid.

— Vi är ju så få personer på mötena och så har vi ställt stolarna med ett par meters mellanrum, säger Lotta Lundell som delar kårledaransvaret med maken Per.

Scoutgruppen med en liten grupp barn i åldern 7-11 år håller också igång men främst utomhus. Då har det blivit grillning, lekar och tävlingar.

På Falu kårs hemsida möts man av en fråga och en utsträckt hand: ”Just nu är det många som har det svårt - vad kan vi göra för dig?”

— Vad vi främst kan göra är att erbjuda samtal men människors behov får styra. Det kan handla om att posta brev, gå ut med en hund, göra diverse inköp eller liknande, säger Malin Cederholm, kårledare.

Hjälp med vardagssysslor, scoutgrupp och livesända gudstjänster i Norrköping

Även kåren i Norrköping annonserar sin villighet att finnas till för dem som har det tufft på grund av pandemin: ”Tveka inte att höra av dig om du behöver hjälp med vardagssysslor, att handla med mera!” Man har stöttat en del soldater i kåren, bland annat med en flytt, och personalen håller regelbunden kontakten med medlemmarna.

Elisabeth Grahn, kårledare tillsammans med maken Johan, har dock lagt märke till att många äldre gärna vill försöka klara sig själva. Men så har också stadens butiker separata öppettider för olika grupper i samhället. Dessutom har flera äldre i församlingen både barn och barnbarn i sin närhet som kan hjälpa till med en hel del.

— Men en dam som vi aldrig träffat förut var dels i riskzonen på grund av åldern och dessutom hade hon brutit benet. Så vi hjälpte henne att handla och hon blev så glad, berättar Elisabeth Grahn.

— Vi vet inte hur hon fick tag på vårt nummer då hon aldrig har varit i kontakt med Frälsningsarmén förut men sådant är ju kul, fortsätter hon.

Vissa verksamheter på kåren ligger nere nu men scoutgruppen träffas som vanligt fast utomhus. Både onsdagsandakten och söndagsgudstjänsten sänds ofta live via Facebook. De är två fasta hållpunkter att hänga upp veckan på och onlinemötena för även med sig positiva konsekvenser.

— Vi vet exempel på par där den ena inte är kristen men då de ändå tittar på gudstjänsterna tillsammans. Också en del som är med i olika grupper hos oss men som inte brukar gå till kyrkan annars har börjat följa onlinegudstjänsterna, så det är roligt, säger Elisabeth Grahn.

Matkassar, pysselpaket och tidning tillsammans med en blomma

I vanlig ordning delas matkassar ut på kåren där men nu har man vidtagit vissa försiktighetåtgärder kring utdelningen för att undvika spridning av Covid-19. Några initiativ som har tagits för att muntra upp kårmedlemmarna är att barnen tidigare i våras fick varsitt paket med en chokladkaka, ballong, såpbubblor och lite pyssel. De fick även ett brev där det förklarades varför det inte är någon söndagsskola just nu.

— Tidigare hade vi mest vänt oss till vuxna och vi ville att barnen skulle förstå att vi finns för dem också om de är oroliga och vill prata, menar Elisabeth Grahn.

Inför påsken satte några på kåren ihop en tidning med korsord, bibelläsningsplan och pyssel och detta samt en blomma levererades till de som passerat 70 år. Till pingst blev det ett vykort med högtidens texter och tips på hur man lägger upp en egen andakt.

— De har blivit jätteglada för blomman och vissa har uttryckt att de vill att vi gör fler tidningar, säger Elisabeth Grahn.

Matkassar till behövande och babyfrukost med sångstund i Malmö

I Malmö bjuds det in till babyfrukost med sångstund och fika på onsdagar klockan 9.30-12.30. För föräldrarna innebär det gemenskap samtidigt som de små som är upp till ett år gamla skolas in i att träffa andra barn. Och lokalen brukar vara fullsatt, det vill säga av ungefär 15 föräldrar och barn. Förra veckan träffades man istället utomhus i Slottsparken. Då var omkring halva deltagarstyrkan på plats vilket var fler än kårens sociala medarbetare Carmencita Bou Ezz hade räknat med. Och det hela blev väldigt uppskattat.

— Det var jättemysigt och de som kom var jätteglada medan andra var ledsna för att de missade tillfället, säger hon.

Instrumenten fick vara kvar i kårlokalen och filtarna de närvarande satt på placerades i en ring med ordentligt avstånd emellan. Därmed blev det inte tillfälle för småttingarna att krypa omkring och stoppa saker i munnen. Det bjöds på kaffe och de flesta hade eget fika med sig. Också det en detalj för att minska risken för virusspridning. Även ett par mammor med afrikanskt ursprung var med.

— De ville aldrig sluta sjunga och var superlyckliga. Det livade upp och var kul att få in en annan kultur, säger Carmencita Bou Ezz.

Hon påpekar att många människor de möter är väldigt rädda för Corona-viruset, särskilt de med utländsk bakgrund. En del kanske isolerar sig väl mycket på grund av det och då blir tillfällen som detta ett sunt inslag i tillvaron.

— Vi jobbar mycket med att informera och att få folk att ta sig ut i solen och friska luften. Många med psykisk ohälsa mår mycket sämre under karantän, säger Carmencita Bou Ezz.

Kåren delar även ut matkassar till behövande och nu när pandemin härjar kör personal ut maten till dem, vilket är väldigt välkommet.

— Häromdagen brast en kvinna ut i gråt när hon såg hur många kassar hon fick, avslutar Carmencita Bou Ezz.

Text: Teresia Jansson

Med din gåva kan vi sätta fart på sommaren för barn och unga i utsatthet

Swisha här  swishbild.jpg 9004805

Starta din egen insamling

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2020-05-18Skriv ut