Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Ann-Christine Thunman vardagshjälte i Göteborg

För första gången utses vardagshjältar av Göteborgs stad. En av pristagarna är Ann-Christine Thunman som leder Frälsningsarméns arbete Jesaja som stöttar utsatta. ”Det är jätteroligt och vi har ett arbete att vara stolta och tacksamma över”, säger hon. Priset delas ut 30 november kl 17 på Götaplatsen.

Ann-Christine Thunman och en volontär ute med kaffevagnen på gator i områdena Nordstan och Rosenlund i Göteborg för att möta och stötta papperslösa unga killar, liksom kvinnor som lever i prostitution.

Göteborgs stad har för första gången utsett ett par vardagshjältar och Ann-Christine Thunman från Frälsningsarmén är en av pristagarna. Enligt juryn beror det på hennes brinnande engagemang för att hjälpa och stötta sina medmänniskor.

– Det är väldigt roligt att de som beslutat att vi får priset har uppmärksammat och är glada och tacksamma för det arbete som vi utför, säger hon.

– Jesaja förmedlar hopp, tröst och värme och gör en skillnad, fortsätter hon.

Möter och stöttar papperslösa unga killar, samt kvinnor som lever i prostitution

Hon startade upp arbetet Jesaja som är en del av Östra kårens sociala arbete. Sedan drygt tre år tillbaka har hon och några volontärer rullat ut en kaffevagn på gator i områdena Nordstan och Rosenlund för att möta och stötta papperslösa unga killar, liksom kvinnor som lever i prostitution.

Inte lätt att hitta partners och frivilliga som vill vara med

Dessutom bedrivs det via Jesaja verksamhet på en kriminalvårdsanstalt och sedan 14 år tillbaka på Migrationsverket. Nu hoppas Ann-Christine Thunman att priset och uppmärksamheten ska ge arbetet en extra skjuts. Det är nämligen inte helt lätt att hitta partners och frivilliga som vill vara med i det hela. En del tänker att det är farligt att vistas i de områden teamet besöker men Ann-Christine Thunman menar att så inte är fallet då de utsatta känner igen medarbetarna som dessutom alltid har Frälsningsarméns västar på sig.

– Vi behöver avdramatisera det hela och arbetet är en välsignelse både för dem vi möter och för oss som gör arbetet, säger hon.

– Jag hoppas att detta kommer att öppna fler dörrar, bidra till fler samarbeten och att vi får fler volontärer som vill hjälpa till, fortsätter hon och passar på att välkomna de som vill göra något gott för staden.

Samverkan med myndigheter och frivilligorganisationer

Mycket av Ann-Christine Thunmans tid och kraft går åt till att sitta i möten med myndigheter och frivilligorganisationer för att få till en god samverkan. Passande nog så får pristagarna förutom diplom och blommor även äta julmiddag tillsammans med kommunfullmäktige.

"Vi måste lobba och vara språkrör för dem vi jobbar för"

– Jag älskar politik och det här kanske ger möjlighet till att bygga fler relationer. Vi måste lobba och ligga på och vara språkrör för dem vi jobbar för, säger Ann-Christine Thunman.

Kommunfullmätiges kommitté har utsett vardagshjältarna

En till kvinna har utsetts till priset och det är Elisabeth Anderton som startat upp fotbollsföreningen "Gatans Lag" för utsatta. Det är kommunfullmäktiges kommitté som utsett vardagshjältarna och priset delas ut av ordföranden, Lena Malm (S), 30 november klockan 17 på Götaplatsen. Detta i samband med invigningen av Julstaden då julbelysningen tänds på avenyn.

Teresia Jansson

Publicerat: 2017-11-29Skriv ut