Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Hjälp oss att ge våldsutsatta kvinnor en sommarutflykt!

På Frälsningsarméns skyddade boende Skogsbo i Stockholm är läget akut. Coronakrisen gör att fler kvinnor utsätts för våld i hemmen, och en mycket tuffare ekonomi hindrar personalen att skapa den fina sommar de vill för kvinnorna. För 20 000 kr kan alla kvinnor med deras barn åka på en utflykt.

Kvinnor som utsätts för hot, våld i nära relation, eller som exploateras i handel med sex eller arbetskraft får skydd på Frälsningsarméns skyddade boende Skogsbo. Här finns även plats för 15 barn. Foto: Annette Nantell /Shutterstock

Ge ett bidrag till en sommarutflykt för en våldsutsatt kvinna med barn!

Swisha här

  • swishbild.jpg Swish: 9006990
  • PG: 900699-0

  • För 300 kr får en kvinna en utflykt med buss, inträde och fika.
  • För 450 kr får en mamma med barn en sommarutflykt med inträde och fika.

På Frälsningsarméns skyddade boende Skogsbo bor kvinnor som genomlevt en enorm utsatthet - det handlar om våld i nära relation, människohandel, hot och förföljelse. Barnen, som ofta sett och upplevt samma våld på nära håll, är från spädbarnålder och uppåt. Just nu ser personalen hur coronaviruset påverkar de utsatta kvinnornas situation påtagligt.

"Några släpps inte ut alls ur bostaden av sina män"

Mannen som kvinnan bott hos eller varit beroende av kan ha en förändrad arbetssituation eller ha blivit arbetslös. När hans vanmakt, pressade livssituation och ekonomiska stress vänds mot kvinnan och barnet ökar våldet.

— Kvinnorna kan vara i väldigt dåligt skick när de kommer till oss. De är skadade, rädda, ledsna, oroliga med mycket dålig ekonomi. De är utnyttjade av någon de känner eller exploateras av andra - oftast sexuellt men även som arbetskraft. Några av kvinnorna släpps inte ut alls ut ur bostaden av sina män. Det är en ofta en akut ohållbar situation, säger Helena Andersson, verksamhetsansvarig på Skogsbo.

Ekonomiska indragningar hotar den fina sommarutflykten

Situationen med corona har också gjort att Skogsbo har ekonomiska indragningar och färre sommarpersonal. Detta drabbar kvinnorna och barnen ytterligare. Kommer pengar inte in blir det svårt att hjälpa på det sätt personalen vill. Kvinnorna får till exempel inte göra den årliga fina sommarutflykten.

— I den här fruktansvärda situationen de befinner sig i är det så viktigt med goda aktiviteter - så att mammor och barn får upplevelser tillsammans. Denna enda utflyktsdag blir otroligt minnesvärd för barnen! säger Helena med eftertryck och fortsätter:

— Sommarutflykten är dessutom tillfällen då våra små familjer får känna sig fria från rädsla, glada och lite mer vanliga under några timmar. Vi står för bussfärd, inträde, fika och en glass till barnen. Det brukar vara härligt.

Somliga kommer via Frälsningsarméns människohandelscentrum

Till Skogsbo kommer de utsatta kvinnorna via socialtjänsten, Polisen, sjukvården, regionkoordinatorer och Frälsningsarméns människohandelscenter Safe Havens. Somliga söks upp av de olika placerarna, andra söker sig själva till Skogsbo. Alla får sin egen genomförandeplan där man tittar på kvinnans hälsa, ekonomi och kontakt med myndigheter. Vanligtvis stannar kvinnorna på Skogsbo från tre månader till ett år.

Farlighetsbedömning klargör hotbilden

— Inledningsvis gör vi en vålds- och farlighetsbedömning. Hur ser hotbilden runt kvinnan ut och var finns den? Har mannen hennes bankomatkod, nycklar, lösenord, mejlinloggning?  Utifrån detta bedöms hur hon och barnet kan röra sig, vilka platser som aldrig kan besökas och så vidare, förklarar Helena.

Därefter tar kuratorernas arbete vid. Inledningsvis handlar det mycket om att lyssna. Ofta är det svårt att berätta och kan ta tid innan kvinnorna vågar och orkar. Därför finns kuratorerna tillgängliga runt kvinnan den mesta tiden så att hon själv kan signalera när hon vill berätta.

"Vi behöver fylla kvinnornas vardag med positiva saker"

Coronaviruset orsakar just nu problem på flera sätt. De skyddade kvinnor som ingår i ett så kallat återvändandeprogram har inte kunnat resa tillbaka till det egna hemlandet. Allt står stilla och ovissheten är stor. Andra har inget att återvända till.

— Därför behövs pengar för att fylla våra kvinnors vardag och väntan med positiva saker. Skogsbo  behöver dessutom kontinuerligt mat och busskort, avslutar Helena Andersson.

Text: Carina Tyskbo 

Ge en våldsutsatt mamma med barn en fin sommarutflykt i Stockholm!

  • För 300 kr får en kvinna en utflykt med buss, inträde och fika.
  • För 450 kr får en mamma med barn en sommarutflykt med inträde och fika.

Ge en gåva till Frälsningsarmén Skogsbo:

Swisha här

  • swishbild.jpg Swish: 9006990
  • PG: 900699-0

Tack för din gåva!

Publicerat: 2020-06-17Skriv ut