Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Julhjälp till utsatta i Jönköping

Julen står redan för dörren inom Frälsningsarmén, och på kårerna har förberedelserna varit igång sedan länge. I Jönköping och Södra Vätterbygdens kår upplever man ett ökat tryck av hjälpsökande både innan och under julen. Här möter man familjer både socialt och praktiskt och vill erbjuda en jul i gemenskap.

Foto: Jonas Nimmersjö

Familjer känner stor tacksamhet och lättnad tack vare hjälpen

För den som lever på marginalen och har inga eller lite möjligheter att själv påverka sin inkomst är julen en svår tid då man blir extra påmind om sin utsatthet. Barnen har sina drömmar och önskelistor vilket gör det ännu mer ångestladdat. Frälsningsarmén får verkligen vara med och göra skillnad.

- Ja, familjerna bekräftar det ofta för oss. De känner stor tacksamhet och lättnad tack vare vår julhjälp, säger Karin Hansson Lindgren som är ansvarig för det sociala arbetet på Frälsningsarmén Södra Vätterbygden.

De familjer som söker hjälp hos Södra Vätterbygdens kår har ofta en stor skuld eller en utmätning hos Kronofogden och lever på existensminimum. Det kan till exempel handla om ensamstående föräldrar med deltidsarbete eller helt försörjningsstöd.

Det extra utsatta området Råslätt

Karin Hansson Lindgren tvekar inte när hon säger att den sociala situationen i det utsatta området Råslätt utan Jönköping har hårdnat, hon och de andra anställda på kåren möter många drabbade familjer. Ofta handlar det om mammor som är ensamma med flera barn, då pappan till exempel farit till en större stad för att söka jobb.

- De är många gånger väldigt utsatta och lider brist på det mesta. Barnvagnar kan sakna ett hjul och mamman kommer till oss på kåren släpandes på vagn, barn och kassar. Flera otäcka lägenhetsbränder i vårt område har förstås drabbat familjerna extra hårt, säger hon.

”Vi får förfrågan om julhjälp redan i oktober månad”

Kårens sociala arbete i Jönköping har mycket aktivitet före julen. Man erbjuder julhjälp i form av julmat och julklappar till barnen och planerar i år att hjälpa 150 hushåll med julmat. Det är väl tilltaget, menar Karin, och ska räcka till ett julbord med den mest traditionella julmaten.

- Behovet är stort. Vi får förfrågan om julhjälp redan i oktober månad, vilket visar på det bekymmer som julen ändå kan vara för de personer som lever på marginalen. Då är det fantastiskt att kunna hjälpa till. Vi är också glada att kunna ge julklappar till barnen i familjerna, säger Karin Hansson Lindgren.

Glädjande att företag och privatpersoner sponsrar jularbetet

Både privat- och företagssponsring gör att kåren känner sig välförsedd och redo inför julen, något som man gläds över. Ett samarbete med "Ljusare jul" och andra hotell i Jönköping förmedlar dessutom julklappar från privata personer. Kåren har sedan i april månad en familjekonsulent, Mia Hellgren, som utvecklar familjearbetet tillsammans med kårledaren. En gång i månaden välkomnas familjer till familjekväll i "Williams hörna". Där bjuds på taco-middag, följt av en pysselaktivitet för att till sist på kvällen hålla en andakt i kyrksalen.

- Det är uppskattade kvällar. Vi har ett snitt på 25 personer i mindre eller större familjer som kommer, säger Karin, och berättar att de flesta familjerna oftast blev bekanta med kåren via det traditionella hjälparbetet, och därefter bjöds in till middags- och pysselkvällarna.

Arbetet har dessutom utvecklats med en tjejgrupp som startade i början av oktober. Till julen är en pysseldag inplanerad den 6 december, då både vuxen och barn välkomnas.

- Och på tredje advent har vi vår omtyckta julkonsert med julspel och söndagsskola, säger Karin.

Gemenskap på kåren erbjuds hela julen

På julaftons förmiddag kommer kåren att ha öppet i Williams hörna. Det serveras julgröt och julsmörgås samt hålls en julandakt. Kåren har även flera gudstjänster under julhelgen.

- Ja, det finns gemenskap hela julen för den som önskar, säger Karin Hansson Lindgren.

Text: Carina Tyskbo

Skriv ut