Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Ensamhet bland äldre

Under högtider, och inte minst kring jul, samlas nära och kära. Gemenskap, god mat och julklappar är i fokus men alla äldre har inte råd att köpa klappar medan andra inte har någon att fira med. För de som redan lider av ensamhet blir den känslan än mer påtaglig just under juldagarna.

För de som befinner sig på ålderns höst och har det tufft ekonomiskt eller socialt kan julen kanske kännas lite extra tung.

– De vill kanske ha råd att köpa julklappar till barnbarnen medan andra inte har någon att fira med, säger Ywonne Eklund, metodstödjare för Kårens sociala arbete på Frälsningsarmén.

"Man blir mer utsatt i sin ensamhet"

Michaela Prochazka är samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.

– Jag tror inte att det bara är äldre som lider av ensamhet men ju äldre man är desto större är ju risken att man har förlorat sin livspartner. Då blir ju högtider när familjen brukar samlas lite tuffare och man blir mer utsatt i sin ensamhet, säger hon.

– Många pensionärer har det bättre ekonomiskt idag jämfört med tidigare generationer men det finns ju även en grupp med väldigt låg pension vilket leder till att man blir begränsad och inte kan få någon guldkant på tillvaron, fortsätter hon.

Matkassar och stöd delas ut

Sociala centret i Hornstull i Stockholm drivs av Frälsningsarmén och dit söker sig främst hemlösa och de som lever i missbruk för att fika, få en matkasse och få stöd i exempelvis kontakter med myndigheter. Matkassarna delas ut två gånger i veckan och en grupp som också kommer för att få dem är pensionärer.

– Dagarna före pensionen utbetalas är det många fler som kommer för att få en matkasse. Vissa åker ända från Södertälje för att få en ravioliburk, bröd och frukt. Men de äldre tar sin matkasse och går, de brukar inte stanna här på centret, säger Bodil Nilsson, föreståndare.

Äldre drabbas hårt

Gruppen äldre som har det ekonomiskt kämpigt utgörs av dubbelt så många kvinnor jämfört med män. Mest utsatta är ensamstående kvinnor som tidigare varit föräldralediga och/eller haft lågavlönade jobb. En nationell folkhälsoenkät; "Hälsa på lika villkor" gjord av Folkhälsoinstitutet år 2014 visar att de som har starka band till nära och kära har en bättre hälsa och lever längre än de som är socialt isolerade. De äldre har i regel ett lägre socialt deltagande än yngre och flera undersökningar har visat att de med sämre ekonomi har mindre sociala kontakter.

50 personer tar sitt liv varje år

Årligen tar omkring 50 personer i den äldre målgruppen sitt liv i Sverige, ofta som en följd av att man lider av ensamhet. De flesta är män över 80 år. Margda Waern är överläkare i psykiatri och professor vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Hennes forskning berör självmord med ett särskilt fokus på äldre. Hon har dock inte fört någon statistik som rör just hur det ser ut kring jul på den fronten.

– Men som psykiater träffar jag ibland äldre som känner att livet är extra svårt kring storhelger som jul och midsommar men också under semestrar då ensamheten blir mer påtaglig. När de ser att andra har sina nära och kära känner de sig utanför och blir påminda om sin egen situation, säger hon.

Aktiviteter och julfirande hos Frälsningsarmén

Hon nämner också att många pensionärer har en hög alkoholkonsumtion som en följd av att de känner sig ensamma och utsatta.

Äldre som har det knapert ekonomiskt och/eller känner sig ensamma kan delta i aktiviteter och julfirande som anordnas på en del av Frälsningsarméns kårer och i olika verksamheter.

På sina håll delas det även ut presentkort på mat eller påsar med julmat i. För de som redan deltar i dagledigträffar brukar det också anordnas lite festligheter kring julen.

Text: Teresia Jansson

Skriv ut