Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Tänd ett ljus av hopp i juletid

Julen närmar sig, en högtid som många förknippar med kärlek, glädje, gemenskap, gåvor och god mat. Värre är det för dem som har det tufft ekonomiskt och den som inte har någon att fira med. Coronapandemin har gjort detta än mer märkbart för en del. Men med din hjälp kan vi tända ett ljus av hopp i människors liv inför julen.

Kampanjbild. Foto: Jonas Nimmersjö

Glädjens högtid, julen, är snart här. Tyvärr innehåller den helgen inte lika positiva inslag för alla och människor i olika typer av utsatthet finns överallt runtomkring oss. Det kan handla om arbetslöshet, sjukdom, missbruksproblematik eller att man är en ung, ensamstående förälder eller ny i vårt land. Som barn jämför man sig med kamraterna och känner kanske en sorg över att inte ha samma förutsättningar som dem. Och föräldrar sörjer att de inte kan ge sin familj ett riktigt julfirande.

Julbord, en kasse julmat, firande och klappar till barnen

Dessutom finns det tusentals äldre som inte har någon att dela högtiden med. Alla vänner man hade är inte i livet längre och kanske har man inte så mycket kontakt med släktingar heller. En bräcklig hälsa kan också begränsa rörligheten och därmed bidra till isolering. För den som saknar boende är tillvaron än värre och det blir extra kännbart att bli utestängd från värmen och samvaron som ofta präglar julhelgen. Unikt för i år är även att vi har en pandemi att förhålla oss till. I många fall leder den till ytterligare isolering och en mer utarmad plånbok.

Med utgångspunkt i vår kristna tro känner vi inom Frälsningsarmén maningen att visa kärlek och sträcka ut handen till den som har behov av olika slag. Året om stöttar vi utsatta grupper och försöker också hjälpa dem till en förbättrad situation på lång sikt. Vi driver verksamheter såsom härbärgen, olika typer av boenden, center för hemlösa, EU-migranter med mera. På fler än hälften av våra 75 kårer runtom i landet har vi ett utökat socialt arbete. På många av dem erbjuder vi julbord, en kasse julmat, firande och klappar till barnen.

För äldre som sitter ensamma

Vi vill hjälpa barnfamiljer att få en trivsam jul även om deras bankkonton gapar tomma. Likaså vill vi erbjuda gemenskap för de pensionärer som annars skulle tvingas genomlida högtiden i ensamhet. På flera håll gör vi hembesök. Även de som saknar en säng och tak över huvudet vill vi skänka lite värme, traditionsenlig mat och gåvor. Allt inom ramarna för rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten naturligtvis.

Vi tycker inte att någon ska fira jul i utsatthet, ensamhet eller på gatan och du kan vara med och tända ett ljus av hopp i dessa tider. Tack för din gåva!

Detta gjorde vi under förra året

Frälsningsarmén bedriver social verksamhet på över 100 orter i Sverige. Förra året delade vi ut:

  • 3879 presentkort på mat.
  • 25 397 matkassar.
  • 10 306 rekvisitioner till exempelvis kläder hos Myrorna.
  • Vid 404 unika tillfällen erbjöd vi annan form av ekonomisk hjälp till människor i nöd.
  • Vi serverade även 218 095 portioner mat eller fika, gratis eller till låg kostnad, på våra kårer och i våra sociala verksamheter och öppenvård.

Hjälp oss att sätta en liten guldkant på julhelgen för dem som inte förmår göra det själva. Med ditt bidrag kan vi tillsammans tända ett ljus av hopp i juletid!

Hjälp någon i jul

Swisha här

Exempel på hur din gåva kan hjälpa

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse

swishbild.jpg Swisha till 900 48 05

Skriv ut