Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Vårt arbete för barn och unga

Frälsningsarmén värnar om barn och unga som har det svårt på olika sätt. Det kan handla om brist på pengar och/eller meningsfull sysselsättning men också psykisk ohälsa. Ekonomisk stöttning, fritidsaktiviteter, en trygg miljö och någon som lyssnar på den som behöver prata, är exempel på vad som erbjuds.

Foto: Jonas Nimmersjö

"Många lever i en svår ekonomisk situation"

Frälsningsarmén värnar om barn och unga som har det svårt på olika sätt. Det kan handla om brist på pengar och/eller meningsfull sysselsättning men också psykisk ohälsa. Ekonomisk stöttning, fritidsaktiviteter, en trygg miljö och någon som lyssnar på den som behöver prata, är exempel på vad som erbjuds.

— Till oss på Frälsningsarmén är det väldigt många som kommer och ber om hjälp för att de lever i en svår ekonomisk situation, säger Ywonne Eklund, metodstödjare för kårernas sociala arbete vid Frälsningsarmén.

Riktlinjer för vårt bemötande av barn och unga

De hjälpsökande består av både barnfamiljer och unga, liksom pensionärer. För barn och unga finns det idag verksamheter på omkring 50 orter. Allt sker i en trygg miljö då alla som kommer i kontakt med barn och unga inom Frälsningsarméns verksamheter ska gå utbildning i ITH, I trygga händer, som är Frälsningsarméns riktlinjer för hur man bemöter barn och unga för att alla former av övergrepp ska förebyggas och förhindras. Personalen får även lämna utdrag från brottsregistret.

Arbetet ses även som förebyggande då positiv sysselsättning kan hindra utanförskap och minska risken att barn och unga hamnar snett i tillvaron då destruktiva inslag som kriminalitet, droger och missbruk i olika former kan bli följden.

Frälsningsarmén har också många verksamheter för vuxna som även erbjuds stöd, för där en medarbetare möter en vuxen människa så möter den oftast även ett eller flera barn. Genom stöttning av utsatta vuxna får också barnen stöd.

Detta erbjuder Frälsningsarmén utsatta barn och unga

 • Familjecenter där barn och unga erbjuds samtal enskilt eller i grupp. Exempelvis Vårsol samtalscenter och familjecentret i Göteborg. Även på kårerna brukar det finnas möjlighet till stödsamtal.
 • Utrednings- och behandlingshemmet/HVB-hemmet FAM-huset i Fristad, Borås, och Vårsol i Jönköping.
 • Ekonomisk stöttning i form av matkassar, presentkort på mat och hjälp med att täcka vissa utgifter hos ensamstående mödrar och deras barn, men även stöttning och avlasting på andra sätt.
 • Förskolor och öppna förskolor. Ofta med mindre grupper vilket bidrar till en lugnare miljö.
 • Babysång.
 • Fritidsgårdar, exempelvis Con Dios i Södertälje. Läxhjälp.
 • Fritidsaktiviteter till låg kostnad, såsom scouting, tjejkvällar, pyssel, möjlighet att lära sig spela gitarr, piano och brassinstrument, barn- och tonårskörer, brassorkestrar för barn med mera. Förra året fanns det 27 musikgrupper för barn.
 • Kollon och läger på en mängd orter för barn och unga men även för ensamstående föräldrar med barn, ibland med inriktning på exempelvis musik, sport eller äventyr. Det erbjuds sommarkollon men även kolloverksamhet under resten av året, ibland med övernattningar men också dagkollon. Även sportlovsläger/aktiviteter. Totalt var det år 2019: 27 scoutgrupper, 57 läger/hajker och liknande med totalt 1214 deltagare.
 • Utflykter för barn och unga och/eller ensamstående föräldrar med barn.
 • Familjemiddagar och familjegudstjänster.
 • Vårsol i Jönköping, för unga som behöver stöttning av olika slag.
 • Tre skyddade boenden för kvinnor och män som utsatts för våld i nära relationer och för dem som fallit offer för människohandel.
 • Språkkurser/språkverkstäder där många ensamkommande flyktingungdomar deltar.
 • FFA, Football for all Global; fotbollsträningar för asylsökande killar på flera orter i kombination med ”Lifeclass” då de får stöd på olika vis och lär sig goda värderingar och om det svenska samhället. Detta för att underlätta integration och göra dem till goda samhällsmedborgare och ge dem vuxna förebilder och en träffpunkt för att göra väntan på asylbeskeden till en meningsfull tid.

Teresia Jansson

Vår policy - I Trygga Händer Barn som lever i fattiga familjer 

På gång, verksamheter och material

Hjälp oss sätta fart på sommaren!

 SWISHA HÄR  swishbild.jpg 9004805

Exempel på hur din gåva hjälper:

 • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
 • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
 • 500 kr - Matvaror till en familj
Skriv ut