Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Stort tryck på sängplatser i vinternatten

Sedan i juli 2020 har Frälsningsarméns härbärge för EU-medborgare i Stockholm, Vinternatt, nya, ändamålsenliga och corona-säkra lokaler. Men behovet av sovplatser är större än tillgången. Varje vecka får 20-25 av de hjälpsökande EU-medborgarna sova ute minst två nätter.

"Vi ser att nöden är stor och vill förstås att alla som behöver ska kunna få någonstans att sova", säger Monica Antonsson, verksamhetsansvarig på härbärget Vinternatt. Foto: Kerstin Tillenius

I Frälsningsarméns nya härbärge i Årsta - Vinternatt Stockholm -  finns totalt tio rum och man har ställt i ordning fyra fyrbäddsrum, ett sexbäddsrum, ett enbäddsrum och dessutom förberett ett rum om någon skulle bli sjuk.

— Sedan i oktober har vi brist på sängplatser. Nätterna utomhus är jättetuffa och det är svårt för dem som inte får plats att hitta någonstans att vara inomhus, berättar Monica Antonsson, verksamhetsansvarig.

I dag kan Frälsningsarmén erbjuda 24 platser. Förut hade man plats för 48 personer. Även Stockholms Stadsmissions härbärge för EU-medborgare, som finansieras genom samma IOP (idéburet offentligt partnerskap) som Vinternatt har sedan i oktober färre sängplatser. Platserna lottas ut varje dag klockan 11 i Korskyrkans lokaler på Birger Jarlsgatan 66 och fördelas mellan de två härbärgena. Gästerna får biljetter för fem nätter åt gången.

— När covid 19 började spridas i mars åkte ungefär hälften av de hemlösa EU-medborgarna hem. Men de upptäckte snart att stödet i hemländerna var ännu sämre än här, så nu i pandemins andra våg har de flesta stannat i Sverige, säger Monica.

Monica Antonsson i ett av de fyrabäddsrum som finns på härbärget Vinternatt.

Inga gäster har varit smittade

Monica är dock tacksam för det nya härbärget, som erbjuder ett värdigt boende och ett bra skydd för gästerna. Färre gäster och små rum är bra just nu.

— Det var genom Guds försyn som vi fick tillgång till lokalerna i Årsta. Vi hade inte kunnat fixa det själva, säger hon.

Tack vare de nya lokalerna går det smidigt att följa corona-restriktionerna med 1,5 meter mellan sängarna och plats för små bord i rummen, så de kan äta där. Just nu är det bara åtta personer åt gången som får äta i matsalen.

— Alla har munskydd när de rör sig utanför rummen och vi har rutiner för handtvätt och handsprit. Inga av våra gäster har varit smittade sedan vi flyttade hit, berättar Monica.

Frälsningsarmén har möjlighet att hyra lokalerna fram till 2025, men tecknar kontrakt ett år i taget då man hoppas på en större lokal. 

— Vi ser att nöden är stor och vill förstås att alla som behöver ska kunna få någonstans att sova, säger Monica Antonsson.

Text: Eva Gustin
Foto: Kerstin Tillenius

Ge någon julhjälp 2020

Swisha här

Exempel på hur din gåva kan hjälpa

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse

swishbild.jpg Swisha till 900 48 05

Publicerat: 2020-12-17Skriv ut