Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Hjälp oss lindra pandemin för personer i utsatthet

Lennarts enda inkomst var garantipensionen. När hans sambo plötsligt valde att lämna honom, stod han ensam kvar med hyra och andra fasta utgifter. Det blev för tufft. Till slut blev han vräkt och hemlös. Med betalningsanmärkning ville ingen ha honom som hyresgäst.

Bilden är arrangerad. Foto: Jonas Nimmersjö

Genom en rad olyckliga omständigheter fångade det sociala skyddsnätet inte Lennart. Resan från en varm lägenhet till en kall trappuppgång är ibland kort.

Den strukturella hemlösheten – där varken missbruk eller psykisk ohälsa är en bakomliggande faktor – ökar kraftigt i Sverige. Många i den gruppen tycker det är pinsamt att stämplas som ”hemlös”. De vill därför inte be om hjälp från myndigheter eller hjälporganisationer. I en pandemi accelererar behoven.

Frälsningsarmén hör hemma på gatorna. Det kan handla om allt från nattliga samtal vid en kaffevagn på Nordstan i Göteborg till möten med kvinnor i hemlöshet i Uppsala. Uttrycken är många. Hjärtat är detsamma.

Nu tar vi ett steg till. Vi rullar ut en buss på Stockholms gator. Bussen har vi fyllt med kaffe, mackor, filtar och kärlek. På det här sättet kommer vi möta många fler utsatta, varje vecka. Där kan vi lindra den akuta nöden – genom att erbjuda mat, kläder och sovplatser. Men vi kan också bli en trygg bro till hjälp, för personer som inte känner sig bekväma med att komma till oss. Där steget till hjälpen är för stort.

Din gåva ger oss möjlighet att lindra akut nöd. Med din gåva kan vi dessutom hjälpa fler som Lennart att ta första steget på resan tillbaka – från den kalla trappuppgången till den varma lägenheten.

Text: Lukas Berggren

Du gör det möjligt

Swisha här 

swishbild.jpg Swisha till 900 48 05

Exempel på hur din gåva hjälper

  • Sängkläder för en natt på ett härbärge
  • En natt på ett skyddat boende
  • Kris och stödsamtal
  • En matkasse

Läs mer om vårt breda sociala arbete

Publicerat: 2021-05-06Skriv ut