Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Prisat hälsoprojekt för romska kvinnor

Centrumkåren Haga Mölndal i Göteborg är med i projektet ”Bättre hälsa” då romska kvinnor kan komma till kåren på vardagar för att äta frukost, duscha, tvätta och lära sig om hälsa och samlevnad. I FEANTSA Ending Homelessness Awards som gick av stapeln i Bryssel 6 november vann projektet tredje pris.

På plats vid prisutdelningen i Bryssel var Maud Williardsson Engström, ansvarig för projektet "Bättre hälsa" inom Göteborgs kommun och Christel Aronsson, socialkonsulent på Frälsningsarméns kår Centrumkåren Haga Mölndal.

Centrumkåren Haga Mölndal i Göteborg har stöttat EU-migranter de senaste åren och nu har man främst riktat in sig på kvinnor från Rumänien och Bulgarien. Måndag till fredag klockan 9-11 kan de komma dit för att sköta hygienen, tvätta kläder och äta frukost.

- Ofta lagar de sin egen frukost då de tycker att det är kul och varorna kommer från Frälsningsarméns Matbank, berättar Christel Aronsson, socialkonsulent på kåren.

Omkring 20-25 kvinnor per dag brukar komma och de får även lära sig om hälsa av läkare, barnmorska och annan vårdpersonal. Detta projekt går under namnet ”Bättre hälsa” och ägs av Göteborgs stad där Frälsningsarmén är en av flera samarbetspartners. Initiativet ryms inom FEAD, Fund for European Aid to the Most Deprived (fonden för europeiskt bistånd för dem som har det sämst ställt). Det är ett uppdrag som Svenska ESF-rådet, i Europeiska Socialfonden, har fått att genomföra och likande verksamheter bedrivs i flera EU-länder.

- Romer är en av de mest utsatta grupperna i samhället och ofta hatade. Kvinnor är ändå längre ner på skalan så jag tror att det betyder mycket för dem att ha en plats dit de kan komma och prata om vad som helst utan att vara rädda, säger Christel Aronsson.

”Bättre hälsa” i Stockholm, Göteborg och Malmö

Den 6 november vann ”Bättre hälsa” tredje pris i FEANTSA Ending Homelessness Awards. FEANTSA är en europeisk organisation, som arbetar för att motverka hemlöshet, och har sin bas i Bryssel. På plats vid prisutdelningen där var Maud Williardsson Engström, ansvarig för projektet inom Göteborgs kommun.

- Det känns jätteroligt att det jobb vi gör blir uppmärksammat. Det finns mycket åsikter kring vår målgrupp men eftersom arbetet är värt ett pris så gör vi något rätt, menar hon.

Ett projekt i Tyskland vann första pris och ett i Danmark knep silvret. Samtliga fick blommor och diplom förutom själva äran och FEANTSA kommer att sprida information om dessa arbeten i sina nätverk. Totalt finns det nu fem FEAD-projekt i Sverige. ”Bättre hälsa” är ett av dem och har bedrivits i Stockholm, Göteborg och Malmö. Den förebyggande hälsoinformationen har bland annat lett till att många av kvinnorna som kommer till kåren i Göteborg valt att sätta in en spiral för att förhindra att de får alltför många barn.

Samarbete framåt med målgruppens hemländer

Nu är man i slutfasen av arbetet inom ”Bättre hälsa” då slutdatumet är den sista december i år. Maud Williardsson Engström nämner att de ansökt om att få fortsätta driva projektet de närmsta två åren och hoppas då även få till ett samarbete med målgruppens hemländer. Just för att det finns behov av mer kunskap när det gäller familj och samliv så finns i planerna att även bjuda in män framöver. Men fokus kommer fortfarande att vara på kvinnorna då de tenderar att vara mer tillbakadragna vid tillfällen när båda könen är representerade. Hur det blir med det hela är dock oklart i nuläget, delvis med tanke på det politiska läget i vårt land, men också på grund av konkurrensen från andra sökande.

Text: Teresia Jansson

Publicerat: 2018-11-15Skriv ut