Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Nu får även asylsökande män lära sig svenska

Med tre grillfester vill Frälsningsarmén locka elever till sina kurser på det nya Centret för män i Husby. Centret kompletterar Kvinnocentret i Akalla och erbjuder samma undervisning om Sverige och svenska språket, men för asylsökande män.

"Det är viktigt att kunna svenska för att kunna söka jobb", säger Hashim från Palestina som har lärt sig språket och om det svenska samhället på centret i Husby. Foto: Kerstin TIllenius

I 24 år har kvinnor i asylprocess kunnat lära sig om det svenska samhället och förbättra sina språkkunskaper på Frälsningsarméns kvinnocenter i Stockholmsförorten Akalla. För drygt ett år sedan öppnades motsvarande Center för män i Husby, inte långt från kvinnocentret. Nu drar verksamheten igång på allvar med undervisning tre-fyra pass i veckan och öppet för samtal och gemenskap däremellan.

Jenny Alm, verksamhetschef.— Vi har under flera år pratat om att vi vill möta männen och deras tankar i asylprocessen. Det är viktigt att kvinnorna, männen och deras barn får möjlighet att integreras och bo in sig i Sverige tillsammans, säger verksamhetschefen Jenny Alm.

Med hjälp av medel från länsstyrelsen för tidiga insatser för asylsökande, TIA, har Frälsningsarmén nu kunnat anställa två män för att driva centret, Bernt Gustin som verksamhetsutvecklare och Leon Giles som lärare och kaplan. Frälsningsarméns uppdrag är att undervisa vuxna asylsökande  om hur det fungerar att leva i Sverige och därigenom underlätta för integration i samhället. 

Specialdesignat kursmaterial är en nyckel

— Det är jättebra att jag har kunnat passa på att lära mig svenska och hur det fungerar i Sverige medan jag väntar på asyl. Det är viktigt att kunna svenska för att kunna söka jobb, säger Hashim från Palestina som har lärt sig språket och mycket om det svenska samhället på centret.

Nu börjar centret för män undervisa med det specialdesignade kursmaterialet "Lär känna Sverige och lär dig svenska" som redan används på Kvinnocentret i Akalla. Innehållet är uppdelat på tolv teman och lika många övningshäften och syftet är att deltagarna genom att lära sig om det svenska samhället får språket på köpet. Ämnesområdena rör bland annat hälsa, arbete och skatt, boende och utbildning.

— Vi ser att det här materialet är en nyckel för att hjälpa asylsökande lära sig svenska och att leva i Sverige, så att de snabbt kan komma in i samhället när de får uppehållstillstånd, säger Jenny Alm.

På grillfesten  kom både gamla och nya gäster förbi och det blev många fina möten och samtal.

Asylsökande män i Stockholmsområdet

För att öka kännedomen om centret i området och dra dit fler asylsökande män bjuder man in till tre grillfester på gården i Husby. Den första hölls torsdagen den 15 oktober, och de andra kommer att hållas de två följande torsdagarna.

— Vi försöker först och främst få kontakt med de män som är gifta med kvinnorna som kommer till kvinnocentret, men alla asylökande män i Stockholmsområdet är välkomna. Vi tänker att vi ska kunna hjälpa fler män in i arbete och i det svenska samhället. Vi längtar efter att Center för män i Husby ska få vara en plats där männen känner sig hemma och en miljö där utveckling och hopp om framtid finns, säger Jenny.  

Text: Eva Gustin
Foto: Kerstin Tillenius

Publicerat: 2020-10-22Skriv ut