Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Frälsningsarmén i Borlänge stöttar ensamkommande

Frälsningsarmén i Borlänge upplever ett allt större behov av att hjälpa ensamkommande flyktingar. Kårledare Hanna Smedjegård berättade under måndagen i ett reportage i P4 Dalarna om visionen för hur kommunen och civilsamhället skulle kunna stötta de utsatta ungdomarna.

Bild 1: Ensamkommande Rahat besöker Frälsningsarmén i Borlänge där Hanna Smedjegård är en av kårledarna. Bild 2: Exteriör Frälsningsarmén i Borlänge. Foto: Sari-Anna Söderman, Sveriges Radio.

Under fjolåret har Frälsningsarmén i Borlänge utökat sina öppettider på gemenskapsträffarna Öppen dörr. Detta för att efterfrågan på en plats att vara på och möta människor i alla generationer ökar bland de ensamkommande ungdomarna.

-De här 50-60 ungdomarna vi möter lever i en väldigt utsatt situation. Många behöver hjälp och stöttning på olika sätt i relation till myndigheter, till exempel Socialtjänsten, Migrationsverket och till sjukvården. Utifrån deras behov är det den målgrupp som vi valt att fokusera extra på, säger Hanna Smedjegård.

Önskar ett större samarbete mellan kommun och civilsamhälle

Enligt henne är ungdomarnas behov är mycket stora, då de saknar sina familjer och ett tryggt och långsiktigt boende. Många har farit väldigt illa och behöver till exempel social samvaro, vuxna förebilder, meningsfulla fritidsaktiviteter och hjälp med läxläsning.

-Utifrån en kristen grundsyn på människan vill och ska Frälsningsarmén hjälpa dem som söker sig till oss på bästa sätt utifrån de resurser och förutsättningar vi har, säger Hanna Smedjegård och fortsätter:

-Det finns många goda krafter i civilsamhället som har ställt sig till förfogande för att ideellt arbeta med boendesituationen för de ensamkommande, säger Hanna Smedjegård.

Därför önskar hon se ett större samarbete mellan Borlänge kommun och civilsamhället. Hemlösheten bland ungdomarna är en av de mest akuta frågorna. Att få tillgång till en bra lokal är därför är det en prioriterad fråga och något som Frälsningsarmén och andra organisationer och kyrkor samarbetar kring.

-En möjlig lösning skulle vara att kommunen upplåter någon typ av fastighet där vi kan stå som huvudmän för arbetet. Vi har även goda samarbeten med andra aktörer i Borlänge som också vill finnas med i ett sådant eventuellt projekt, säger Hanna Smedjegård.

Text: Carina Tyskbo

Publicerat: 2019-01-09Skriv ut