Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

"EU-centret har gett mig hopp och hjälp att integreras i samhället"

Stanley blev av med sitt arbete i hemlandet Nigeria och tog sig till Italien och senare till Sverige. Snart fick han tips om Frälsningsarméns EU-center. Där har han fått hjälp att söka arbete och uppehållstillstånd men har också fått andlig gemenskap och en framtidstro.

Foto: Teresia Jansson

När Stanley förlorade jobbet på banken i Nigeria bestämde han sig för att lämna landet trots att han levde med sin mor, fru och sina två söner. Han har universitetsutbildning inom byggnadskonstruktion och förvaltning men det var svårt att få jobb inom den sektorn.

— Och jag ville inte slösa bort mitt liv så jag tänkte att jag skulle söka arbete i ett annat land, säger han när vi möts på Frälsningsarméns EU-center i Stockholm.

Efter nio år i Italien kom han till Sverige

Resan gick mot Italien där han hade blivit lovad jobb även om han på förhand inte riktigt visste vad det rörde sig om. Väl där hamnade han i ett hem där han utförde hushållsarbete och vid sidan av det delade han ut reklam.

— Jag var väldigt lättad över att kunna skicka hem pengar till familjen, säger han.

Han blev kvar i Italien i nio år men så blev han arbetslös igen och då han hade kontakter i några länder funderade han över olika alternativ. Slutligen gav han sig iväg och kom till Sverige år 2019. Men han förstod snart att det var en stor utmaning att vara ny i landet och att få tag på mat och boende eftersom han inte var en del av samhällssystemet. Han insåg att det är ganska stora skillnader mellan Italien och Sverige och att det kan vara svårare att få jobb här. Men bara efter ett par dagar i Stockholm fick han tips om Frälsningsarméns EU-center så han gick dit.

— Och när jag förstod att det var en kristen organisation som låg bakom det kände jag mig mycket mer hemma och det är underbart med den sociala fokusen. Jag fick bra kontakt med Tomas som är pastor här och det var så lätt för oss att kommunicera med varandra, säger Stanley och skiner upp.

Fick lära sig om det svenska samhället

Han har själv en bakgrund som pastor och han hade även en sådan tjänst i Italien. Av Tomas lärde han sig mycket om det svenska samhället, om svårigheter och möjligheter, och om man har kunskap kan man undvika en hel del misstag, menar Stanley.

På EU-centret fick han mat och en period kom han hit varje morgon och åt frukost och han har även hänvisats till en läkare vid behov. Han har också fått hjälp med att skriva CV för att öka sina chanser att få arbete.

När Stanley först kom till Sverige hade han bara rätt att stanna här i tre månader men det dröjde inte länge förrän han fick ett femårigt uppehållstillstånd.

— Jag är så lycklig! Och de flesta dokumenten som behövdes för ansökan skrev vi här på EU-centret så personalen har verkligen hjälpt mig. De som arbetar här är underbara och har gett mig ljus, utbrister Stanley.

— EU-centret har gett mig kontakter och det har blivit som en språngbräda för mig och har hjälpt mig att integreras, fortsätter han.

Nu har han agerat cykelbud för Foodora i 1,5 år då han levererar restaurangmat till främst privatpersoner. Han hyr ett rum i Tumba men han vet många som har återvänt till sina hemländer för att de inte klarat av svårigheterna som ny här i Sverige. Att inte tala samma språk som invånarna ser Stanley som ett problem men att få stöd av människor som delar samma kristna tro gör situationen enklare tycker han. Han påpekar att det finns fler ställen att ta hjälp ifrån men han vill vara just här på Frälsningsarméns EU-center.

”Gud leder mig steg för steg”

I Italien gick Stanley även en bibelskola och där upplevde han ett kall att tjäna Gud och han är ivrig att gå dit Gud leder honom. Och han ser väldigt ljust på framtiden.

— Om man vet vad man vill i livet så ser man inte på utmaningarna utan på det man strävar efter, menar han.

— Jag känner mig väldigt hoppfull inför år 2021 och jag är väldigt tacksam över att jag har hittat det här stället. Jag känner att jag står på en bra plattform för att komma vidare i livet i det som Gud vill att jag ska göra. Han leder en steg för steg och man behöver inte veta allt som kommer hända längre fram, fortsätter han.

Innan pandemin bröt ut brukade Stanley vara med på EU-centrets morgonbön och bibelstudier och ibland på bönemöten på fredagkvällar. Annars går han till en internationell församling i Huddinge där han träffar många andra afrikaner.

Text: Teresia Jansson

Hjälp en person i utsatthet

Swisha här 

swishbild.jpg Swisha till 900 48 05

Exempel på hur din gåva hjälper

  • En natt på ett härbärge
  • En natt på ett skyddat boende
  • Kris och stödsamtal
  • En matkasse
Publicerat: 2021-04-22Skriv ut