Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Dödshotad för sin tro men får inte stanna

Azar flydde från Afghanistan/Iran och kom slutligen till Sverige. På grund av att han konverterat till kristendomen lever han nu under dödshot. Ändå får han inte stanna. Via Frälsningsarmén här har han fått mat, tak över huvudet och vänner. Nu har han begett sig till Tyskland. Där slutar spåren.

Azars familj och släkt kommer ursprungligen från Afghanistan men då de hade en hotbild emot sig flyttade de runt till olika städer i landet. Slutligen emigrerade familjen till Iran där Azar föddes. Där blev de inte heller särskilt bra bemötta och när det blev krig i landet återvände de till Afghanistan. Azar var då nio år.

— Men jag blev inte accepterad där eftersom jag talade en annan dialekt. Jag blev mobbad och misshandlad, bland annat med stenar, berättar han.

Flydde från Afghanistan till Turkiet

Varken i Iran eller i Afghanistan hade Azar särskilt många vänner och i Afghanistan kom han att umgås med lite äldre män, men de i sin tur utsatte honom för våldtäktsförsök. När Azar var i tonåren valde hans familj att fly landet, via Iran till Turkiet.

En av hans bröder försvann på vägen och tappade kontakten med de andra, något som Azar sörjer. Hans andra bror tog sig vidare till Sverige. Under tiden i Turkiet våndades Azar över att kanske bli tillbakaskickad till Afghanistan och det gick så långt att han försökte ta livet av sig. Han överlevde dock men spenderade ett par månader på sjukhus och samtalade med en psykolog.

Konverterade till kristendomen – ”jag kände kärleken från kristna”

I Turkiet kom han i kontakt med en kyrka då den fungerade som en mötesplats för iranier och han började umgås med de kristna där. Azar kommer från en muslimsk familj men har själv inte varit någon flitig moské-besökare. Men han gick till kyrkan i smyg eftersom det inte skulle ses med blida ögon av andra muslimer om han vistades där. Församlingen var mer eller mindre underjordisk och när Azar lämnade Turkiet bestämde han sig för att konvertera till kristendomen även om det gjorde livet svårt för honom.

— Om man byter religion från islam kan man bli avrättad, särskilt om man är afghan, berättar han.

— Samtidigt började jag känna kärleken från kristna, fortsätter han.

Enligt honom finns det en utbredd uppfattning i Afghanistan att om man dödar många kristna så har man säkrat sin plats i paradiset. Under uppväxten hade han hört talas om avrättningar och stening som straff och det tror han delvis kan vara en orsak till att exempelvis en del afghaner har utvecklats till våldsamma individer.

Kom till Sverige och Östersund

Azars föräldrar blev kvar i Turkiet och själv tog han sig vidare till Grekland och nådde slutligen Sverige. För tre år sedan hamnade han i Östersund. Även där träffade han en psykolog och kunde på så vis prata ut om jobbigheter han varit med om liksom oron kring om han skulle få stanna i Sverige eller inte. Han kom också i kontakt med en kristen man som höll i bibelstudier för afghaner i en församling inom EFK, Evangeliska Frikyrkan. Azar fick på så vis en bibel på persiska men då församlingen var liten sökte han sig snart till en kyrka i Sundsvall istället.

— Jag ville vara oftare i kyrkan och jag sparade matpengarna från Migrationsverket så att jag skulle kunna åka till Sundsvall, säger Azar.

Blev hotad på sociala medier

Där döpte han sig som ett tecken på sin trostillhörighet. Han tänkte att han var säker här men när han gick ut med att han blivit en kristen på sociala medier började han få hotfulla meddelanden där, främst från bekanta i Afghanistan. Vissa tog till och med reda på hans telefonnummer och skickade hot även den vägen.

— De skrev att om jag kommer tillbaka till Afghanistan så kommer jag att bli halshuggen och mina släktingar där har sagt upp kontakten med mig, berättar Azar.

Flickvännens familj hotade dem

Men även i Sverige har han fått utstå förföljelse. Han träffade en tjej från sitt eget land. De blev tillsammans och tänkte gifta sig men det satte sig hennes familj emot och utsatte till och med dottern för misshandel. Paret började träffas i smyg hemma hos vänner.

— De hotade att döda mig och begrava mig där ingen skulle hitta mig. Men vi hade ju inte gjort något fel, vi älskade varandra och ville ha en framtid tillsammans, menar Azar.

— Min flickvän har även släkt i Afghanistan som kan skada mig om jag återvänder dit, fortsätter han.

Fick avslag på sin asylansökan

Polisen och socialen blev inkopplade och paret skickades till Stockholm där de fick plats på varsitt skyddat boende och flickans föräldrar ålades med besöksförbud. Detta skulle gälla i ett halvår men då Azar fick avslag på sin asylansökan kortades tiden till fyra månader. Migrationsverket ifrågasätter nämligen äktheten i Azars konvertering, trots intyg från en pastor med mera. I och med det så står han utanför vårt samhällssystem och har varken något ekonomiskt stöd eller någonstans att bo. Han är idag 24 år och han nämner att om han hade vetat att han skulle bli utsatt för så mycket hot så hade han behållit sin tro för sig själv. Det händer att han har självmordstankar och han drömmer ofta mardrömmar.

”Via Jesus känner jag en trygghet i hjärtat”

Via en bekant kom Azar i kontakt med Frälsningsarmén och en tid var han volontär i ett café på kåren (församlingen) Templet i Stockholm. Han bodde även tillfälligt inneboende hos en pensionär med koppling till kåren. Han fick också mat och lite pengar av vännerna i Frälsningsarmén.

— Det känns stort, jag hade ingenstans att vända mig men där fick jag hjälp och blev omhändertagen. Det är en jättefin gemenskap och de hjälper alla utan att göra skillnad på människor, säger Azar.

— Via Jesus känner jag en trygghet i hjärtat när allt känns mörkt och jag ber för att lugna ner mig när jag har problem, fortsätter han.

”Jag kommer aldrig att glömma all hjälp jag har fått av Frälsningsarmén”

Azar nämner att han har svårt att tänka på framtiden eftersom han känner det som om hans tillvaro hänger i luften. Men 0m han får tillfälle vill han finnas till för andra som drabbats av samma öde som honom när det gäller hot och mobbning med mera.

— Jag kommer aldrig att glömma all hjälp jag har fått av Frälsningsarmén. Det gäller inte bara pengar utan folk lyssnar på mig. De är som systrar och bröder som bär mig och all tid de satsar på mig är guld värd, säger Azar.

Försökte får uppehållstillstånd i Tyskland

En tid senare berättar Daniel Back, ansvarig för det sociala arbetet på Templet, att vännerna på kåren hjälpte Azar att lämna Sverige. De ordnade med en bussbiljett till Tyskland för att han skulle försöka få uppehållstillstånd där istället. Risken var dock att om gränspolisen insåg vem Azar var kunde han bli tagen i förvar och skickad till Afghanistan. Vännerna fick senare rapporter om resan.

— Azar hade känt en sådan gudsnärvaro och gränspolisen hade tittat igenom bussen men inte undersökt honom, berättar Daniel Back.

Han kunde därmed passera och väl i Tyskland inkvarterades han under en månad på ett undermåligt boende. Där var han tillsammans med omkring 2000 andra personer i samma situation utan någon direkt mat att tala om. Sedan var han tvungen att hålla sig undan polisen i fem månader eftersom han tidigare sökt asyl i Sverige och därför skulle han ha blivit tillbakaskickad hit om han upptäckts.

Daniel Back påpekar att det naturligtvis är en väldigt tuff situation att tvingas hålla sig gömd i ett nytt land där man inte känner någon. Men Azar lyckades genomlida den perioden och därefter var det fritt fram för honom att ansöka om uppehållstillstånd i Tyskland.

— Han hörde av sig i september och var så glad för att han hade kommit till ett bättre migrationsboende där det fanns internet, ordentlig mat och nya vänner, säger Daniel Back.

”Azar är en äkta konvertit och väldigt genuin i sin tro”

Enligt honom har Azar hela tiden varit väldigt öppen med sin kristna tro även när han kom till Tyskland, något som resulterade i en hotbild även där, särskilt i det första boendet. Daniel Back minns hur Azar grät och bad innerligt på kåren innan avresan. Han var förkrossad med en känsla av hopplöshet samtidigt som han hade en tro på att Gud skulle bereda en väg för honom. Han har svårt att förstå Migrationsverkets bedömning av Azars omvändelse. Den är rättsosäker rentav anser han.

— Migrationsverket borde lyssna tydligare på vad de här människorna har att säga om sin tro och vi i kyrkan är så mycket mer kompetenta att bedöma sådant, påpekar Daniel Back.

— Azar är en äkta konvertit och väldigt genuin i sin tro. Han har litat på Gud och låtit honom ta striderna, menar han.

Spåren av Azar slutar i Tyskland

Daniel Back visar glada bilder från Tyskland som Azar har lagt upp på sociala medier men för några månader sedan upphörde all aktivitet på nätet, likaså kontakten med vännerna i Frälsningsarmén. Ingen vet av vilken anledning Azar har dragit sig undan. I värsta fall har han tvingats tillbaka till hemlandet. Många har frågat efter honom på kåren. De undrar hur det har gått för honom och de saknar honom. Även Daniel Back.

— Det har gett mig jättemycket att ha fått träffa någon som får betala ett så högt pris för sin tro, som blivit dödshotad och lämnad av vänner. Och när man möter den absoluta utsattheten blir man ödmjuk, säger han.

— Men jag är övertygad om att det Gud har påbörjat kommer han att slutföra i Azars liv. Jag hoppas att vi får se honom en dag igen och att han får vara i tjänst för Gud, avslutar Daniel Back.

Text: Teresia Jansson

Migrationsverkets kommentar till rapporten om konvertitärenden

Rapport om Migrationsverkets hantering av konvertiters asylprocess (från pingst.se)

Publicerat: 2020-03-10Skriv ut