Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Bryter isolering och stöttar vid körkortsstudier

Nu i höst har kåren i Västerås startat två nya grupper inom ramen för integrationsarbetet. På torsdagar kan utrikesfödda kvinnor träffas för gemenskap och aktiviteter och samma dag kan den som vill ta körkort få hjälp med den teoretiska delen.

Ruben Marthinussen som är barn- och ungdomskonsulent vid Frälsningsarméns kår i Västerås hjälper här några med körkortsteorin. Foto: Teresia Jansson

Frälsningsarméns kår i Västerås har i många år arbetat med att underlätta integrationen i staden och nu i höst har det tagits två nya initiativ. Tillsammans med studieförbundet Bilda bjuder man under torsdagsförmiddagarna in utrikesfödda kvinnor till Bäckby och lokalerna där också FA bistånd (Frälsningsarmén (FA) bistånd arbetar för att stödja utsatta människor i andra länder samt i Västerås med omnejd) finns. Där har även en del kvinnor med utländsk härkomst sin arbetsplats/sysselsättning.

En start för att komma ut i samhället

Elaine Tall Wenlöf, en av de ansvariga för kårens sociala arbete, påpekar att det lätt kan bli så att nyanlända av naturliga orsaker bara umgås med sina egna landsmän, varför språkkunskaperna kan vara knappa.

— De behöver svenskträning men även ett socialt sammanhang. Och detta är ett utsatt område där många utlandsfödda bor till skillnad från centrum där vi har kårlokalerna. Vi vill finnas i människors närområde, säger Elaine.

— Att få arbeta på FA bistånd kan vara en start för att komma ut och göra något och vi har hört hur kvinnor säger att de känner sig mycket säkrare på sig själva efter att ha varit där, fortsätter hon.

Även kvinnor som söker ekonomisk hjälp via kårens sociala arbete bjuds in och än så länge har drygt en handfull kommit till träffarna. Främst är de från Iran, Irak och Syrien. De är något äldre än de som kommer till kåren för läxläsning på onsdagarna men även här under torsdagarna kan deltagarna få hjälp med skolarbete.

Samlingarna inleds med andakt och på sikt ska det finnas möjlighet att ägna sig åt stickning och då är tanken att Bilda ska bistå med handledare och kostnader för denna. Bilda kan även bekosta språkmaterial och liknande.

Hjälp med inlärning av körkortsteori och FIFA-klubb

Senare samma dag, fast på kåren, erbjuds stöd gällande körkortsteorin och hittills har en skara på tolv killar och en tjej i gymnasieåldern deltagit. De flesta härstammar från Afghanistan och Iran. Elaine understryker dock att det inte är någon kurs som genererar godkänd teoridel för körkortet utan tillfällen att få hjälp med inlärningen och man använder sig av liknande studiematerial som körskolorna.

Pandemin har också fått kåren att ställa om en del av verksamheten. Vissa saker har man minskat ner på men det har uppstått ett ökat behov av att kunna vistas på kåren bland ungdomar vars skolor hållit stängt. På så vis kom *FIFA-klubben till i kårens källarvåning. Där ryms en enorm TV-skärm och soffor i en sluttande rad likt en biosalong.

Full fart med FIFA-spel på skärmen.

Killarna som brukar vara där har hittat till kåren via FFA, Football for all, som innebär fotbollsträningar och Lifeclass på kåren om fredagkvällarna. Då anordnas samtidigt diverse andra aktiviteter för kårens unga. Killarna är dessutom flitiga att ta med ytterligare vänner dit. FIFA-klubben slår upp portarna vid 13-tiden, tisdag-torsdag, och håller öppet till ca 17.30 då ofta någon annan aktivitet tar vid.

— De gör lite vad de vill, de spelar pingis och kollar fotboll exempelvis. På det här sättet slipper de sitta hemma ensamma och vi brukar alltid ha en personal som är med dem för vuxennärvarons skull, säger Susanna Nordberg, också ansvarig för det sociala arbetet.

— Vi hör efter att de som har möjligheten har varit i skolan och vi hjälper elever med läxor varje dag här på kåren, fortsätter hon.

Text och foto: Teresia Jansson

* FIFA är ett populärt fotbollsspel och betyder Fédération Internationale de Football Association (svensk översättning: Internationella federationen för fotbollsförbund, Internationella Fotbollsförbundet i dagligt tal), mer känt under akronymen FIFA, är fotbollens världsorganisation.

Publicerat: 2020-10-15Skriv ut