Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Sommarvecka i Rättvik minskar ensamhet bland äldre

”Många äldre har svårt att komma ut och ifrån stan. De saknar någon plats att åka till eller har inte råd. Här får de umgås, serveras god mat och vistas på ett fantastiskt ställe”, säger Margit Östman, en av ledarna.

Bild 1: Lillemor och Ingrid umgås och njuter av vädret och den vackra utsikten mot sjön Siljan.Bild 2: Karin och Bo Erilsson; "Skönt att komma från Stockholm och slippa laga mat varje dag". Bild 3: Gunnel Löfgren njöt av gemenskapsdagarna i Rättvik. Foto: Lars Beijer

En grupp äldre upplevde i slutet av augusti en härlig vecka av gemenskap på Stiftsgården i Rättvik. Sommarveckan, som benämns Gemenskapsdagar, anordnades av Frälsningsarmén Vasakåren i Stockholm och deltagarna bestod av en grupp som regelbundet under året kommer till kårens ”Träff för daglediga”.

Många kommer från ensamhushåll

Sommarveckan på Stiftsgården har blivit ett riktigt sommarparadis för många, vilket märktes på de många anmälningarna. Det var ett 50-tal förväntansfulla äldre som åkte med bussen som efter lunchstopp på Dalahästen i Avesta anlände till eftermiddagskaffet på måndagseftermiddagen och där kunde beundra den sköna utsikten över sjön Siljan.

Många av deltagarna kommer från ensamhushåll och får under veckan en möjlighet att umgås och känna samhörighet med andra.

- Många äldre har svårt att komma ut och ifrån stan. De saknar någon plats att åka till eller har inte råd. Här får de umgås, serveras god mat och vistas på ett fantastiskt ställe, säger Margit Östman, en av ledarna.

Anders Frisk och Margit Östman spelar ett parti schack

Aktiviteter och nattsudd

Varje dag har ett program med föredrag, allsång, andakter och lite minnesträning i form av frågesport. Fysisk aktivitet med promenader är en viktig del. Alla dagarna under veckan avslutades med ”Nattsudd” kl 21, för de som inte ville gå och lägga sig utan sitta tillsammans och berätta egna eller lyssna till andras sanna eller osanna historier.

"Roligt att få nya vänner"

Lillemor, 85 år, har åkt med för att träffa nya vänner och slippa tänka på vardagliga bekymmer. ”Så skönt att åka från stan”, säger hon. Karin 88 år, instämmer: ”Väldigt roligt att träffa bekanta och också få nya vänner”.

Berit Karlsten, chef för sommarveckan understryker betydelsen av att få träffas och att umgås;

- Folk ska få komma ut och inte sitta ensamma inne i stan. Det är viktigt för hälsan att träffa nya vänner.

Text och foto: Lars Beijer

Hjälp oss bryta äldres ensamhet

Swisha "ÄLDRE" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr - Hembesök med fika
  • 200 kr - Läkarbesök
  • 350 kr - Matvaror till en pensionär

VÅRT ARBETE FÖR ÄLDRE 

 

Publicerat: 2019-03-05Skriv ut