Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Från A till Ö - Frälsningsarméns hjälp till äldre

Corona-pandemin har slagit hårt mot de äldre i vårt land. Många i 70-80-årsåldern har tvingats uthärda ensamhet, oro och svårigheter att få mat och hjälp med praktiska sysslor. Men Frälsningsarmén har kommit med stöd där vi har kunnat och våra kårer och verksamheter har anpassat sig till nya förutsättningar.

Träff med fika för äldre och daglediga i juni ute på Djurgården i Stockholm som arrangerades av Frälsningsarmén Vasakåren. Foto: Kerstin Tillenius

Många av de aktiviteter som Frälsningsarmén normalt erbjuder äldre har under corona-pandemin fått ställas på paus. Det gäller till exempel våra hembesök, öppna kaféer, körer, dagträffar, demensprojekt eller möjlighet för äldre att delta i volontärarbete. Men Frälsningsarmén mobiliserade tidigt för att kunna ge den hjälp som varit möjlig till våra äldre, såväl aktiva i våra verksamheter som andra. När krisen kom ställde vi om.

Vi har under året levererat fler matlådor, matkassar, delat ut mat och fika samt hjälp till med mathandling till äldre. Gudstjänster och andakter som annars varit fysiska har vi ställt om och börjat sända på Internet och i sociala medier. För äldre i hemlöshet har några av våra härbärgen i samarbete med kommunerna erbjudit längre boendetid än vanligt.

Behovet efter hjälp och stöd är fortfarande stort, och tyvärr är pandemin inte över. Hjälp oss fortsätta nå ut till ensamma och isolerade äldre hela sommaren och långt in i hösten!

Hjälp oss sätta fart på sommaren

Swisha här swishbild.jpg 9004805
Plusgiro 90 04 80-5

Exempel på hur din gåva hjälper

 • 50 kr - Fika/Gemenskap
 • 200 kr - Läkarbesök
 • 350 kr - Matvaror till en pensionär

Detta gör Frälsningsarmen för äldre runt om i landet:

Alingsås

Kafé Salome håller öppet under sommaren. Målgruppen för kaféet är Alzheimers/demensdrabbade med anhöriga, men alla är välkomna.

Digitala andakter publiceras på Facebook och Youtube.

Borås

Kåren har flyttat ut och har ”Öppen kyrka” utomhus för att underlätta och bjuda in de äldre till samlingarna.

Göteborg

 • Hisingskåren: Hisingskårens gemenskapscenter har öppnat upp utomhus och erbjuder försäljning av smörgåsar och fika. Finns några bord för den som vill sitta och fika på plats.
  Kåren sänder digitala andakter på Facebook.
 • Centrumkåren Haga Mölndal: Gemenskapscentret har flyttat ut på innergården i Haga. Även gudstjänster har flyttat utomhus.

Jönköping/Huskvarna

Södra Vätterbygdens kår i Jönköping och Huskvarna har gått samman med Jönköpings kommun, andra kyrkor och frivilligorganisationer i området för att stötta personer över 70 år. Dessa får hjälp med inköp av livsmedel, apoteksvaror och hämtning av paket. Kommunen tar emot samtalen och fördelar sedan uppgifterna mellan de som står till förfogande.

Kåren bjuder in till grillkvällar på onsdagar och sommarhäng på torsdagar för alla åldrar och följer givetvis rådande rekommendationer. Kåren sänder digitala gudstjänster på Youtube varje vecka.

Kalmar

Kåren i Kalmar hjälper riskgrupper med inköp av livsmedel och läkemedel.

Malmö

Frälsningsarmén handlar mat och kör hem till isolerade äldre.

Kåren anordnar "gårdsandakter" utomhus med andakt, bön, lovsång och fika.

Kåren anordnar även sommargudstjänster med sång och musik på Frälsningsarméns gård i Limhamn, öppet för alla.

Nässjö

Musikkåren spelar hornmusik utomhus för allmänheten och för kårens äldre medlemmar.

Sala

Kåren anordnar digitala gudstjänster som bland annat äldre kan se online. William Kafé och second hand har öppet tisdag-fredag för bland annat äldre som vill fika och känna gemenskap.

Stockholm

 • Kår 393: Kåren har anordnat "Träning för ande, själ och kropp" under våren då man gått ut och tränat tillsammans på Greta Garbos torg. Det har bjudits på kaffe, samtal och gemenskap.
 • Söderkåren: Kårledare och anställda ringer upp kårens medlemmar och andra äldre som brukar gå till kåren. Sänder även gudstjänster och andakter på Internet. Därefter bjuds tittarna in till ”kyrkkaffe” på Internet.
 • Templet: Delar ut omkring 70 matlådor och fika varje vardag. Kåren åker även hem till äldre med matlådor och publicerar digitala andakter på Facebook.
 • Frälsningsarméns sociala center i Hornstull: Utdelning av mat och matkassar till bland annat äldre.
 • Vasakåren: Anordnar ett läger för äldre i Rättvik i augusti.

Strängnäs

Kåren i Strängnäs håller sånggudstjänster utomhus i Ugglans Park under juni-september på uppdrag av kommunen. Kåren anordningar även "Sånger till kaffet" i Frälsningsarméns trädgård fredagar kl 14 under juli-september. 

Tranås

Kåren i Tranås anordnar en vecka med aktiviteter för äldre i sommar. 

Kåren anordnar även drive-in gudstjänster utomhus.

Trelleborg

Medlemmar och anställda i Trelleborg har sjungit för äldre utanför till exempel ett äldreboende och ett bostadsområde.

Umeå

Kåren i Umeå ringer upp de äldre medlemmarna och samtalar.

Ystad

Kåren i Ystad anordnar sommarandakter på söndagar och sommarkafé på tisdagar och torsdagar under juni, juli och augusti.

Ett flertal kårer runt om i landet

Flera kårer runt om i landet sänder gudstjänster och andakter på Internet.

Text: Carina Tyskbo, Emilia Beijer

Hjälp oss sätta fart på sommaren

Swisha här swishbild.jpg 9004805

Exempel på hur din gåva hjälper

 • 50 kr - Fika/Gemenskap
 • 200 kr - Läkarbesök
 • 350 kr - Matvaror till en pensionär
Publicerat: 2021-07-07Skriv ut