Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Ett år av utmaningar i Södertälje

På kåren i Södertälje har den omtyckta Dagledigträffen för äldre genomgått många anpassningar för att kunna bevara kontakten med deltagarna under corona. Frälsningssoldaten Ingmarie Cederholm berättar om praktiska utmaningar och att mitt i allt hålla fast vid hoppet.

Deltagarna i den omtyckta Dagledigträffen för äldre på Frälsningsarmén i Södertälje saknar varandra. Träffen har fått ändra form och plats flera gånger under coronaåret som gått. Kåren håller kontakten med var och en via bland annat telefon och brev.

I 86 år, ända sedan 1934, har Frälsningsarmén i Södertälje ordnat en väldigt uppskattad Dagledigträff-Hemförbund. Idag består gruppen av ett sextiotal personer i åldrarna 52-93 år, de flesta är över 70 år och till stor del inte medlemmar i kåren.

Dagledigträffen vill vara en meningsfull träffpunkt och mötesplats med kristen anda och god gemenskap. Under normala omständigheter ses man en eftermiddag i veckan under knappa två timmar för glad gemenskap och samtal med nya och gamla vänner. Inbjudna gäster håller i ett varierande program, såsom allsång, föredrag och kunskapsutbyte.

Saknad av gemenskap i våras

Ingmarie Cederholm, soldat på Södertälje kår - nu har coronapandemin pågått i snart ett år. Berätta lite om hur ni har fått anpassa verksamheten!

— Ja, det har verkligen varierat, av naturliga skäl. Under mars 2020 stängde vi ner helt men började så småningom fundera på hur gemenskapen skulle hållas vid liv och personliga kontakter upprätthållas utan att gruppen kunde ses fysiskt. Samvaron är så viktig och varje deltagare betyder mycket för de andra. Vi ville ställa om, inte ställa in. Inför påskhelgen i april berättade vi i brev att träffen inte kunde återupptas förrän Folkhälsomyndigheten ansåg det lämpligt. Vi uppmanade alla som ville kontakta oss för samtal, och skickade ut en särskild påskhälsning med lite smått och gott; korsord, bibelberättelser, sångverser till exempel.

Vad tyckte deltagarna om nedstängningen?

— De allra flesta förstod och respekterade restriktionerna men saknade Dagledigträffen och gemenskapen. Under våren 2020 fanns ju ingen möjlighet att ses som planerat.  Efter påsk delade vi in deltagarna i telefongrupper, alla i ledningsgruppen för träffen fick ansvar att hålla kontakt med personerna i sin grupp. Detta har fungerat bra hela tiden och gör fortfarande.

Träffades utomhus under sommaren

Hur gick sommaren och hösten?

— Under midsommarveckan inbjöd vi till Dagledigträffens utefika vid flera tillfällen, eftersom personer över 70 uppmanades att bara ses utomhus. Deltagarna satt med avstånd vid borden som vid caféverksamhet och det kom totalt 36 personer. Vi lämnade även fika vid dörren till ett par personer. Träffarna i juni upplevdes som viktiga med mycket social gemenskap.

— Under augusti och september fortsatte vi med utefika men med fler sittplatser och när oktober kom flyttade vi inomhus med nytt koncept. Inga gästtalare, istället försökte ledningsgruppen ordna intressanta programinslag. Några deltagare fikade innan träffen, resten efter. På så sätt undvek vi trängsel på kyrktorg och i kapprum och deltagarna kunde ändå ses och nicka glatt till dem man inte träffat på ett halvår. Tack vare utplacerade ”smittskyddsänglar” på stolarna hölls avstånden och vi kunde sjunga tillsammans – väldigt uppskattat! Så i oktober kom ju nya restriktioner och vi blev tyvärr tvungna att stänga igen.

En frälsningssoldat slår aldrig till reträtt!

Och hur är läget just nu - vad ser du när ni blickar framåt på 2021?

— Från mitten av januari har vi ringt och sagt att vi inte vet när vi kan starta igen. Men jag ser möjligheter - en frälsningssoldat slår aldrig till reträtt! Kanske kan vi ändra konceptet till smågrupper, kanske promenera. Vi har inventerat e-postadresser, deltagarnas vana med dator, sms och liknande. Vi kom dock fram till att inte lägga ner resurser på att skapa digitala lösningar för Dagledigträffen. Gästerna/talarna som skulle kommit tidigare har lovat komma när möjlighet ges. Någon av dem har också erbjudit ett digitalt program, kanske blir det så vi får göra i framtiden.

Vad uttrycker era deltagare i allt detta?

— När vi ringer får vi varje gång höra hur man längtar till Dagledigträffen, den sociala samvaron och de goda smörgåsarna. Man saknar de intressanta gästerna och vår sittgympa. Träffar vi någon utomhus frågar de efter när vi ska samlas igen.

Vad gör man som kristen ledare för att hålla orken uppe under de här förutsättningarna?

— Ledaransvaret känns kanske tungt nu. Vila då i löftet att den Gud kallar, utrustar han. Ta vara på tillfället att be fem minuter varje dag klockan 12.00 som kommendören – Frälsningsarméns ledare uppmanat oss att göra.

— Jag skriver även ”coronasångdagbok”. Häromdagen kom sång 288 i Frälsningsarméns sångbok till mig. ”Du oss kallar ut i en värld där stora risker väntar - Gud gör oss djärva! Ge oss din blick för dolda möjligheter. Ge fantasi att finna nya medel - Gud gör oss kloka!  Låt oss då känna att din kärlek bär oss - Gud gör oss glada!”

Text: Carina Tyskbo
Foto: LE Cederholm

Hjälp någon som lever i utsatthet

SWISHA HÄR

Exempel på hur din gåva kan hjälpa

 • 50 kr - Kaffe och smörgås
 • 80 kr - Sängkläder för en natt
 • 150 kr - Mössa och vantar
 • 250 kr - En varm jacka
 • 500 kr - Liten matskasse
 • 1000 kr - Stor matskasse

swishbild.jpg Swisha till 900 48 05

Fakta äldre under coronapendemin

 • Många i gruppen 70 år och äldre känner sig frustrerade och upplever att de särbehandlas negativt.
 • Oro och ångest har ökat hos äldre och de som redan var socialt, ekonomiskt och hälsomässigt utsatta mår sämre, inte minst bland dem som har en psykiatrisk diagnos.
 • Saknaden efter sociala sammanhang är stor och stödlinjer får fler samtal.
 • God och tillförlitlig information skyddar äldre mot oro.
 • Tillvaron för äldre underlättas om begränsningar rörande fysisk isolering kan avgränsas i tid.
 • Den digitala kompetensen behöver öka bland äldre.

Källa: Folkhälsomyndighetens rapport, oktober 2020

Publicerat: 2021-02-10Skriv ut