Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Letter flyttar i hopp om ett bättre liv, hamnar i människohandel

Invånare lämnar Lettland på grund av arbetslöshet och en del luras in i människohandel. Ofta hamnar de i Sverige, Tyskland eller England. Frälsningsarmén i Lettland arbetar förebyggande och stöttar offer som återvänder till landet och att Frälsningsarmén finns i så många länder gör det möjligt att samarbeta över landsgränserna.

Foto: Teresia Jansson

Blir lovade jobb som inte finns – hamnar istället i prostitution

Frälsningsarmén i Lettland utgör tillsammans med Sverige ett eget territorium. Inese Krastina är regionansvarig för det sociala arbetet på Frälsningsarméns högkvarter i Lettland men också kontaktperson i plattformen mot människohandel i Lettland. Lettland är ett så kallat ursprungsland som människor flyttar ifrån i hopp om ett bättre liv men som då löper risk att hamna i klorna på människor som utnyttjar dem.

– Det är olika typer av människohandel men bland annat prostitution då kvinnor lovats jobb som skådespelare eller modeller, säger Inese Krastina.

Falska äktenskap där kvinnorna blir slavar

– Det är också vanligt med falska äktenskap då lettiska kvinnor transporteras till andra länder och gifts bort. Männen gifter sig för att få tillträde till EU men kvinnorna blir som slavar, fortsätter hon.

Inese Krastina nämner ett exempel då en kvinna gift sig med en man i Spanien och som lyckats återvända till Lettland men där mannen fortsatt att trakassera henne. Kvinnan kontaktade då en av Frälsningsarméns kårer i landet som i sin tur tog kontakt med en organisation och en jurist som hjälpte henne att skilja sig från mannen.

Förebyggande arbete med bland annat mycket information

I Lettland sker arbetet främst förebyggande för att hindra att människor blir offer för utnyttjande krafter. De som bor i mindre byar löper större risk att hamna i människohandeln på grund av att många där saknar arbete och utbildning. I den uppsökande verksamheten bjuds invånarna in till Frälsningsarméns kårer och barn bjuds in till söndagsskola.
– Det finns även en organisation som åker runt i en minibuss och talar om människohandeln och vi på Frälsningsarmén lånar den ibland och gör samma sak. De som reser ut från Lettland förser vi med broschyrer med information om att de bland annat måste ha riktiga kontrakt för att arbeta. Vi berättar även om risker och vad de kan göra om något går fel, säger Inese Krastina.

Förmedlar kontakter i andra länder samt stöttar återvändande offer

Hon och medarbetarna förmedlar även kontakt mellan de som reser ut och organisationer de kan ha nytta av i det nya landet.

Utnyttjandet av människor sker oftast inte i Lettland men Frälsningsarmén där hjälper och stöttar offer som återvänder till landet. Personal därifrån, i samarbete med andra organisationer, möter människor på flygplatsen efter att Frälsningsarmén i andra länder hört av sig och bett om hjälp.

– Vi kan ge en första konsultation och ibland behöver vi vara de första dessa människor får kontakt med. Det är bra att Frälsningsarmén finns i så många länder. I Sverige till exempel är Frälsningsarmén väldigt välkänd och när människor kommer hit så har de lättare att lita på oss här med eftersom många känner igen oss, respekterar och litar på oss, säger Inese Krastina.

En del vill däremot inte prata om vad de varit med om och skyller allt som hänt dem på sig själva men är ändå tacksamma över att vara tillbaka i hemlandet helskinnade.

Så ser människohandeln ut i Sverige Vårt arbete mot människohandel

Text: Teresia Jansson

Publicerat: 2017-08-09Skriv ut