Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Här kan kvinnor utsatta för människohandel söka skydd

Frälsningsarmén driver ett skyddat boende för kvinnor som utsatts för våld och för dem som fallit offer för människohandeln. I en trygg miljö får de sina basala behov tillgodosedda liksom samtal, stöd och praktisk hjälp. ”De som stannar här en tid kommer ut som helt andra människor”, säger Carolina Nilsson, verksamhetsansvarig.

Frälsningsarméns skyddade boende Skogsbo har 18 platser och fem av dem är sedan år 2009 vigda åt dem som hamnat i klorna på de som ägnar sig åt människohandel. Flera kvinnor har barn med sig som också kan betraktas som offer med tanke på vad de har fått se och vara med om. Det händer att ett 20-tal barn vistas på Skogsbo samtidigt. De flesta kvinnorna kommer från öststatsländer eller Afrika.

"De vi möter har alla utsatts för hot"

Det vanligaste är att de har utnyttjats sexuellt, ibland av anhöriga, och vissa har flytt från bordeller. Fattigdom eller andra former av utsatthet har gjort dessa människor till lätta offer. Många har lurats hit med löfte om jobb som sedan visat sig vara något helt annat, såsom prostitution, tiggeri eller arbeten under slavlika förhållanden.

– De vi möter har alla utsatts för hot som även kan vara riktat mot familjen eller barn som lämnats kvar i hemlandet. Vissa mår väldigt, väldigt dåligt och en del orkar inte prata alls om det de varit med om, säger Carolina Nilsson.

Hon påpekar att även en del svenska flickor och kvinnor är utsatta för människohandel i vårt land men än så länge har ingen av dem varit i kontakt med Skogsbo.

"Här kan de bearbeta det de varit med om och skapa sin egen vardag"

De kvinnor som hamnar på Skogsbo får sina grundläggande behov tillgodosedda, såsom sängplats, hygienartiklar och måltider och de som behöver kläder kan också få det via en secondhand-butik i anslutning till boendet. Kvinnorna får även tillgång till läkarvård och hjälp och stöd i kontakten med myndigheter.

– Här kan de landa och känna sig trygga, bearbeta det de varit med om och skapa sin egen vardag. Många har inte kunnat bestämma själva över mat- och sovvanor, därför är det en del av vistelsen här att de själva få handla och laga sin mat som en del i förberedelsen för ett självständigt liv, säger Carolina Nilsson.

"Det bästa är att se kvinnorna växa och utvecklas"

Flera av de kvinnor som kommer till Skogsbo är mycket rädda och oroliga. Många har ett stort behov av att prata men de som inte vill det kan delta i de praktiska aktiviteterna istället, såsom att baka, laga mat, måla och pyssla och gå promenader. Kvinnorna är väldigt tacksamma för den hjälp och de lärdomar de får på Skogsbo. Ett flertal kommer tillbaka och hälsar på och behåller kontakten med personalen i flera år.

– Många av kvinnorna säger själva att de har lärt sig mycket om sina rättigheter under tiden de har bott på Skogsbo och att de har ett bättre självförtroende när de flyttar härifrån. Det är det bästa med mitt jobb, att se kvinnorna växa och utvecklas, säger Carolina Nilsson.

Vissa väljer att återvända till hemlandet

Hur länge kvinnorna stannar där varierar mellan några veckor och ett par år. Vissa väljer att återvända till hemlandet medan de som vill stanna stöttas av personalen i processen med att söka uppehållstillstånd, få svenskt personnummer, börja studera eller få arbetspraktik. Carolina Nilsson understryker hur fantastiskt starka dessa kvinnor är som lyckats ta sig ur sitt tidigare liv men trist nog händer det att en del kvinnor återgår till det gamla livet när de lämnar boendet.

– Vi kan inte bestämma över dem men om de vill så kan vi följa med dem på deras resa, hjälpa dem att sätta upp mål och stötta dem med det de önskar, säger Carolina Nilsson.

Plattformen "Civila Sverige mot Människohandel"

Alla kvinnor som kommer har inte rätt att få ekonomisk uppbackning av svenska samhället, dels beroende på vilket land de kommer ifrån och om de väljer att inte göra någon polisanmälan, vilket många inte gör på grund av rädslor. Men de kvinnor som hamnar i kläm kan ändå få hjälp tack vare paraply-organisationen Plattformen Civila Sverige mot Människohandel där Frälsningsarmén ingår. Organisationen har skapat ett projekt där man kan söka pengar åt de kvinnor som inte har rätt till hjälp av det svenska samhället.

– Det är en fantastisk möjlighet att vi kan göra detta och tack vare Frälsningsarméns stora kontaktnät kan vi lotsa vidare kvinnorna så att de kan få den hjälp de behöver, säger Carolina Nilsson.

Bland annat finns det en organisation som ger bidrag till utbildning för kvinnorna på Skogsbo.

Personalen vidareutbildas inom traumaterapi

Den senaste tiden har man på Skogsbo haft ett projekt i syfte att förbättra arbetet och rutinerna för de utsatta kvinnorna och personalstyrkan kommer att utökas och vidareutbildas inom traumaterapi. Det kommer också att startas gruppverksamheter för kvinnorna. Även arbetet med de barn som vistas där ska förbättras.

Teresia Jansson

Så ser människohandeln ut i Sverige Vårt arbete mot människohandel Stöd vårt arbete mot människohandel

Publicerat: 2017-08-22Skriv ut