Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Varför är det så svårt att se blått och svart?

Kampanjen #TheDress från Frälsningsarmén i Sydafrika har uppmärksammats över hela världen. Bilden som föreställer ett kvinnligt offer utsatt för våld i hemmet iförd en klänning som cirkulerade i sociala medier, belyser hur ofta svåra övergrepp blir förbisedda.

Varför är det så svårt att se blått och svart? Den enda illusionen är om du tror att det är hennes eget fel. Stoppa våldet mot kvinnor.

Våldtäkter, våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor, människohandel, prostitution, kvinnofridskränkning, sexuellt våld, hedersrelaterat våld, övergrepp och fysisk eller psykisk misshandel - det spelar oftast ingen roll vad vi kallar det -bakom varje blåmärke finns alldeles för ofta en våldsutsatt kvinna.

Frälsningsarméns arbete i Sverige för kvinnor utsatta för våld

Varje utsatt kvinna är en kvinna för mycket och vi har mött alldeles för många. Men vi har också sett kvinnor lämna våra verksamheter rakryggade, hoppfyllda och fria.

Frälsningsarmén i Sverige möter kvinnor i livets alla situationer och det är vårt bestämda uppdrag att möta dem som har det svårt. Även i de mest sargade livssituationerna är vår ambition att förmedla tro och hopp och vi finns tillhands i rehabiliteringsprocessen så länge som vi behövs.

Våldsutsatta kvinnor flyr rakt ut i hemlöshet

I Stockholmsområdet bedriver vi ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och barn. Det är sällan det finns en plats ledig och det fullbokade boendet talar sitt tydliga språk att våldsutsatta kvinnor oftast flyr rakt ut i hemlöshet. För många av dem har vårt boende blivit en brytpunkt och i vissa fall till och med gjort skillnad på liv och död.

Upprättelse för traffickingoffer

I Mälardalen bedriver vi ett rehabiliteringsprojekt för dem utsatta för människohandel. Här får kvinnor hjälp med sociala nätverk, sysselsättning i form av praktikplatser och samtalsterapi för vägen tillbaka eller början på ett nytt liv.

Kamomill hade tvingats sälja sex i över tio år och när hon kom till Frälsningsarmén var hon illa medtagen och gravid i sjunde månaden. Idag, några år senare har hon en frisk dotter, ett förstahandskontrakt på en lägenhet och ett arbete.

Närvaro på gatan

I Rosenlund i Göteborgs innerstad finns vi ute på gatan med personlig värme och kaffe och förmedlar både hjälp och upprättelse. Vi vill synas för att ge stöd åt den utsatta kvinnan, vara synliga för allmänheten och störa den potentiella sexköparen.

Telefonnummer för akut hjälp

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
En nationell stödtelefon för utsatta, anhöriga eller vänner till någon som utsatts för hot eller våld.
www.kvinnofridslinjen.se

Publicerat: 2015-03-10Skriv ut