Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Trycket ökar på Frälsningsarméns sociala center

Det har kommit allt fler hjälpsökande till Frälsningsarméns sociala center i Hornstull, Stockholm, de senaste dagarna. Corona-smittan har lett till att många andra verksamheter gör förändringar kring sina öppettider och vad de kan erbjuda.

Mariah Jansvik, en av kuratorerna i dörren till Frälsningsarméns sociala center i Hornstull.

Nya besökare kommer till centret

Redan under tisdagen den 17 mars märktes en stor skillnad på antalet hjälpsökande och det kom gäster som inte besökt centret tidigare. Just denna vecka har även fler äldre pensionärer besökt Sociala centret för att få smörgås, kaffe och en liten matkasse med sig. En bidragande anledning kan vara att det är dagarna innan pensionen betalas ut. Under dagen delades det ut 115 matkassar till besökarna, vilket är fler än en vanlig dag.   

Utökade rutiner för att minimera risk för smittspridning av coronavirus

– Idag, onsdag tillåter vi endast cirka 40 personer i lokalen samtidigt. Det kommer vara en in, en ut för att hålla antalet nere i lokalen. Vi förväntar oss också att besökarna tar ett eget ansvar och inte kommer hit om de är sjuka. Samtidigt ser vi till att handhygienen sköts med handsprit och vi har utökade städrutiner även under öppettider samt att ett större avstånd hålls mellan gästerna – allt för att minimera risken för smittspridning, säger verksamhetschef Bodil Nilsson.

Bodil Nilsson, verksamhetschef för Frälsningsarméns sociala center i Hornstull, Stockholm.

Centret följer de riktlinjer som kommer från Frälsningsarmén centralt och vad Folkhälsomyndigheten går ut med. Verksamheten tar beslut från dag till dag om hur de ska ha öppet och vad nästa steg ska bli men det finns en framtagen krisplan.

– Vid sådana här tillfällen gäller det att vi är flexibla och möter upp de behov som finns. Men vi ser alltid till gästernas och personalens säkerhet och vi kan snabbt ändra verksamheten efter ändrade förutsättningar. Till exempel skulle ett alternativ vara att vi lämnar ut mat och fika vid entrén istället för att tillåta gästerna att vistas i lokalen, berättar Bodil.

”Gästerna visar stor omsorg om varandra”

Många av gästerna har ett behov av att prata och bli hörda och då finns Sociala centrets personal där för att lyssna. Just nu råder en extraordinär situation och därför sätts all personalstyrka av till caféet för att finnas tillgängliga för gästerna.

– Många av våra gäster är glada över att ha någonstans att ta vägen. Tyvärr märker vi att många av dem vi pratar med är vana att leva i någon slags kris och kanske inte alltid är oroliga för att de själva ska smittas. Men vi ser även en väldigt stort omsorg gästerna emellan, det kan vara att de tipsar varandra om var hjälp finns och vilka verksamheter man kan vända sig till, säger Bodil Nilsson.

Text: Kerstin Tillenius/Eva Gustin

Fakta - Hur smittar corona - covid-19?

Coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand genom kontakt med droppar och sekret från luftvägarna. Överföring av droppar och sekret kan ske direkt från hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta, eller vid kontakt mellan personer, så kallad direkt kontaktsmitta.

Det är fortfarande oklart om så kallad indirekt kontaktsmitta, det vill säga spridning via droppar som landat på ytor eller föremål, har någon betydelse för spridning av covid-19.

Genom att tvätta händerna och undvika att röra vid ansiktet samt att undvika nära kontakt med sjuka människor minskar risken för smitta.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Hjälp en hemlös

Swisha 100 kr

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr - En kasse med bröd, frukt och två konserver
  • 80 kr - Ger sängkläder för en natt
  • 100 kr - Ger mössa och vantar
  • 250 kr - Ger en varm jacka

Vårt arbete mot hemlöshet Våra sociala center, akut- och stödboenden

Publicerat: 2020-03-18Skriv ut