Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Nytt EU-härbärge säkrar sängplatser i vinterkylan

Frälsningsarmén öppnar ett nytt härbärge för EU-migranter i Liljeholmen, som komplement till EU-härbärget Vinternatt i Årsta. Det nya härbärget för EU-migranter har 35 sängplatser, vilket innebär att Frälsningsarmén nu kan ta emot totalt 59 personer på EU-härbärgena i Liljeholmen och Årsta.

"Den 16 december ringde Stockholms stad och undrade om Frälsningsarmén kunde öppna ett härbärge med 35 platser – omedelbart eller snarast möjligt. Den 23 december tackade vi ja till uppdraget", berättar Per-Johan Fernström, verksamhetschef för missbrukarvården i Stockholm på Frälsningsarmén.

Sedan i juli 2020 har Frälsningsarméns EU-härbärge Vinternatt i Årsta nya, ändamålsenliga och corona-säkra lokaler. Men sedan i oktober har behovet av sovplatser varit större än tillgången.

Med det nya EU-härbärget som öppnade den 18 januari 2021 och ska hålla öppet minst till i slutet av april, lite beroende på väder och temperatur, kan Frälsningsarmén även ta emot det 20-talet personer som under hösten och början av vintern blivit utan sängplats.

Frälsningsarméns härbärge för EU-migranter i Liljeholmen ingår i samma IOP (idéburet offentligt partnerskap) som EU-härbärget Vinternatt i Årsta.

”Stockholms stad bad oss öppna härbärget snarast möjligt”

— Den 16 december ringde Stockholms stad och undrade om Frälsningsarmén kunde öppna ett härbärge med 35 platser – omedelbart eller snarast möjligt. Den 23 december tackade vi ja till uppdraget, berättar Per-Johan Fernström, verksamhetschef för missbrukarvården i Stockholm på Frälsningsarmén.

Öppnandet planerades till den 18 januari, då renovering och alla tillstånd för de tänkta lokalerna i Liljeholmens Stadshotell på Nybohovsbacken skulle vara klart. Den 14 januari överlämnades avtalet till Frälsningsarmén och personalen anställdes.

Köket på det nystartade härbärget i Liljeholmen.

— Det har inneburit en stor ansträngning hos alla inblandade instanser inom Frälsningsarmén. Men tack vare att alla anställda har ställt upp på ett utomordentligt uppoffrande sätt har det fungerat och nu är verksamheten i gång, säger Per-Johan Fernström.

Alla sängplatser lottas ut varje dag klockan 11 i Korskyrkans lokaler på Birger Jarlsgatan 66 och fördelas mellan Frälsningsarméns två EU-härbärgen och Stockholms Stadsmissions härbärge i Slakthusområdet som finansieras genom samma IOP. Gästerna får biljetter för fem nätter åt gången.

Text: Eva Gustin

Hjälp någon som lever i utsatthet

SWISHA HÄR

Exempel på hur din gåva kan hjälpa

  • 50 kr - Kaffe och smörgås
  • 80 kr - Sängkläder för en natt
  • 150 kr - Mössa och vantar
  • 250 kr - En varm jacka
  • 500 kr - Liten matskasse
  • 1000 kr - Stor matskasse

swishbild.jpg Swisha till 900 48 05

Publicerat: 2021-01-19Skriv ut